Προσοχή στις τοξικές ουσίες στα παιδικά προϊόντα
Αμέτρητες είναι οι αναφορές για τις τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αμέτρητα παιδικά προϊόντα, και σπέρνουν τον πανικό στους καταναλωτές. Πώς τελικά οι γονείς μπορούν να αναγνωρίζουν εκείνα τα προϊόντα, από είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, παιχνίδια, καθίσματα του αυτοκινήτου και εξοπλισμό ζωγραφικής, που κρίνονται απειλητικά για την υγεία του παιδιού τους;
Ο οργανισμός Washington Toxics Coalition (WTC) είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Το 2008, ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός κέρδισε μια εκστρατεία στο κρατικό νομοθετικό σώμα της Ουάσιγκτον για τη θέσπιση ασφάλειας στα παιδικά προϊόντα (Children’s Safe Products Act/CSPA). Πιο ειδικά, αυτή η πράξη -για πρώτη φορά στις ΗΠΑ- απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τις τοξικές χημικές ουσίες στα παιδικά προϊόντα. Μάλιστα, μπορεί όποιος το επιθυμεί να αναζητήσει στη βάση δεδομένων της CSPA όλες τις σχετικές πληροφορίες. Όμως, επειδή η βάση δεδομένων διαθέτει πολλές πληροφορίες, δεν αναφέρεται το όνομα συγκεκριμένων προϊόντων ή οι αριθμοί των στοιχείων τους.
Ο πανικός, βέβαια, θα εξαλειφθεί αν δώσετε βάση στις ακόλουθες απλές οδηγίες του WTC κατά την αγορά προϊόντων για τα παιδιά σας.
Παρατηρήστε τα μεταλλικά μέρη
Ακόμη και με τους αυστηρότερους ελέγχους στα είδη των μετάλλων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτά. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν τα μεταλλικά κοσμήματα και τα εξαρτήματα, αλλά και τα διακοσμητικά στα υποδήματα και στα είδη ένδυσης. Η βάση δεδομένων της CSPA αναφέρει το κάδμιο, τον υδράργυρο και το αρσενικό ακόμη και σε αυτά τα μέταλλα. Υπάρχουν και άλλες πολλές αναφορές λιγότερο γνωστών τοξικών μετάλλων, όπως είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο και το μολυβδαίνιο.
Αποφύγετε το φθαλικό οξύ
Οι φθαλικές ενώσεις είναι ακόμα σε κοινή χρήση, καθώς εντοπίζονται στα ρούχα. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή φθαλικών ενώσεων είναι να αναζητήσει κανείς ασφαλέστερα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, πλαστικών και παιχνιδιών.
Υιοθετήστε στρατηγικές μείωσης της επαφής των αντικειμένων
Μία εναλλακτική λύση αποτελεί η αγορά προϊόντων που δεν έρχονται σε συχνή επαφή με το δέρμα του παιδιού σας. Σκεφτείτε το μέγεθος των αντικειμένων που μπορούν να χωρέσουν στο στόμα του παιδιού σας, τα προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα (λοσιόν, σαμπουάν, κρέμες, κλπ) ή εκείνα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα για περισσότερο από μία ώρα τη φορά.
Τα ρούχα περιέχουν συνήθως τοξικές ουσίες
Υπάρχουν πολλές, πολλές εκθέσεις τοξικών χημικών ουσιών σε παιδικά ενδύματα και υποδήματα. Η παρουσία μιας χημικής ουσίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα προϊόν είναι επιβλαβές. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση των παιδιών τους μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους.