Ψάχνοντας τους “νονούς” 5 ελληνικών πόλεων
Έχετε απορία από που πήραν κάποιες ελληνικές πόλεις τα ονόματα τους; Εμείς σας δίνουμε την απάντηση για 5 ελληνικές πόλεις και τους νονούς τους.
Μεσολόγγι
Μέρος που περιβάλλεται από λίμνες, σημαίνει η ονομασία της γνωστής για την έξοδο της πόλη! Έχοντας Ιταλική χροιά η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά με αυτό το όνομα κατά την ναυμαχία του Λεπάντο κοντά στη Ναύπακτο. Οι Ιταλοί ήταν αυτοί που όταν βρέθηκαν σε αυτή τη ναυμαχία ανέφεραν την τοποθεσία ενώνοντας τις λέξεις «Mezzo» και «langi», που σημαίνει μέρος που περιβάλλεται από λίμνες.
Σπάρτη
Κόρη του βασιλιά Ευρώτα ήταν η Σπάρτη. Μετά το θάνατο του πατέρα της τη θέση στο θρόνο την πήρε ο άντρας της και γιος της Ταϋγέτης ο Λακεδαιμόνιος. Αυτός ήταν λοιπόν που έδωσε το όνομα Σπάρτη στην πόλη για να τιμήσει τη γυναίκα και βασίλισσά του. Πιο συγκεκριμένα, η πλούσια Ιστορία της Σπάρτης
ξεκινά από πολύ βαθιά στην αρχαιότητα. Όταν ο Λέλεγας έγινε ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής, προς τιμήν του ονομάστηκε Λελεγία ή Λακωνία. Εγγονός του Λέλεγα ήταν ο Ευρώτας, που σύμφωνα με τον θρύλο διαρρύθμισε την κοίτη του ποταμού και έτσι πήρε το όνομά του.
Καρδίτσα
Το όνομα της Θεσσαλικής πόλης έχει Σλαβικές ρίζες. Η λέξη Καρδίτσα είναι παραφθορά της σλαβικής λέξης gradista, που σημαίνει «τόπος οχυρωμένος». Αν και ποτέ δεν ανακαλύφθηκε κάποιο εύρημα οχυρού στην περιοχή, παρολ’ αυτά η πόλη της Καρδίτσας οφείλει το όνομα της σε κάποιο οχυρό.
Τρίπολη
Η ονομασία της Τρίπολης σημαίνει Πόλη της βελανιδιάς. Από που προέρχεται; Το αρχικό όνομα της ήταν «Dabrolitza» που στα σλαβικά σημαίνει η πόλη με τους δρυς. Πιθανόν ο οικισμός ιδρύθηκε από σκλαβήνιους της Πελοποννήσου, αρχικά ονομαζόταν Υδρομπολιτζά, μετά Τροπολιτσά και τέλος Τρίπολη.
Λαμία
Φανταζόσασταν ποτέ πως η πόλη της Λαμίας συνδέει το όνομα της με μια ακόλαστη χήρα; Και όμως…
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη χτίστηκε από τον Λάμο, τον γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης, της ακόλαστης βασίλισσας της Λυδίας που φέρεται να αγόρασε τον Ηρακλή από τον Ερμή.
Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές για την ονοματοδοσία της πόλης.
Η πρώτη κάνει λόγο για τη Λαμία, Βασίλισσα των Τραχινίων και κόρη του Ποσειδώνα, που χάρισε το όνομά της στην αρχαία πόλη. Η δεύτερη, αναφέρει την συγγένεια του ονόματος με της λέξεις «λαιμός» ή «λάμος» που σημαίνουν «βάραθρο» και «λαίμαργος» αντίστοιχα. Το «λαίμαργο βάραθρο» αναφέρεται προφανώς στο μεγάλο ρέμα που περνούσε μέσα από την πόλη στα αρχαία χρόνια, στο οποίο μάλιστα πιθανολογείται ότι ζούσαν πολλές λάμιες. Τέλος, η εξήγηση του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία η Λαμία είναι επίθετο που χαρακτηρίζει την περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους.