Πόσο επηρεάζεται η ψυχολογία και η ψυχοσύνθεσή μας από την μουσική και τις μελωδίες;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Η μουσική, πέρα από μία παγκόσμια γλώσσα που μπορούν να την μιλήσουν όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, είναι αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή γλώσσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει όλα τα συναισθήματα. Στο άκουσμα μίας μουσικής μπορούμε να ανατριχιάσουμε, να γελάσουμε, ή να δακρύσουμε. Ίσως επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας. Πώς όμως μπορούν οι μουσικές μελωδίες, να επηρεάσουν την ψυχολογία μας και ποιες συγκεκριμένα το καταφέρνουν αυτό;


Διαβάστε επίσης: Πώς η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;


Η επιστήμη τονίζει την σημαντικότητα της μουσικής

Ο αμερικάνος ηθοποιός Eric Pio  είχε πει πως αν τα βιβλία είναι ιστορίες για το μυαλό, τα τραγούδια είναι ιστορίες για την ψυχή. Η μουσική είναι το μοναδικό άκουσμα  που μπορεί να ενώσει σε δευτερόλεπτα όλα τα φάσματα του ανθρώπινου γένους.  Η σημαντικότητα της υμνείται στους αιώνες καθώς έχει ανυψώσει την ανθρώπινη ψυχή στις πιο δύσκολες της στιγμές. Ο τόνος, η δομή, η διαδοχή των μουσικών φθόγγων , το τέμπο και οι στίχοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα τόσο στη διάθεσή , όσο και στην υγεία μας! Όλα αυτά όμως δεν τεκμηριώνονται μόνο από τα γεγονότα της ιστορίας αλλά από την ίδια την επιστήμη. Κάθε νότα προκαλεί ένα συναίσθημα. Εκατοντάδες πανεπιστημιακές μελέτες,  φανερώνουν  ότι  μια συγκεκριμένη μελωδία σε ένα συγκεκριμένο τέμπο μπορεί να προκαλέσει από ευφορία μέχρι και κατάθλιψη! Η έρευνα του Don Knox  που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πάνω στη μουσική και στη δύναμη της να επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έφερε τα πάνω κάτω στις έως σήμερα γνώσεις μας περί μουσικής, καθώς απέδειξε πως υπήρχαν συγκεκριμένα τραγούδια που η πλειοψηφία των εθελοντών που έλαβαν μέρος στη έρευνα ανέφεραν πως η διάθεσή τους ανέβηκε ενώ με κάποια άλλα ακούσματα οι εθελοντές δήλωσαν δυσαρέσκεια.

Ποια η επίδραση στην ψυχολογία μας

Ρυθμός

Όπως  πολλοί θα γνωρίζουν, το τέμπο  που προκαλεί ευτυχία έχει μετρική ένδειξη μεταξύ 140 και 150. Τραγούδια όπως το « Don’t stop me now»  των  Queen προκαλούν αυτόματα την αίσθηση της χαράς και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με οτιδήποτε δυσάρεστο.

Σε περιπτώσεις που κάποιος γυμνάζεται ένα τέμπο που ξεπερνάει τους 120 χτύπους, μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι είμαστε δυνατότεροι και αυτόματα αποκτάμε περισσότερη αντοχή στη σωματική κόπωση.

Ένταση της μουσικής

Η ένταση επίσης που θα ακούσουμε μουσική είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα μας επηρεάσει. Έρευνες έδειξαν πως οι ακραίες εντάσεις, είτε πολύ χαμηλές ,είτε πολύ υψηλές, ρίχνουν την απόδοσή μας .

Η μουσική στην οδήγηση επίσης, ειδικά αν είναι η αγαπημένη μας,  έχει αποδειχτεί ότι αποσπά πολλές φορές την προσοχή και  δυσκολεύει την  οδηγική μας ικανότητα.

Είδη μουσικής και ψυχοσύνθεση

Έχει  διαπιστωθεί πως τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση και ευγένεια,  συνηθίζουν να ακούνε μουσικά είδη όπως  Blues, Jazz, Κλασική Μουσική και όπερα, ενώ άτομα με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση συνηθίζουν να ακούνε Indie, Rock και Heavy metal.

Μουσική της αρεσκείας μας

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει το να μας αρέσει η μουσική που ακούμε. Αν ακούσουμε για αρκετή ώρα μουσική που δεν συμπίπτει με τα γούστα μας είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε δυσάρεστα.

Το τι είδος μουσικής αρέσει στον καθένα μας, είναι ένα μυστήριο που πολλοί έχουν προσπαθήσει να λύσουν. Η εξήγηση που όλοι θα συμφωνήσουν είναι σίγουρα τα βιώματα και τα παιδικά μας ακούσματα. Πιστεύεται όμως πως ίσως είναι και κάτι μεγαλύτερο από αυτό, καθώς πολλοί άνθρωποι ερωτευτήκαν μελωδίες που άκουσαν πρώτη φορά, σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από αυτή της παιδικής.

Μην ξεχνάμε πως όπως ο κάθε άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος διαφορετικός μηχανισμός από μόνος του και ο κάθε εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τόσο τα οπτικά όσο και τα ακουστικά ερεθίσματα.

Αυτή όμως είναι και η μαγεία της μουσικής, καθώς αν αναλογιστούμε πόσες διαφορετικές προσωπικότητες και κόσμοι ενώνονται κάτω από μία απλή μελωδία, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η μουσική ήταν και θα είναι η μόνη απόλαυση των αισθήσεων χωρίς ενοχή και το μοναδικό άκουσμα που μπορεί να εκφράσει το ανείπωτο!  

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.