Τι να προσέχουμε στις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος ξενοιασιάς για μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα για τα παιδιά όμως είναι λετρεμένη, γιατί απολαμβάνουν στο φουλ βουτιές στη θάλασσα, παιχνίδια στην άμμο με τους φίλους τους, τα αγαπημένα τους παγωτά φυσικά και άπλετο ελεύθερο χρόνο. Για να εξασφαλίσουμε την ξεγνοιασιά για τα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους γονείς, θα πρέπει να προσέξουμε την ασφάλειά τους για να μην τρέχουμε σε κέντρα υγείας ή φαρμακεία καλοκαιριάτικα.

Κίνδυνος ηλίασης, εγκαύματα, τσιμπήματα, ναυτία είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να προνοήσουμε. Το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά» έχει απόλυτη εφαρμογή για ξένοιαστες διακοπές μικρών και μεγάλων. Ας δούμε λοιπόν 8 σημεία-κλειδιά για την υγεία και ευημερία των παιδιών στις καλοκαιρινές διακοπές.

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο μας, όταν πηγαίνουμε διακοπές μαζί με τα παιδιά;

Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας φάρμακα για χρόνια νοσήματα που τυχόν ταλαιπωρούν τα παιδιά, όπως αντιασθματικό, ινσουλίνες, καθώς και τα συνήθη αντιπυρετικά και αντιισταμινικά για ενδεχόμενες αλλεργίες. Καλό θα είναι να αποφύγουμε την προμήθεια φαρμάκων που πιθανώς δεν είναι αναγκαία. Ίσως χρειαστεί να υπάρχουν στο φαρμακείο αντιαλλεργικές αλοιφές για κνησμώδη τσιμπήματα. Τέλος, καλό θα είναι να υπάρχουν τα απαιτούμενα για μικροτραυματισμούς.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία στις μετακινήσεις;

Αν το παιδί ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, συνιστώνται μικρές αποστάσεις ή συχνές διακοπές στη διαδρομή. Για τα παιδιά που εμφανίζουν ναυτία στο πλοίο συνιστάται να καταναλώνουν μικρά γεύματα, όταν πρέπει να ταξιδέψουν, και ίσως να πάρουν φάρμακα για τη ναυτία, όταν αναμένεται τρικυμία. Οι γονείς πρέπει να συμβουλευτούν γι’ αυτό πριν από το ταξίδι τον παιδίατρο.

Πόση ώρα είναι καλό να αφήνουμε τα παιδιά να κολυμπάνε στη θάλασσα;

Τη διάρκεια παραμονής στη θάλασσα καθορίζει η διάθεση του ίδιου του παιδιού. Προσοχή, όμως, απαιτείται στην έκθεση στον ήλιο. Προτιμητέες για θαλάσσια μπάνια είναι οι πρίν από τις 12:00 πρωινές ώρες ή μετά τις 4:00 απόγευμα, οπότε και η θάλασσα είναι θερμότερη.

Σε ποιά ηλικία μπορούμε να βάλουμε ένα παιδάκι να κολυμπήσει σε πισίνα;

Συνήθως, ένα νήπιο κάτω των 18 μηνών δεν απολαμβάνει την πισίνα ή τη θάλασσα και στις μικρότερες ηλικίες, μάλιστα, η χαμηλή θερμοκρασία του νερού ίσως δημιουργήσει φόβο και για το λουτρό στο σπίτι. Συνιστάται να εξοικειωθεί αρχικά το παιδί με τη θάλασσα παίζοντας δίπλα στο κύμα, αλλά με άμεση επίβλεψη. Θα πρέπει, επίσης, να φορά “μπρατσάκια” για να επιπλέει.

Αν το παιδάκι μας είναι μικρό, πόσο επικίνδυνο είναι αν του μπει νερό στο αυτί;

Η είσοδος του νερού στο αυτί δεν αποτελεί πρόβλημα. Ορισμένα παιδιά, ίσως λόγω καταδύσεων, αναπτύσσουν “ωτίτιδες του κολυμβητή” που χαλάνε τις διακοπές με τον έντονο πόνο, τη διάρκεια και την επανάληψή τους.

Το αντηλιακό χρειάζεται μόνο στην παραλία ή και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, που τα παιδιά κάνουν βόλτα και παίζουν;

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο κατά τις έντονες ώρες ηλιοφάνειας, ιδιαίτερα στην παραλία, γιατί οι ηλιακές ακτίνες ακτινοβολούν στην άμμο και τη θάλασσα και συνεπώς μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, ακόμα και σε στεγασμένους αλλά ανοιχτούς χώρους.

Σε ποιά ηλικία χρειάζεται να φορέσουν γυαλιά ηλίου τα παιδιά;

Τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται απαραίτητα από το δεύτερο έτος της ζωής τους, αλλά προσοχή να είναι πλαστικά και όχι γυάλινα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τσιμπήματα από έντομα, ερπετό και μέδουσες;

Οι καλοκαιρινοί μήνες συνοδεύονται από τσιμπήματα εντόμων, κυρίως κουνουπιών, που με το ξύσιμο συχνά μολύνονται και οδηγούν σε πυοδερμίες και αποστήματα. Τοπική αγωγή με αλοιφή που συνδυάζει αντισταμινικό και γέλη ψύξης ανακουφίζει. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη σε τσιμπήματα μέδουσας και ακόμα χειρότερη σε δαγκώματα φιδιού. Για τις μέδουσες, προτιμητέα είναι τα στικ με αμμωνία. Η δράση των αντιοφικών όρων αμφισβητείται.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.