Ψάχνοντας την οικονομική θέρμανση

Συντάκτης: Γιώργος Γούλιας, Αρχιτέκτονας

Ψάχνοντας την οικονομική θέρμανσηΤην περίοδο που διανύουμε, όλοι μας ζούμε στο κυνήγι της οικονομικής θέρμανσης διαβάζοντας, ρωτώντας, συζητώντας για κάτι εναλλακτικό, κάτι οικονομικότερο. Κάποιοι πιστεύουν ότι το βρήκαν στο φυσικό αέριο, άλλοι στους λέβητες με πέλετ, μερικοί στα ενεργειακά τζάκια, στα air-conditions, στα σώματα υπερύθρων, στους θερμοπομπούς, στις σόμπες! Και άλλοι ακόμα ψάχνουν…

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βοηθήσουμε και εμείς με την σειρά μας, καθώς το κόστος σε περίπτωση λάθους επιλογής μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που είχαμε προϋπολογίσει.

Για τις ανάγκες των παραδειγμάτων θα θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι 75 τμ, μέτρια μονωμένο σε ενδιάμεσο όροφο κάπου στην Αττική, και θα δούμε πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσουμε την μέρα για να ζεσταθούμε.

Στα παραδείγματα μας θα παραλείψουμε ότι έχει σχέση με κοινόχρηστες μορφές θέρμανσης, καθώς πολλές είναι οι πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε συνεννόησης μεταξύ των ιδιοκτητών, είτε θέλησης για αλλαγές στο κεντρικό σύστημα, Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στα όρια των τειχών μας!

Aircondition

Περιγραφή / Εκτίμηση κόστους ημέρας. Ένας εμπειρικός κανόνας για το μπέρδεμα που όλοι έχουμε, είναι η αναλογία 500 με 700 btu ανά m2. Ας πούμε ότι στο κρύο σπίτι μας, έχουμε 3 κλιματιστικά με σύνολο 9000+9000+22000=40000btu. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατανάλωση περίπου 3600watt. Άρα 3,6Κw x 8ώρες x 0,14(εκτίμηση νυχτερινού και ημερησίου τιμολογίου) = 4,03ευρώ/ημέρα (να υπολογίσετε ότι δεν έχουμε ζεστάνει επαρκώς τα μπάνια και άλλους μικρούς χώρους του σπιτιού μας).

Αρνητικά / κόστος εγκατάστασης. Η ποιότητα θέρμανσης είναι υποδεέστερη, καθώς αυτό που κάνουν, είναι να δημιουργούν βεβιασμένα κύματα θερμού αέρα μέσα στο χώρο μας. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης είναι στα 2000 με 2300 ευρώ.

Ψάχνοντας την οικονομική θέρμανση

Αντλία θερμότητας

Περιγραφή / Εκτίμηση κόστους. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδεθούν με τα καλοριφέρ ή την ενδοδαπέδια θέρμανση και έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης COP 3-5, διότι αντλούν, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τα κλιματιστικά, θερμότητα από το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα με τα ηλεκτρικά σώματα για κάθε 1 kw που καταναλώνω θερμαίνομαι αναλογικά πολύ περισσότερο. Άρα αν χρειαζόμουν 10kw/h για να ζεστάνω το σπίτι μου με θερμοπομπούς, με την αντλία θερμότητας χρειάζομαι 2-7kw/h. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παροχή ζεστού νερού αλλά και για δροσισμό.

Αρνητικά / κόστος εγκατάστασης. Το κόστος αγοράς είναι αρκετά ψηλό και φτάνει στα 5000 με 9000 ευρώ με την εγκατάσταση.

Ενεργειακό τζάκι

Περιγραφή / Εκτίμηση κόστους ημέρας. Το ενεργειακό τζάκι σε σχέση με το συμβατικό καταφέρνει να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα την θερμότητα που παράγεται από την καύση του ξύλου, σε ποσοστό περίπου 75%. Σε αυτό συμβάλει η μηχανική εκμετάλλευση της καύσης, καθώς εκμεταλλεύεται τον ζεστό αέρα που δημιουργείται και τον διοχετεύει είτε στον χώρο που είναι εγκατεστημένο, είτε μέσω αεραγωγών στο υπόλοιπο σπίτι. Μπορεί επίσης να κατασκευαστεί ως λέβητας μέσα στο χώρο μας και να τροφοδοτεί με ζεστό νερό τα είδη υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ. Για το παράδειγμα μας θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε περίπου 4 κιλά ξύλα ανά ώρα για 6 ώρες, με την τιμή στα 0,20 ευρώ το κιλό έχουμε 4 x 6 x 0,20 = 4,80 ευρώ/ημέρα.

