ΠΟΥ: Όχι στα ενεργειακά ποτά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Συχνά έχουν αποδοθεί στα ενεργειακά ποτά θαυματουργές ιδιότητες. Διαφημίσεις διαλαλούν ότι προσφέρουν όχι μόνο ενέργεια, αλλά αντοχή, δύναμη, αυτοσυγκέντρωση, καλή υγεία και την ικανότητα να εκτελέσετε αθλητικά και πνευματικά κατορθώματα. Μία νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι ίσως είναι προτιμότερο να μείνετε αγκαλιά με το φλιτζάνι του καφέ σας. Ποιο είναι το πρόβλημα δηλαδή;

1. Αν και ο καθένας έχει επίγνωση της περιεκτικότητας της καφεΐνης στον καφέ, είναι λιγότερο πιθανό ορισμένοι να γνωρίζουν και να ρυθμίζουν τη περιεκτικότητα της καφεΐνης των ενεργειακών ποτών. Πράγματι, καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες καθώς είναι αφρώδη και αναζωογονητικά, ενώ συχνά έχουν άρωμα φρούτων. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προκαλεί ναυτία, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και επιφέρει υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχει συνδεθεί με θάνατο. Εσείς θα το διακινδυνέψετε;

2. Πολλά από τα ενεργειακά ποτά είναι γεμάτα με ζάχαρη ή ακόμα και με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Γνωρίζετε ήδη ότι η αύξηση της πρόσληψης ζάχαρης δεν είναι καλή για την υγεία σας. Η τερηδόνα, η αύξηση του σωματικού βάρους, η φλεγμονή, ο διαβήτης και πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας μπορούν να κληροδοτήσουν τα ενεργειακά ποτά.

3. Η ανάμιξη των ενεργειακών ποτών με αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το καλοκαίρι διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός τους αυξάνει την ανάγκη να πίνετε περισσότερο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά κρύβουν σημάδια δηλητηρίασης. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές πολιτείες έχουν απαγορεύσει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών που περιέχουν καφεΐνη.

4. Ξοδεύετε πολλά χρήματα για μικρό όφελος. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πιείτε άφθονο νερό, κοιμηθείτε αρκετά και γυμναστείτε τακτικά. Τα παραπάνω κοστίζουν λιγότερο και σας ενεργοποιούν αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει θαύμα σε κανένα μπουκάλι και δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…