Πού μπορώ να απευθυνθώ αν βιώνω ενδοοικογενειακή βία

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Σε συνέχεια του άρθρου για τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και την ψυχολογία του θύματος και του θύτη, προτείνουμε φορείς, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στα θύματα. Αν βιώνετε οποιαδήποτε μορφή βίας στη ζωή σας, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε αυτούς. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν άλλωστε.

Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη»: η ενδοοικογενειακή βία, οι μονογονεϊκές οικογένειες, η νεανική παραβατικότητα, τα ναρκωτικά, η προσφορά τροφίμων, η συμμετοχή σε ανθρωπιστικές αποστολές και πολλές άλλες κατηγορίες εθελοντικής προσφοράς, περιλαμβάνονται στις δράσεις της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη».

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων:: Ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και διαθέτει Συμβουλευτικά Κέντρα για τη βία κατά των γυναικών σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά μπορεί μια γυναίκα να βρει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομικές συμβουλές, που σκοπό έχουν αφενός να ενδυναμώσουν την γυναίκα ψυχικά για να αντιμετωπίσει το περιστατικό βίας, αλλά και να την ενημερώσουν για το ότι η βίαιη συμπεριφορά του δράση συνιστά αδίκημα και για το ότι μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του.

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Προσφέρει συμβουλές και ψυχο-κοινωνική στήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η επιβολή βίας. Έχει δημιουργήσει την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 για να καλούν 24 ώρες το 24ωρο παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε κίνδυνο ή βιώνουν καταστάσεις κρίσης και να λαμβάνουν τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες, ενώ παράλληλα κινητοποιούνται μηχανισμοί επείγουσας κοινωνικής παρέμβασης και προστασίας ανηλίκων. Διαθέτει Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης σε οκτώ περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι στελεχωμένα από ειδικούς επιστήμονες που παρέχουν στήριξη, παρεμβαίνουν στις εστίες εμφάνισης καταστάσεων κρίσης και παραπέμπουν τα θύματα στις κατάλληλες υπηρεσίες του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας, ενώ διαθέτει και ξενώνες υποδοχής-καταφύγια προστατευμένης φιλοξενίας σε γυναίκες –με ή χωρίς παιδιά- που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

W.I.N Hellas: Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση δραστηριοποιείται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια για την θεραπεία, προστασία και ενδυνάμωση γυναικών που υφίστανται κακοποίηση όχι μόνο στο οικογενειακό αλλά και το κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Συνήγορος του Παιδιού: Μπορούν να απευθυνθούν παιδιά αλλά και ενήλικες, για να καταγγείλουν περιστατικά στα οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών, μεταξύ των οποίων και η ενδοοικογενειακή βία. Αν, μάλιστα, οι σύμβουλοι του Συνηγόρου το κρίνουν σκόπιμο ερευνούν μία σοβαρή παραβίαση και παρεμβαίνουν άμεσα.

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού: Στο πλαίσιο των υπηρεσιών του, το Ινστιτούτο διαθέτει Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Εκεί μπορείτε να απευθύνεστε για να καταγγείλετε περιστατικά ενδο-οικογενειακής βίας, τα οποία καταγράφονται, μελετώνται, αλλά και προλαμβάνονται.

Σύλλογος Φροντίδα: Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε με σκοπό να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, όπως η ενδοοικογενειακή βία. Ο σύλλογος διαθέτει Ξενώνα, στον οποίον κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους βρίσκουν φιλοξενία, ψυχολογική στήριξη, δημιουργική απασχόληση, νομικές συμβουλές για δωρεάν νομική υποστήριξη από το κράτος, εργασία κ.α.

Μαζί για το Παιδί: Η Ένωση συνιστά ομπρέλα 10 Κοινωφελών Φορέων Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό να βοηθούνται παιδιά σε ανάγκη. Στους φορείς αυτούς περιλαμβάνεται και το Ίδρυμα «Παιδική Στέγη» που φυλά και φροντίζει παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά προβλήματα.

Γραμμη SOS «Δίπλα σου» κατά της οικογενεικής βίας του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: Απευθύνεται σε όλους όσους υφίστανται βία και κακοποίηση μέσα στο σπίτι τους, προσφέροντας νομική και ψυχολογική στήριξη, καταφύγιο και εύρεση εργασίας.

Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών:: Απευθύνεται σε γυναίκες αλλά και οικογένειες που πέφτουν θύματα βίας, παρέχοντας συμβουλές και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.