Κοιμάστε στην διάρκεια της ημέρας; Πόσο καλή είναι τελικά αυτή η συνήθεια και τι επιφέρει στην καθημερινότητά μας ο σύντομος …
Power naps: Κερδίζουμε ή χάνουμε παίρνοντας έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας; Έρευνα απαντά
Νέα επιστημονικά δεδομένα παρέχουν διευκρινίσεις για ένα μεγάλο δίλημμα: Ωφελεί ή βλάπτει τελικά ο ύπνος του 15λεπτου;
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον μεσημεριανό ύπνο, ένα ενδιάμεσο «παράθυρο» ξεκούρασης μέσα σε μια πολυάσχολη ημέρα, που πολλοί αγαπούν να αξιοποιούν. Πρόσφατα, όλο και περισσότερες φωνές τάσσονται κατά αυτής της συνήθειας, υποστηρίζοντας ότι μια σύντομη χαλάρωση μέσα στην ημέρα μπορεί στην πραγματικότητα να διαταράξει τους κανονικούς ρυθμούς του οργανισμού, αλλά και τον νυχτερινό ύπνο.
Ωστόσο, ένας εκρηκτικός όγκος επιστημονικών ερευνών αλλάζει ριζικά αυτή την αντίληψη, τονίζοντας ότι ο σύντομος, «στρατηγικός» ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, γνωστός και ως power nap, μπορεί να αποφέρει σημαντικά γνωστικά και σωματικά οφέλη. Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Research Gate, αναλύει την ιδανική συχνότητα και διάρκεια ενός σύντομου, ενδιάμεσου ύπνου, παρέχοντας στοιχεία για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τα οφέλη του στην εγρήγορση, την απόδοση και την υγεία.
Ως power nap ή ενδιάμεσος ύπνος ορίζεται εκείνος που διαρκεί 5-15 λεπτά, με έναν αυξανόμενο όγκο επιστημονικών δεδομένων να υποστηρίζει τα οφέλη του στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης, της εγρήγορσης και του χρόνου αντίδρασης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οφέλη αυτά είναι πιο έντονα όταν ο υπνάκος λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της φυσικής πτώσης ενέργειας που σημειώνεται μετά το γεύμα, συνήθως το μεσημέρι, μεταξύ 1-4 μ.μ. Αυτός ο χρόνος ευθυγραμμίζεται με τους εγγενείς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, αξιοποιώντας στο έπακρο μια φυσική σωματική φάση, που ευνοεί την ανάπαυση και την ανάκτηση.
Πέρα από τα άμεσα αποτελέσματά του, ο ενδιάμεσος ύπνος συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Οι έρευνες υποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ του τακτικού, σύντομου ύπνου και των καλών δεικτών καρδιαγγειακής υγείας και ψυχικής ευεξίας. Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου κατά 3 έως 5 χρόνια.
Μελέτες μαγνητικής τομογραφίας επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι ο τακτικός ύπνος τείνει να διατηρεί μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου σε προχωρημένη ηλικία, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και τον μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν επίσης τον συνήθη υπνάκο με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υποδηλώνοντας ένα ευρύτερο συστημικό όφελος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ενώ τα οφέλη του power napping είναι σαφή, δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τον επαρκή νυχτερινό ύπνο. Ο υπερβολικός ενδιάμεσος ύπνος ή ο ύπνος πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί πράγματι να διαταράξει τα πρότυπα νυχτερινού ύπνου, γι’ αυτό και έχει σημασία το μέτρο. Ο ενδιάμεσος ύπνος είναι πιο αποτελεσματικός όταν προστίθεται σε μια υγιή ρουτίνα ύπνου, παρέχοντας μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο αναζωογόνησης, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου.
Η μελέτη συμπεραίνει, τελικά, ότι η υιοθέτηση ενός power nap στο κατάλληλο χρονικό παράθυρο μέσα στην ημέρα μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, της πνευματικής διαύγειας και της μακροπρόθεσμης υγείας.
Προσφέρει έναν στρατηγικό τρόπο να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας για γρήγορη αναζωογόνηση, χωρίς να επηρεάσουμε τις βασικές διαδικασίες αποκατάστασης που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός πλήρους νυχτερινού ύπνου.
Μελλοντικά, ο ενδιάμεσος ύπνος θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει ένα τυπικό συστατικό των προγραμμάτων υγείας και παραγωγικότητας, αναμορφώνοντας αποτελεσματικά τις αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με την επίδρασή του.