Προστάτευσε τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους από την ενδοοικογενειακή βία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Προστάτευσε τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους από την ενδοοικογενειακή βίαΚάθε χρόνο περίπου 300.000 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, ενώ ο αριθμός αυτός πιστεύεται ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος. Οι συνέπειες της βίας και στη μητέρα και το έμβρυο είναι τραυματικές, σωματικά και συναισθηματικά, και τα σημάδια δεν σβήνουν για δεκαετίες ακόμη και αν η βία σταματήσει.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάτι περισσότερο από σωματική βλάβη. Ο θύτης διαθέτει μια σειρά από εργαλεία που περιλαμβάνουν την ψυχική και συναισθηματική χειραγώγηση, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναπαραγωγικό εξαναγκασμό, τον οικονομικό έλεγχο και πολλά άλλα.

Ο αναπαραγωγικός εξαναγκασμός λαμβάνει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να φορέσει ο θύτης προφυλακτικό, της καταστροφής αντισυλληπτικών χαπιών ή της αφαίρεσης σπιράλ. Σύμφωνα με την Audrey Bergin, επικεφαλής του προγράμματος της Ενδοοικογενειακής Βίας στο Northwest Hospital στο Μέριλαντ, το καταναγκαστικό σεξ συχνά δεν αναφέρεται από το θύμα καθώς πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό.

«Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθιστά πολύ πιο δύσκολη την εγκατάλειψη της σχέσης λόγω των οικονομικών, οικογενειακών και πολιτιστικών πιέσεων που απαιτούν τον πατέρα να είναι μέρος της ζωής του παιδιού» δήλωσε η Bergin. Αν και μερικές μελέτες δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της βίας, η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σωματικής βίας ή ανθρωποκτονιών.

Προστάτευσε τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους από την ενδοοικογενειακή βίαΗ κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας, όπως συχνές λοιμώξεις, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και μετα-τραυματικό στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία ψυχική διαταραχή υγείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, για να μην αναφέρουμε τις πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, την καρδιαγγειακή νόσο, νόσο αρθρώσεων και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που μπορεί να προκύψει από τη βία και τα αυξημένα επίπεδα στρες.

Ωστόσο, οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σταματούν εκεί. Η καθυστερημένη προγεννητική φροντίδα λόγω της συμπεριφοράς του βίαιου συντρόφου καθώς και η σωματική επίθεση και η κατάχρηση ουσιών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων για το έμβρυο. Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρη γέννηση και θάνατο. Επιπλέον, το χαμηλό βάρος γέννησης και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει δεκάδες προβλήματα για την ανάπτυξη του βρέφους, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών και ακαδημαϊκών ελλείψεων, σωματικές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική παράλυση, ψυχολογικά ζητήματα και αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Η υπεράσπιση των θυμάτων και η εκπαίδευση των ειδικών υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που υποφέρουν κάθε μέρα και μένουν στη σιωπή.

Ας ευαισθητοποιηθούμε από τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην εγκυμοσύνη, και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αποκτήσουν μια πιο υγιή, πιο σταθερή ζωή. Μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσουν, αλλά εμείς μπορούμε.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…