Πώς να προστατευτείτε από το phishing
Ίσως έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό τον όρο «phishing» κάπου στο διαδίκτυο… Ίσως έχεις δει κι εσύ το προειδοποιητικό μήνυμα της τράπεζάς σου, όταν μπαίνεις στο internet banking, που σου λέει να μην δώσεις πουθενά τα στοιχεία σου, τους κωδικούς σου κ.λπ. Ήρθε η ώρα να μάθεις περισσότερα πράγματα γι’ αυτό.
Η λέξη «phishing» είναι λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης «fishing» που σημαίνει ψάρεμα – πολύ απλά γιατί αυτοί που το κάνουν ρίχνουν το δόλωμα κι εσύ παίζει να το πιάσεις. Το phishing είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν διάφοροι χάκερς για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, από κωδικούς Facebook ή αριθμούς τηλεφώνων μέχρι στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών και τελικώς χρήματα.
Για να προστατευθείς από τέτοιες επιθέσεις, ακολούθησε τα εξής βήματα:
1. Ενημέρωνε τακτικά το antivirus που χρησιμοποιείς. Αν δεν έχεις, εγκατάστησε άμεσα ένα (υπάρχουν 2-3 που παρέχουν βασική προστασία δωρεάν).
2. Αν λάβεις κάποιο email που λέει «πατήστε εδώ για να συνδεθείτε στο internet banking ή στο Facebook», ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΙΣ. Είναι πολύ εύκολο να κατασκευασθεί μια ιστοσελίδα που μοιάζει με αυτήν που χρησιμοποιείς και όταν θα βάλεις τους κωδικούς θα τους δώσει εκεί που δεν πρέπει. Αν πιστεύεις ότι το email είναι αληθινό, μπες μόνος σου στο ανάλογο site, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον σύνδεσμο που σου έστειλαν.
3. Δεν χρειάζεται να ανοίγεις όλα τα email που σου έρχονται – αν βλέπεις κάτι παράξενο (ορθογραφικά λάθη στο θέμα ή περίεργο όνομα αποστολέα), διάγραψέ το χωρίς δεύτερη σκέψη.
4. Αν παρόλα αυτά το ανοίξεις, μην πατήσεις κανένα link και μην αποθηκεύσεις κανένα συνημμένο, αν δεν επιβεβαιώσεις τον αποστολέα.
5. ΠΟΤΕ μην συμπεριλάβεις αριθμούς τραπεζικών καρτών, κωδικούς και άλλα στοιχεία χρηματοοικονομικής φύσης σε email, παρά μόνο IBAN λογαριασμών (είναι το μόνο στοιχείο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου).
6. Έλεγχε τακτικά τις τραπεζικές σου κινήσεις και επιβεβαίωνε κάθε φορά τις χρεώσεις / πιστώσεις που βλέπεις. Μπορεί κάποιος να σου παίρνει τακτικά μικρά ποσά για να μην κινήσει υποψίες (αν το πολλαπλασιάσεις με τους χρήστες – θύματα, θα εντυπωσιαστείς από τα λεφτά που μπορεί να βγάζει).
Αυτό το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το blog της AOL.
Στο προσωπικό μου blog θα βρείτε περισσότερες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις!
Read • Eat • See @ pgournas.gr