Πόσο επηρεάζει τον ύπνο μας το κινητό τηλέφωνο

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Το κινητό τηλέφωνο είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πέρα από το να μιλάμε, το χρησιμοποιούμε για να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε και να χαζέψουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Έχουμε όμως αναρωτηθεί πόσο βλάπτει τον ύπνο μας και, κατ’ επέκταση, τη γενικότερη υγεία μας η πολύωρη χρήση του; 

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την πνευματική και σωματική μας ανάπαυση, γι’ αυτό πρέπει να είναι ποιοτικός. Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε αποκοιμηθεί κάποια στιγμή με το κινητό ακριβώς δίπλα μας, χωρίς να φανταζόμαστε τα επιβλαβή αποτελέσματα αυτής της πράξης.

Ακτινοβολία

Όλα τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία που είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας. Το να πηγαίνουμε το βράδυ για ύπνο και να αφήνουμε το κινητό δίπλα μας σίγουρα θα μας επηρεάσει, προκαλώντας εφιάλτες ή ακόμα και υπνοβασία! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία του κινητού προκαλεί μεταβολή στο σύστημα αυτορρυθμιζόμενων διαδικασιών, όπως είναι ο καρδιακός ρυθμός

Πονοκέφαλος

Αν υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, που δεν οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Πολλές φορές, όταν δεν έχουμε ύπνο, σερφάρουμε για λίγο μέχρι να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να νυστάζουμε. Στην πραγματικότητα, όσο τα μάτια μας βρίσκονται μπροστά στη φωτεινή οθόνη του κινητού, ο εγκέφαλος ουσιαστικά μας ξυπνάει παρά μας κοιμίζει. Με άλλα λόγια, με το να έχουμε το τηλέφωνο δίπλα στο κεφάλι μας είναι σαν να λέμε υποσυνείδητα στον εαυτό μας ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αυτό δεν αποκλείεται να μας προκαλέσει ημικρανία το επόμενο πρωί αλλά και συστηματική αϋπνία.

Άγχος

Η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου σε κοντινή απόσταση όσο κοιμόμαστε αυξάνει τα επίπεδα του άγχους. Αυτό συμβαίνει διότι θέτουμε τον εαυτό μας σε κατάσταση επιφυλακής και αναμονής ότι κάτι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλές φορές το άγχος αυτό μας οδηγεί στο να ανοίξουμε το κινητό μας και να τσεκάρουμε τα e-mail ή τα μηνύματά μας. Έτσι, δεν χαλαρώνουμε και ο ύπνος μας επισκέπτεται τελικά μετά από πολλή ώρα.

Αϋπνία λόγω… Wi-Fi

Είναι δύσκολο να μη μας βρει η μέρα με ένα κινητό στο χέρι. Πρέπει όμως να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ξεκούρασή μας και να πάρουμε στα σοβαρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το να έχουμε κλειστό το Ίντερνετ ή το Wi-Fi είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ποιοτικό ύπνο, καθώς εκεί κρύβεται ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος, αυτός των ραδιοκυμάτων, που θα μας κρατήσουν ξάγρυπνους καθώς εξαιτίας τους ο εγκέφαλος θα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.