Πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος για την ψυχική υγεία;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο προσωπικός χρόνος, ο οποίος μερικές φορές αποκαλείται ιδιωτικός χρόνος και σημαίνει απλώς να περνάτε χρόνο μόνοι σας, είναι επίσης καλός για εσάς, καθώς παίζει θετικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές συναναστροφές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σωματική ευεξία. Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους έχει ανταμοιβές, αλλά δημιουργεί επίσης άγχος. Μπορεί να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι ή να αλλάζετε τη συμπεριφορά σας για να αποφύγετε την απόρριψη και να ταιριάξετε με την υπόλοιπη ομάδα. Αυτό μπορεί να είναι το κόστος του να είσαι μέρος ενός κοινωνικού κόσμου, μερικές από αυτές τις προκλήσεις καταδεικνύουν γιατί ο προσωπικός χρόνος είναι τόσο σημαντικός.

Βελτιωμένη προσωπική διερεύνηση

Το να νιώθετε άνετα μόνοι σας μπορεί να σας δώσει το χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσετε πραγματικά τα δικά σας πάθη χωρίς παρεμβολές. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ερευνήσετε θέματα που σας συναρπάζουν, να αποκτήσετε γνώσεις, ακόμη και να εξασκηθείτε σε νέες μεθόδους αυτοέκφρασης.

Το να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας μόνοι σας σημαίνει ότι μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα πράγματα χωρίς τις πιέσεις και τις κρίσεις που μπορεί να σας επιβάλλουν οι άλλοι. Το να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την προσωπική σας εξέλιξη. Αντί να ανησυχείτε για τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις γνώμες που μπορεί να έχουν οι άλλοι, ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας σας επιτρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας.

Ενισχυμένη δημιουργικότητα

Ο χρόνος που περνάτε μόνοι σας είναι μια ευκαιρία να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Χωρίς την ανάγκη να φροντίζετε ή να αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους, μπορείτε να αγνοήσετε τις εξωτερικές επιρροές και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στην τροφοδότηση της δημιουργικής διαδικασίας. Η αντιληπτή κοινωνική απομόνωση (ή αλλιώς μοναξιά) οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα στα νευρωνικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη φαντασία. Όταν ο εγκέφαλος μένει με την έλλειψη κοινωνικής διέγερσης, ανεβάζει τα δημιουργικά του δίκτυα για να βοηθήσει να γεμίσει το κενό.

Περισσότερη κοινωνική ενέργεια

Το να ζεις μόνος τείνει να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και περισσότερη κοινωνική ενέργεια από τους ανθρώπους που συγκατοικούν με άλλους.

Λόγοι για τους οποίους ο προσωπικός χρόνος δεν είναι πάντα εύκολος

Ο προσωπικός χρόνος μπορεί να είναι δύσκολος για μερικούς ανθρώπους για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη εμπειρίας στο να είναι κανείς μόνος: Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλώς να μην έχουν συνηθίσει να είναι μόνοι τους, επειδή είναι τόσο συνηθισμένοι να βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους. Η ξαφνική απουσία κοινωνικής διέγερσης μπορεί να τους αφήσει να αισθάνονται αποστασιοποιημένοι ή αποσυνδεδεμένοι.
  • Ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα: Σε άλλες περιπτώσεις, το να είναι κανείς μόνος και να επικεντρώνεται στον εαυτό του μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμη και επώδυνο. Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν αυτή την εσωστρέφεια αγχωτική ή να ανακαλύπτουν ότι επιδίδονται σε συλλογισμούς και ανησυχίες.
  • Κοινωνικό στίγμα: Το στίγμα της μοναξιάς μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται για τη μοναξιά. Για εκείνους που έχουν εκτεθεί σε αρνητικές στάσεις απέναντι στη μοναξιά ή που τη βλέπουν ως μια μορφή αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή κοινωνικής απόρριψης, η μοναξιά μπορεί να φανεί ως μια επώδυνη μορφή τιμωρίας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.