Αρνητικά / κόστος εγκατάστασης. Χρειαζόμαστε χώρο αποθήκευσης της ξυλίας και αρκετές εργασίες μέσα στο σπίτι για την εγκατάσταση. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης κυμαίνεται στα 3000-5000 ευρώ.

Ψάχνοντας την οικονομική θέρμανση

Θερμοπομποί

Περιγραφή / Εκτίμηση κόστους ημέρας. Η λειτουργία τους είναι η εξής, αποθηκεύουν θερμότητα κατά την διάρκεια ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ και την αποδίδουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπολογίζουμε περίπου ότι χρειαζόμαστε 120 watt ανά τετραγωνικό, άρα για το παράδειγμα μας 9000 watt και κατανάλωση 9kw x 0,11(νυχτερινό) x 6 = 5,94 ευρώ ανά ημέρα.

Αρνητικά / κόστος εγκατάστασης. Είναι αρκετά ογκώδη μηχανήματα, χρειάζονται οπωσδήποτε εργασία ηλεκτρολόγου κατά την εγκατάσταση και τριφασικό ρεύμα από την ΔΕΗ. Το κόστος του παραδείγματος κυμαίνεται στις 2500 με 3000 ευρώ.

Πάνελ υπερύθρων

Περιγραφή / Εκτίμηση κόστους ημέρας. Τα πάνελς υπερύθρων εκμεταλλεύονται το υπέρυθρο φάσμα του φωτός, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσουν (περίπου 100 βαθμούς). Έτσι λειτουργούν όχι θερμαίνοντας τον αέρα, αλλά τους τοίχους των σπιτιών και τα στερεά σώματα. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το μόνο που χρειάζονται είναι να κρεμαστούν και να μπουν στην πρίζα.

Για το παράδειγμα θα χρειαστώ σύνολο σωμάτων 4000 watt και θα καταναλώνω περίπου 4kw x 8ώρες x 0,14 ευρώ (μέση τιμή ημερησίου και νυχτερινού) = 4,48ευρώ/ημέρα

Αρνητικά / κόστος εγκατάστασης. Το αίσθημα ζέστης που δημιουργούν μπορεί να φανεί κάπως διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Το κόστος τους, για το σπίτι του παραδείγματος, κυμαίνεται στα 2500 με 3000 ευρώ.

Ψάχνοντας την οικονομική θέρμανση

Σόμπα / τζάκι

Η σόμπα όπως και το κλασικό τζάκι είναι μια μέθοδος θέρμανσης που δεν συμφέρει χρηματικά στις αστικές περιοχές, αν δεν είναι βέβαια η μοναδική λύση επιβίωσης! Η απόδοση της θέρμανσης είναι πολύ μικρή λόγω μεγάλων απωλειών, κυρίως από την καμινάδα και με το μεγάλο μειονέκτημα ότι ζεσταίνουν μόνο τον χώρο περιμετρικά στον οποίο βρίσκονται.

Συμπέρασμα

Μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου πολλές εναλλακτικές μορφές θέρμανσης μπήκαν στο λεξιλόγιο μας. Ο ανταγωνισμός έχει δημιουργήσει αρκετές εξισώσεις στο κόστος αυτών των διαφόρων μορφών, με τον καθένα από τους εμπόρους να έχει ακράδαντα επιχειρήματα για το προϊόν του. Η επιλογή όμως δεν είναι εύκολη και εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το ίδιο το σπίτι μας, την περιοχή που διαμένουμε αλλά και αστάθμητους παράγοντες, όπως τα καπρίτσια ενός κράτους, που μπορεί αύριο να κάνει την επιλογή που με τόσο κόπο και χρήμα κάνατε να εμφανίζεται η πλέον ασύμφορη. Η οδηγία μου είναι αρχικά να προσπαθήσετε να ενημερωθείτε από παντού, μετά και να ζητήσετε την βοήθεια μηχανικών για μια εκτίμηση και πρόταση στον ίδιο τον χώρο σας και τέλος να απευθυνθείτε στους εμπόρους για την υλοποίηση της επιλογής σας.

Συντάκτης: Γιώργος Γούλιας, Αρχιτέκτονας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.