Πλέον η ιατρική έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα. Ασθένειες που παλιότερα προκαλούσαν τρόμο …
Ψωρίαση: τρόποι θεραπείας και συμβουλές
Τη ζωή με την ψωρίαση μπορεί συχνά να συνοδεύουν συναισθήματα αβεβαιότητας. Τη μία μέρα ενδέχεται να μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα τα συμπτώματα, την άλλη να μοιάζουν όλα εκτός ελέγχου. Ποιες είναι οι θεραπείες που υπάρχουν και τι πρέπει να προσέξουμε;
Τρόποι Θεραπείας
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της ψωρίασης και την ανακούφιση από τα συμπτώματά της. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς, καθώς ο κάθε ασθενής χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
Τοπικές θεραπείες
Οι τοπικές αγωγές είναι θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα – συνήθως έχουν τη μορφή κρέμας, gel, αφρού ή αλοιφής. Κανονικά, αν πάσχετε από ήπια έως μέτρια ψωρίαση, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αρχικά μια τοπική θεραπεία. Εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, οι τοπικές θεραπείες βοηθούν πολλούς ασθενείς και κανονικά σχετίζονται με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τις άλλες θεραπείες.
Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη τοπική θεραπεία είναι η συμμόρφωση του ασθενή με τις οδηγίες χρήσης του γιατρού και η υπομονή για ορατά αποτελέσματα ύστερα από το χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζεται κάθε σκεύασμα για να επιτύχει βελτίωση της κατάστασης του δέρματος.
Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο ερεθισμός του δέρματος, η φαγούρα και το αίσθημα καψίματος. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να διατηρούν ενυδατωμένο το δέρμα τους. Γι’ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε καλές ενυδατικές λοσιόν και κρέμες στην καθημερινή σας φροντίδα. Θα διατηρήσουν το δέρμα σας ενυδατωμένο και θα βοηθήσουν να μειωθούν τα «σκασίματα», οι ερεθισμοί και ο κνησμός που προκαλούνται από την ξηρότητα.
Φωτοθεραπεία
Το ηλιακό φως έχει θετικό αποτέλεσμα σε πολλούς ασθενείς με ψωρίαση. Έτσι, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συστηματική έκθεση στο ηλιακό φως (κλιματοθεραπεία) ή τη θεραπεία με τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης. Δεν έχει εξακριβωθεί πώς ακριβώς λειτουργεί η φωτοθεραπεία, αλλά είναι γνωστό ότι το φυσικό φως και η θεραπεία με συγκεκριμένες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψωρίαση σε πολλούς ασθενείς.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της φωτοθεραπείας είναι η κοκκινίλα, η φαγούρα και η ξηρότητα του δέρματος μετά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν μια αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, ενώ μπορεί επίσης να εμφανίσουν προσωρινή επιδείνωση της ψωρίασης προτού το δέρμα αρχίσει να καθαρίζει. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα και να γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Συστηματικές Θεραπείες
Φάρμακα που λαμβάνονται από του στόματος ή με τη μορφή ένεσης. Ονομάζονται «συστηματικές θεραπείες» επειδή ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο τοπικά, σε μια περιοχή του δέρματος.
Οι θεραπείες αυτές ονομάζονται έτσι επειδή επηρεάζουν συνολικά τον οργανισμό, δεν περιορίζονται μόνο σε μια τοπική περιοχή του δέρματος. Χορηγούνται είτε από το στόμα είτε με ένεση και, δεδομένου ότι ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό, χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο στις πιο σοβαρές μορφές ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας.
-
Ανοσοκατασταλτικά
Ενεργούν καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, με διάφορες δυνητικά ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ αυτών η υπέρταση και η νεφροτοξικότητα και χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις πιο σοβαρής ψωρίασης.
-
Αντιμεταβολιτές
Ενεργούν δεσμεύοντας και αναστέλλοντας τη δράση ενός ενζύμου που συμμετέχει στην ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων. Μπορούν, δυνητικά, να προκαλέσουν ηπατική βλάβη. Γι’ αυτόν το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να παρακολουθούνται στενά. Συνήθως, ζητείται από τους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών και άλλων ουσιών που επιβαρύνουν το ήπαρ και να ελέγχεται η αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα από το γιατρό τους.
-
Συστημικά αντιψωριασικά
Επανακαθορίζουν ένα πιο φυσιολογικό τρόπο κυτταρικής ανάπτυξης και χρησιμοποιούνται συχνά στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων τύπων ψωρίασης: ερυθροδερμικής και φλυκταινώδη. Έχουν επίσης διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες και οι γυναίκες συμβουλεύονται να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη θεραπεία, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες.
Βιολογικές Θεραπείες
Οι βιολογικές θεραπείες στοχεύουν συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι θεραπείες, οι οποίες χορηγούνται συνήθως με υποδόρια ένεση. Ενεργούν αποκλείοντας τη δράση συγκεκριμένων παραγόντων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες είναι πολύ ακριβές και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στη σοβαρή ψωρίαση. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να μην μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε, να ενημερώνετε πάντοτε το γιατρό σας ότι λαμβάνετε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα. Άλλες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αντίδραση στο σημείο της ένεσης, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν και σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.