Είναι αλήθεια πως στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το δέρμα μας υπερεκτείθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, πράγμα που μπορεί να δράσει …
Πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος για το δέρμα με ακμή;
Οι κηλίδες ακμής ή οι ουλές ακμής εμφανίζονται συχνότερα σε όσους είναι επιρρεπείς σε ουλές και υπερχρωμάτωση. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής.
Αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όπως και η χρήση ακατάλληλης προστασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα μελάγχρωσης και αφυδάτωσης του δέρματος, όπως και σε υπερκερατώσεις. Αποτέλεσμα; Η δημιουργία φραγμού των πόρων της επιδερμίδας. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν το σμήγμα και έτσι εφοδιάζουν το δέρμα με τα κατάλληλα έλαια. Ωστόσο, από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, προκαλείται μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος στο δέρμα, προκειμένου να εξισορροπηθεί η ξηρότητα, ενώ υπεραναπτύσσεται το βακτήριο P.Acnes που είναι υπεύθυνο για την ακμή.
Μερικές φορές προτείνεται από δερματολόγους η θεραπεία με φως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακμή, όμως σε αυτό υπάρχει μια διαφωνία: Στη φωτοδυναμική θεραπεία ακμής γίνεται χρήση του μπλε φωτός. Τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή (P. acnes) «σκοτώνονται» με το μπλε φως, το οποίο δεν έχει βλαβερές επιδράσεις για το δέρμα.
Δείτε ακόμα: Οι βιταμίνες που “διώχνουν” την ακμή
Μύθοι που καταρρίπτονται
Ο ήλιος αποτελεί πηγή της βιταμίνης D που συμβάλλει σε πολλές από τις ζωτικές διεργασίες του σώματος μας, όπως η ανάπτυξη υγιών οστών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετούν την άποψη ότι ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή, είναι όμως κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς μύθους, βασιζόμενους σε οφθαλμαπάτη και πρόσκαιρα αποτελέσματα.
Ο ήλιος είναι ευεργετικός για την ακμή: Μύθος
Τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί άνθρωποι επιδιώκουν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό, για εκείνους αποτέλεσμα μαυρίσματος και να εντυπωσιάσουν με την εμφάνιση τους στις παραλίες.
Φαινομενικά, ένα λαμπερό μαύρισμα μπορεί να αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο κάλυψης των δερματικών ατελειών στον τόνο του δέρματος μας, όμως λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου, οι συνθήκες ευνοούνται για την να επανεμφάνιση της ακμής προς το τέλος των καλοκαιρινών μηνών.
Οι UV ακτινοβολίες κάνουν το δέρμα πιο λαμπερό, μειώνοντας την λιπαρότητα: Αλήθεια
Με τις UV ακτινοβολίες, παράγεται μελανίνη, με την οποία επιτυγχάνεται βελτίωση της όψης του δέρματος. Από στεγνό, γίνεται λιγότερο ερυθρό, με αποτέλεσμα την μείωση της όψης της λιπαρότητας του δέρματος.
Οι ειδικοί παίρνουν θέση: Βραχυπρόθεσμα τα οφέλη
Η ευνοϊκή επίδραση της έκθεσης στον ήλιο είναι βραχυπρόθεσμη. «Στην πραγματικότητα, οι αφυδατωτικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Το να κάθεσαι στον ήλιο μπορεί να κάνει την ακμή σας να φαίνεται ότι βελτιώνεται στην αρχή, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε περισσότερα σπυράκια», σύμφωνα με την δερματολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.
Ως έναν βαθμό στις περιπτώσεις ακμής, μέσω μιας ήπιας αντιφλεγμονώδους δράσης που προκαλείται από τον ήλιο, μπορεί να παρατηρηθεί η καταστολή της.
Η Ακμή της Μαγιόρκα ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης από προϊόντα προστασίας κατά του ήλιου
Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος και προστασίας από τον ήλιο ενδέχεται να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως αλλεργική αντίδραση. Αυτό, έχει παρατηρηθεί όταν γίνει ανάμειξη των ακτίνων UVA με τις χημικές ουσίες.
Ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίδρασης του ηλιακού φωτός μπορεί εμφανιστεί ένας συγκεκριμένος τύπος ακμής, με την ονομασία Acne Aestivalis, ή γνωστό στους περισσότερους ως Mallorcan Acne (Ακμή της Μαγιόρκα). Αυτού του είδους η ακμή εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών. Είναι περισσότερο συνήθης σε γυναίκες με ιστορικό ακμής κατά την εφηβική τους ηλικία.
Σωστή προστασία και ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο
Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να “απογειώσουν” τη διάθεση μας.
Ωστόσο, σε ότι αφορά την κατάλληλη προστασία, όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η ελεγχόμενη και όχι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η χρήση αντηλιακού, ή μιας κρέμας προσώπου, ο κατάλληλος προστατευτικός ρουχισμός, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, κλπ. είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα, πιθανά προβλήματα, όπως την ακμή.
Σωστή ενημέρωση και προληπτικός δερματολογικός έλεγχος
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακμής, είναι απαραίτητη η σχετική και σωστή ενημέρωση. Είναι σημαντικό να μην αμελούμε τον δερματολογικό έλεγχο που θα μας οδηγήσει από την πρόληψη στην θεραπεία.
Με τήρηση της κατάλληλης αγωγής μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακμή
Πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, αφότου συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και ανάλογα με το αν πρόκειται για ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφή ακμής, με έναν βαθύ και προληπτικό ιατρικό καθαρισμό, μπορεί σύντομα να επέλθει η θεραπεία του προβλήματος.
Ακολουθώντας πιστά τις ήπιες αγωγές ακμής που μας έχουν συσταθεί από ειδικό δερματολόγο, θα οδηγηθούμε από την πρόληψη στην αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος.