Πόσο ασφαλές είναι να πίνουμε αλόη;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Μετά από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από μέσα ενημέρωσης, φαρμακεία, βοτανολόγους, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και διατροφολόγους ότι η αλόη σχεδόν σώζει… ζωές, μπορούμε να πούμε ότι πολλοί από μας σταθήκαμε έστω και για λίγο για να σκεφτούμε μήπως πρέπει τελικά να την εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τη φυτέψαμε στις γλάστρες μας, χρησιμοποιήσαμε τα φύλλα της για να καταπραΰνουμε το δέρμα μας όταν καήκαμε από τον ήλιο (η πιο γνωστή δράση της), όμως πόσο ασφαλές είναι να πιούμε και το χυμό της; Ή ίσως το ερώτημα θα έπρεπε να είναι «Είναι ασφαλές να πίνουμε αλόη;». Η απάντηση είναι: «Υπό προϋποθέσεις».

Το φυτό αλόη περιέχει περίπου διακόσια πολύτιμα συστατικά που το καθιστούν ισχυρό φάρμακο απέναντι σε κάθε ασθένεια. Συνοπτικά, οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης στο δέρμα είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι Νο1 φάρμακο για πολλές δερματικές παθήσεις, εγκαύματα, ουλές, ακμή, έρπη, ερεθισμούς, τσιμπήματα, αλλεργίες, εκζέματα, μυκητιάσεις, ενυδάτωση και αντιγήρανση.

Ο χυμός της αλόης όμως, ύστερα από ειδική επεξεργασία, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον έχει γίνει πόσιμος και πολύ της μόδας, εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του ενάντια σε: πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο και πιθανές δυσλειτουργίες του, μυοσκελετικούς πόνους, δυσπεψία, καούρες, τοξίνες του οργανισμού, εξασθένιση του ανοσοποιητικού, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παθήσεις των ούλων, πόνους αρθρώσεων. Πολλά και πολύ καλά για να είναι αληθινά; Και χωρίς παρενέργειες;

Οπωσδήποτε σε όλα αυτά υπάρχουν περιορισμοί. Αρχικά, όπως πριν καταναλώσουμε το οποιοδήποτε φάρμακο, θα πρέπει να πάρουμε τη συμβουλή του γιατρού μας που γνωρίζει το ιστορικό μας, να ζητήσουμε τη γνώμη ενός φαρμακοποιού που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, γενικά να ρωτήσουμε για να μάθουμε.

Διατροφολόγοι και βοτανολόγοι, θα μας δώσουν σίγουρα κάποιες πιο εμπεριστατωμένες και επιστημονικές γνώμες, αλλά θα πρέπει να ανακαλύψουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού μας στην αλόη.

Σε γενικές γραμμές, η αλόη είναι ασφαλής αρκεί να

  • χρησιμοποιείται σωστά,
  • να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση,
  • να μην κάνουμε χρόνια χρήση,
  • να είναι τυποποιημένη,
  • να έχει τη σφραγίδα του IASC (Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο Αλόης),
  • να είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ με αριθμό γνωστοποίησης,
  • να μην κάνουμε υπερκατανάλωση,
  • να προσέχουμε διπλά αν παίρνουμε και άλλα φάρμακα ή βότανα,
  • να την προμηθευόμαστε από φαρμακεία ή καταστήματα βιολογικών ειδών και όχι από άγνωστους ανεξάρτητους παραγωγούς ή τηλεοπτικές προσφορές και
  • να μην επιχειρούμε να φτιάξουμε μόνοι μας χυμό ακολουθώντας σπιτικές συνταγές.

Επίσης, καλό είναι να μην περιέχει αλοΐνη, μια ουσία του φυτού με καθαρτικές και άλλες ιδιότητες που την καθιστά ακατάλληλη για εσωτερική χρήση. Οι περισσότεροι πάντως χυμοί αλόης του εμπορίου δεν περιέχουν αλοΐνη.

Οι ευπαθείς ομάδες

Αν και είπαμε ότι επιβάλλεται να πάρουμε πρώτα τη γνώμη του γιατρού μας, υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες εξ ορισμού δε θα πρέπει να καταναλώνουν αλόη: έγκυες (επειδή προκαλεί συσπάσεις της μήτρας) ή γυναίκες που θηλάζουν, ασθενείς με εντερικά προβλήματα ή φλεγμονές του εντέρου (εντερική απόφραξη, ειλεό, ελκώδη κολίτιδα, εκκολπώματα, κοιλιακούς πόνους, νόσο Crohn), νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς.

Οι διαβητικοί που λαμβάνουν υψηλές δόσεις ινσουλίνης καθημερινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αλλά και όσοι έχουν χαμήλή πίεση. Η αλόη είναι πιθανό να έχει αλληλεπίδραση με φάρμακα για το διαβήτη, διουρητικά, αντιπηκτικά, ενώ οι καθαρτικές της ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών και να ρίξουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα, να προκαλέσουν αρρυθμίες και αφυδάτωση.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται να καταναλώνουν αλόη όσοι έχουν αλλεργία σε τροφές όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, φυτά δηλαδή της ίδιας οικογένειας με την αλόη.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…