Σε προηγούμενο άρθρο μου, είδαμε 5 καυστικά σκίτσα του Αυστριακού σκιτσογράφου Gerhard Haderer που αναπαριστούν την σύγχρονη κοινωνία μας. Σε …
Πόσο σημαντικά είναι για τους ανθρώπους τα smartphones;
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι μικρές αυτές συσκευές έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται πιο σημαντικές ακόμα κι από ανθρώπους, γεγονός που αν μη τι άλλο τρομάζει.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησαν από κοινού ψυχολόγοι των πανεπιστημίων του Νότιγχαμ (Αγγλία) και του Βίρτσμπουργκ (Γερμανία), τα έξυπνα κινητά είναι πιο σημαντικά στην καθημερινότητά μας απ’ ότι οι γείτονες, οι συνάδελφοι, οι συγκάτοικοι και οι καθηγητές.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, το smartphone έρχεται τέταρτο όσον αφορά στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, πίσω μόνο από την οικογένεια, τους φίλους και τα κατοικίδια.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.156 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 15 έως 83 ετών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν online τη σημασία που έχουν στη ζωή τους άνθρωποι και αντικείμενα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γονείς και τα παιδιά παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, τη στιγμή που δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται στην τελευταία θέση των επιλογών!
Τα κινητά αποτελούν «ψυχολογικά αρμόζουσες οντότητες» σύμφωνα με την Astrid Carolus, εκ των συγγραφέων της έρευνας.
«Τα κινητά συνοδεύουν τους χρήστες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάντα έτοιμα να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, όπως η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Για τον ιδιοκτήτη του, το smartphone δεν αποτελεί απλά μια συσκευή, αλλά έναν ψηφιακό σύντροφο. Επειδή το μέσο μοιάζει να επικοινωνεί μαζί μας, ασυνείδητα αντιδρούμε με τρόπο τέτοιο σαν να πρόκειται για ανθρώπινη ύπαρξη», τονίζει.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψυχολογικές επιπτώσεις των smartphones
______________________
Σύμφωνα με την έρευνα, το 65% των Βρετανών κάτω των 35 που διαθέτουν κινητό λένε πως το smartphone είναι ένα από τα πράγματα που ελέγχουν μόλις ξυπνήσουν, ενώ κατά μέσο όρο περνούν τρεις ώρες τη μέρα μπροστά στην οθόνη της συσκευής τους.
Πίσω από τα έξυπνα τηλέφωνα, που η έρευνα χαρακτηρίζει ως «πιστούς συντρόφους μας», βρέθηκαν κατά σειρά οι συγκάτοικοι, οι φορητοί υπολογιστές, οι συνάδελφοι, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι γείτονες και τα σταθερά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με την Δρ. Carolus, ο άνθρωπος προσαρμόζεται στην τεχνολογία ώστε να μπορέσει να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή. «Στον κόσμο των προγόνων μας, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και η επεξεργασία των πληροφοριών ήταν απαραίτητα για την επιβίωση. Σε αντίθεση με τον κόσμο των προγόνων μας, στον οποίο εκείνοι που έστελναν σήματα ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι, σήμερα οι ηλεκτρονικές συσκευές στέλνουν παρόμοια σήματα, μιλώντας μαζί μας», καταλήγει.
Πηγή: newsbeast.gr