Ψάχνετε αντίδοτο στην κρίση; 10 πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου

“Το ταξίδι της ζωής μας δεν είναι μόνο για τους προορισμούς που έχουμε φτάσει. Η σοφία που αποκτούμε, η εκπαίδευση μας και η προσωπική μας ανάπτυξη προέρχονται από τους ανθρώπους που συναντάμε, τα μονοπάτια που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε και τα μαθήματα που έχουμε πάρει στην πορεία.” Άγνωστος

Η κρίση ήρθε και έγινε τρόπος ζωής, τόσο πολύ που μην μπορώντας να ανταπεξέλθουμε πρέπει να επινοήσουμε ένα σχέδιο, αναζητώντας ταυτόχρονα το μυστικό της σημερινής επιβίωσης. Οποιοδήποτε είδος κρίσης αφορά την απώλεια! Η σημερινή κρίση αφορά την απώλεια της εργασίας, των χρημάτων, της οικονομικής ανεξαρτησίας και εντέλει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αποφάσισα να πάρω κάποια βιβλία με θέμα τη στρατηγική και οργάνωση χρόνου, τις συμβουλές πάνω στην αλλαγή καριέρας όπως και τη διαχείριση προσωπικών κρίσεων. Διαπίστωσα ότι πολλοί ασχολούνται με το ίδιο θέμα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η κρίση συμπαρασέρνει μαζί της αυτό που σπάνια συλλογιζόμαστε: την επιβίωση!

Είσαστε έτοιμοι λοιπόν να ανακαλύψετε τι χόμπι έχετε και να αναζητήσετε τον τρόπο να προσπεράσετε αυτή την κρίση; Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες:

– Αναρωτηθείτε πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας. Καταγράψτε πόσο χρόνο περνάτε κάνοντας οτιδήποτε στη διάρκεια της ημέρας. Ακριβώς όπως δεν θα περάσετε όλη την ημέρα κοιτώντας τα εισερχόμενα e-mail σας ή παρακολουθώντας βίντεο στο You Tube, δεν θα πρέπει να ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο σε ένα μόνο πράγμα. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος ώστε να ανακαλύψετε κι άλλα πράγματα που μέχρις στιγμής τυχόν αγνοείτε.
Αρχίστε να λέτε «όχι». Δεν χρειάζεται να λέτε «ναι» σε όλα! Σκεφτείτε σαν να έχετε τη δική σας προσωπική επιχείρηση όπου είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Λέγοντας «όχι», δεν είστε εγωιστής. Απλά αναλαμβάνετε τον έλεγχο και τη διαχείριση της ζωής σας!

Αποφύγετε την «Κοινωνική Τοξικομανία». Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Facebook και το ατελείωτο ρεύμα των κοινωνικών δικτύων, όπως και η έντονη αυτοπροβολή, μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη. Πρέπει να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο. Σηκώστε το τηλέφωνο και καλέστε έναν αληθινό άνθρωπο με ζωντανή φωνή. Θα εκπλαγείτε πόσο μεγάλη ανακούφιση αισθάνεστε ένα μόλις βήμα μακριά από το πληκτρολόγιο.

Τοποθετήστε την κινητή συσκευή σας μακριά. Το τηλέφωνο σας κρατά συνδεδεμένο με περισσότερο δράμα από όσο χρειάζεστε. Καθιστά εύκολο να εθιστείτε στα κοινωνικά δίκτυα και να χάσετε πολύτιμο χρόνο καταντώντας καταπονημένος και κουρασμένος. Δοκιμάστε το εξής: αφήστε το τηλέφωνο σας στο γραφείο…ή καλύτερα πετάξτε το! Ξέρω, είναι τρελό! Οι φίλοι μου αναρωτιούνται πως ζω χωρίς κινητό τηλέφωνο! Αλλά ένα πράγμα να ξέρετε: οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμήσουν να αφήσουν την ταυτότητά τους και τα χρήματά τους στο γραφείο, αλλά ποτέ το κινητό τους τηλέφωνο! Εναλλακτικά θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να το απενεργοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να συνδέεστε με όλους κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Η σταδιακή απελευθέρωση, η ανακούφιση και η σιωπή που θα προκύψει θα σας προσφέρει απίστευτη ηρεμία.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Προγραμματίστε την ημέρα σας, καταρτίστε ένα πρόγραμμα. Θα σας δώσει τη δομή που χρειάζεστε για να επιβιώσετε κατά τη διάρκεια της προσωπικής κρίσης ή την ώρα που αισθάνεστε ανασφάλεια για το πρώτο σας εγχείρημα.

Γράψτε τους στόχους σας. Οι στόχοι δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα όνειρα: οι στόχοι θα πρέπει να είναι πλήρως εφικτοί, αλλιώς δεν θα είναι τόσο εύκολο να εργαστούμε σκληρά για την επίτευξή τους. Είναι το τελικό αποτέλεσμα που τους κάνει να αξίζουν τον κόπο. Γράφοντάς τους, αποκτάτε κίνητρο δίνοντας στις λέξεις νόημα και στα όνειρα σας δύναμη. Ιδανικό εργαλείο για αυτό το σκοπό, μπορεί να αποτελέσει το Ημερολόγιο Στοχοθεσίας του flowmagazine.gr. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2106128281 και 6974781051.

Έχετε πάντα μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή. Είναι ενδιαφέρον το πώς λειτουργεί η μνήμη όταν αποτυπώνει κάτι που της προκαλεί ενδιαφέρον ή την περιέργεια. Συνήθως το ξεχνάει και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι χρήσιμα τα στιγμιότυπα και οι εικόνες που αποθανατίσατε με τη φωτογραφική σας μηχανή.

Αφήστε το άγχος για λίγο. Κάντε κάτι που βοηθά να απαλλαγείτε από το άγχος. Κρατάτε ημερολόγιο και γράφετε οτιδήποτε. Μπορείτε να ανακαλύψετε τόσα πολλά για τον εαυτό σας και τις επιδιώξεις σας, για μια τέχνη ή δεξιότητα που θα θέλατε να εξασκήσετε, μια δραστηριότητα που σας προκαλεί και ενδεχομένως μειώνει το άγχος σας.

– Κάντε ένα βήμα πίσω ώστε να δώσετε φόρα στον εαυτό σας προς τα εμπρός.
Πρόκειται για ένα μικρό κόλπο που περιγράφει ο David Ball στο βιβλίο του. Προτείνει να γράψετε μια ιστορία ή ένα σενάριο για το τι θα φέρει το μέλλον για ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα της ιστορίας σας (αυτό ονομάζεται προς τα εμπρός σε αντίθεση με τον τρόπο που συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε, δηλαδή κοιτώντας πίσω).

– Κάντε διακοπές. Ένα πραγματικό διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα είναι ευεργετικό για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χρόνο των διακοπών για να απομακρυνθείτε από το καθημερινό τρέξιμο και την πίεση της δουλειάς που εμποδίζει τη φαντασία σας.
Βιβλιογραφία/Πηγές

1,000+ Little Things Happy Successful People Do Differently των Marc & ANGEL Chernoff

Backwards & Forwards του David Ball

Συντάκτης: Ελίζα Γεωργιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.