Ψύξη: Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο και το “πιάσιμο”
Λίγο ο ιδρώτας, λίγο ο καύσωνας και το κλιματιστικό… και οι πιθανότητες να ξυπνήσετε πιασμένοι το επόμενο πρωί διπλασιάζονται! Η ψύξη είναι συνήθως ύπουλη, αφού γίνεται αντιληπτή μετά από ένα 24ωρο και μπορεί να «χτυπήσει» από τον αυχένα, τη μέση μέχρι και την πλάτη. Πώς όμως μπορείτε να αποφύγετε τη ψύξη και να ξεπεράσετε τον πόνο στο σώμα;
Προλάβετε την ψύξη… πριν έρθει από μόνη της!
Όταν από τον καύσωνα στο δρόμο ανάβετε αμέσως τον κλιματισμό στο αμάξι, τότε το σώμα περνά από μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Για αυτό εάν χρειαστεί να μείνετε ιδρωμένοι σε κλειστό χώρο με air condition, τουλάχιστον πρέπει να αλλάξετε μπλούζα. Εναλλακτικά, πρέπει να βάλετε μια πετσέτα ή ένα κασκόλ πάνω στον αυχένα σας, ώστε να τον προστατεύσετε από τα κρύα ρεύματα αέρα. Αλλιώς, το αεράκι από το παράθυρο ή το δυνατό κλιματιστικό θα σας προσφέρει μόνο πόνο και πιάσιμο. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να φύγετε από τον κλιματιζόμενο χώρο, τότε φροντίστε να μην «χτυπάει» ο αέρας κατευθείαν πάνω σας!
Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο
Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μετά την ψύξη είναι το μυοχαλαρωτικό φάρμακο και η επάλειψη της περιοχής με ειδική αλοιφή. Παρόλα αυτά, για να σταματήσει ο πόνος μπορείτε να δοκιμάσετε το μπάνιο με ζεστό νερό, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία πάνω στη περιοχή της ψύξης. Αφού βγείτε από τη ζεστασιά του ντους, καλό είναι να κάνετε ελαφρύ μασάζ στο σημείο που πονάτε με τη βοήθεια μιας θερμαντικής κρέμας. Μόνο έτσι θα σταματήσετε για λίγο τις επιπτώσεις της ψύξης.
Προσοχή όμως! Μετά το ζεστό μπάνιο δεν πρέπει ούτε να κάτσετε δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο ή κάτω από το κλιματιστικό, ούτε να τρίψετε την περιοχή με οινόπνευμα, καθώς η εξάτμιση του θα καταφέρει να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος σας. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε, βέβαια, τις πιο παλιές μεθόδους, η θερμοφόρα μπορεί να σταματήσει τον μυϊκό σπασμό των ώμων ή της πλάτης. Σε ειδικές περιπτώσεις, ο ορθοπεδικός συνιστά στον ασθενή να φορέσει ένα αυχενικό κολάρο για να μειωθεί πιο γρήγορα ο έντονος πόνος.
Τρία μυστικά βοηθούν την κατάσταση…
– Κομπρέσες με αιθέρια έλαια, γάζα και νερό: Βάλτε σε μια γάζα δυο σταγόνες από αιθέρια έλαια (π.χ. χαμομήλι, λεβάντα, γαρύφαλλο και ευκάλυπτο), ρίξτε λίγο νερό και σιδερώστε την. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σίδερο, βάλτε τις σταγόνες μέσα σε βραστό νερό και αργότερο τοποθετήστε το στη γάζα! Στη συνέχεια αφήστε τη ζεστή γάζα για μισή ώρα πάνω στο σημείο που πονάτε.
– Βελονισμός για τον έντονο πόνο: Ο βελονισμός μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σας στην έκκριση των ενδοφρινών, ουσιών που μπορεί να μειώσει αρκετά τον πόνο. Βέβαια, αυτή η μέθοδος προτείνεται μόνο σε όσους έχουν πιστοποιημένη άδεια και γνωρίζουν τη χρήση του βελονισμού.
– Η πίεση των δαχτύλων για την ανακούφιση: Υπάρχει ένα σημείο πάνω στο άνω χείλος και κάτω από τη μύτη, που εάν πιεστεί με τα δάχτυλα μπορεί να απομακρύνει τον πόνο από το σώμα σας. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό μέρος που απομακρύνει ένα μεγάλο ποσοστό του πόνου.