Πάργα, μια γοητευτική ιστορική πόλη

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Η Πάργα είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη, η οποία μας μαγεύει με την απίστευτη ομορφιά της και με τις εντυπωσιακές παραλίες της. Ο αμφιθεατρικός τρόπος που έχει χτιστεί μέσα σε ένα εκπληκτικό καταπράσινο κόλπο με γραφική θέα το Νησί της Παναγιάς, μας αφήνει με κομμένη την ανάσα και μας προκαλεί δέος. Αγναντεύοντας το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας με το ολόλευκο καμπαναριό, αισθανόμαστε μια απέραντη γαλήνη για αυτή την μοναδική  ζωγραφιά.  

Το κάστρο της Πάργας, το παλιό ενετικό φρούριο, αποτελεί ένα αξιοθέατο που ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να απολαύσει. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, όπου μπορεί να περπατήσει κανείς  τα πανέμορφα πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια της πόλης με τα αναρίθμητα μαγαζάκια και εστιατόρια.

Χτίστηκε για πρώτη φορά από τους Νορμανδούς τον 14° αιώνα, καταστράφηκε άπειρες φορές και αυτό που σώζεται στις μέρες μας, είναι το φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί, με  προσθήκες του Αλή Πασά. Οι χώροι του κάστρου αναμορφώθηκαν ριζικά, ενώ στην τοξωτή πύλη της εισόδου, διακρίνονται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, εμβλήματα του Αλή Πασά, δικέφαλοι αετοί και σχετικές επιγραφές. 

Αφού η Πάργα πέρασε στα χέρια των Τούρκων, οι Παργινοί, κατέφυγαν μαζικά στην Κέρκυρα. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αφού προηγουμένως, ημέρα Μεγάλη Παρασκευή, ανάσκαψαν τους πατρώους τάφους και συναθροίζοντας τα οστά των προγόνων τους τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς, παίρνοντας την τέφρα μαζί τους. Κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα επονομαζόμενα Παργινά, με θρησκευτικό αλλά και ιστορικό χαρακτήρα. Ανήμερα της Παναγίας, αναπαρίσταται η επιστροφή των Παργινών αλλά και των Ιερών τους Κειμηλίων στην ελεύθερη Πάργα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στον χώρο του λιμανιού, σε μια φαντασμαγορική βραδιά γεμάτη πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Νομίζω ότι θα ήταν μια φοβερή επίσκεψη σε αυτή την πανέμορφη πόλη, τι λέτε; 

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.