Προβληματισμοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Συντάκτης: Flowmagazine

Φαίνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πιο κοντά από ποτέ στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, εγείρονται προβληματισμοί για την αξιοποίησή της.

Η γνώμη των Ελλήνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) τροφοδοτεί το νέο κύμα της τεχνολογικής τους ανάπτυξης και, καθώς οι δυνατότητές τους συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και με ασφάλεια. Όπως φανερώνει σχετική έρευνα της Kaspersky, οι Έλληνες έχουν γενικά θετικά συναισθήματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέλιξή της. Μάλιστα, οι επικρατέστερες λέξεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι “βοηθητική” (47%) και “χρήσιμη” (48%), ενώ παράλληλα το 61,6 % πιστεύει πως οι “έξυπνες” ρομποτικές συσκευές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας στο μέλλον και το 48,1% πως θα του προσφέρουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες, που επικεντρώνονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και τους δυνητικά αρνητικούς τρόπους χρήσης της, καθώς και στην ασφάλεια και τους κανονισμούς των “έξυπνων” συσκευών.

Προβληματισμοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα αρνητικά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (55,9%) ανησυχούν ότι κάποιοι τους ακούν μέσω των “έξυπνων” συσκευών στο σπίτι τους, το 63,7% πιστεύει πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι που να ελέγχουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχεδόν 7 στους 10 (69,6%) εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν “έξυπνες” συσκευές, βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, για να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την άδεια τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα υψηλότερα ποσοστά στις παραπάνω απαντήσεις εντοπίζονται στο λεγόμενο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή στις ηλικίες 18-34. Το 66,1% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών.

Η κριτική της ΕΕΤΝ

Η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας: “Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία σαφής αντίληψη για το δυνητικό κέρδος από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή συνοδεύεται από μία ανησυχία. Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και σε εθνικό επίπεδο, και καλούμαστε να ενισχύσουμε αυτήν την κοινωφελή, ηθική διάσταση, μειώνοντας τους κινδύνους. Ως ΕΕΤΝ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την επιστημονική γνώση, τη δημιουργική διάθεση και τις ηθικές καταβολές που χρειαζόμαστε, για να υλοποιήσουμε βήμα-βήμα και με εγρήγορση αυτό το όραμα”.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…