Ψητό τυρί χαλούμι με βινεγκρέτ από λάϊμ και κάπαρη
Το χαλούμι θεωρείται ως το κατεξοχήν κυπριακό τυροκομικό προϊόν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές ορεκτικό σε διάφορες κουζίνες του κόσμου. Η προτίμησή του οφείλεται κυρίως στη μοναδική γεύση και στη μακριά συντήρησή του στο ψυγείο. Παρακάτω ακολουθεί μία συνταγή για να αποδώσετε στην κουζίνα σας τη γεύση της Μεγαλονήσου.
Υλικά
300 γρ. τυρί χαλούμι
2 κ.σ. αλεύρι, με αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το ντρέσινγκ
χυμός και ξύσμα από 1 λάϊμ
1 κ.σ. ξίδι λευκού κρασιού
1 ½ κουτ. σούπας κάπαρη, στραγγισμένη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κολίανδρου
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
Μερικά κλαράκια κολίανδρου
Εκτέλεση
- Πρώτα, σκουπίστε το τυρί με χαρτί κουζίνας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε το σε οχτώ φέτες, μαζί με τις άκρες.
- Τώρα αλευρώστε τα.
- Ετοιμάστε το ντρέσινγκ χτυπώντας όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μικρό μπολ.
- Όταν θα σερβίρετε το χαλούμι, θερμάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Όταν το λάδι είναι πολύ ζεστό βάλτε το τυρί στο τηγάνι – η κάθε πλευρά θέλει 1 λεπτό για να μαγειρευτεί, ώστε μέχρι να βάλετε και το τελευταίο κομμάτι, είναι ώρα να γυρίστε το πρώτο.
- Πρέπει να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρετέ τα σε ζεστά πιάτα, περιχύστε από πάνω το ντρέσινγκ και γαρνίρετε με κλαράκια κολίανδρου.
- Συνοδεύεται με ελαφρώς ψημένη πίτα ή ψωμί με σουσάμι.