Αν αναζητάτε κρέμες προσώπου για την εγκυμοσύνη, υπάρχουν αρκετά συστατικά που μπορείτε να επιλέξετε. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που …
Πόσο αθώα είναι τα καλλυντικά για την υγεία μας;
Τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε ενδέχεται να μολυνθούν από διάφορους μικροοργανισμούς. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το προϊόν, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούμε και οι ίδιοι οι χρήστες.
Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα των καλλυντικών για όσο καιρό προβλέπεται η χρήση τους, ενσωματώνονται σε αυτά ορισμένα συντηρητικά, που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
Οι πηγές μόλυνσης των καλλυντικών προϊόντων είναι συνήθως οι εξής:
-Πρώτες ύλες
Τα φυτικά κόμμεα -που έχουν κολλώδη υφή και σχηματίζουν παχύρρευστα διαλύματα- και τα εκχυλίσματα φυτών είναι συχνά μολυσμένα με μύκητες και βακτήρια.
Το απεσταγμένο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων, μπορεί να μολυνθεί, αν μετά την απόσταξη αποθηκεύεται σε δεξαμενές.
-Αέρας
Ο αέρας μπορεί να είναι μολυσμένος με σπόρους βακτηρίων και ευρωτομυκήτων καθώς και κόκκους. Γι’ αυτό ο χώρος παρασκευής των καλλυντικών προϊόντων πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά.
-Μηχανικός εξοπλισμός
Σε περίπτωση ανεπαρκούς καθαρισμού των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων, μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτά μικροοργανισμοί, οι οποίοι μεταφέρονται στα προϊόντα.
-Υλικά συσκευασίας
Οι περιέκτες και τα πώματά τους πρέπει να είναι απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς και να σφραγίζουν καλά, ώστε να εμποδίζουν την είσοδο των μικροοργανισμών στο προϊόν.
-Προσωπικό
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται αυστηρά από το εργαστηριακό προσωπικό.
Συνέπειες της μόλυνσης
Η μόλυνση από μικροοργανισμούς μπορεί να επιφέρει αλλοίωση του καλλυντικού προϊόντος· θα την αντιληφθούμε, εάν παρατηρήσουμε αλλαγή στο χρώμα του προϊόντος, θόλωση -άμα πρόκειται για διαυγή lotion- , μεταβολή της ρευστότητας και δυσάρεστη οσμή. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει και μόλυνση στον ίδιο τον χρήστη, αν έρθει το καλλυντικό προϊόν σε επαφή με κατεστραμμένο δέρμα.
Ταξινόμηση χημικών συντηρητικών
Τα χημικά συντηρητικά που ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόντα, ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:
-Οργανικά οξέα
(Benzoic Acid, Sorbic Acid)
Δρουν σε ορισμένη περιοχή ΡΗ, για αυτό και η χρήση τους είναι περιορισμένη.Το βενζοϊκό οξύ έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής.
-Εστέρες του π-υδροξυβενζοϊκού οξέος (Parabens)
(Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Benzylparaben)
Είναι δραστικοί εναντίον των Gram θετικών βακτηρίων, των μυκήτων και των ζυμομυκήτων ενώ παρουσιάζουν μειωμένη δραστικότητα έναντι των Gram αρνητικών βακτηρίων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται – συνδυασμός δυο ή περισσότερων Parabens γιατί έχουν μεταξύ τους προσθετική ή και συνεργατική δράση.
Η χρήση χημικών συντηρητικών στα καλλυντικά προϊόντα δεν είναι ιδαίτερα φιλική προς την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στον χρήστη. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε φυτικές εναλλακτικές επιλογές προϊόντων, οι οποίες δεν επιβαρρύνουν το δέρμα μας και ορισμένες μάλιστα, έχουν ευεργετικές ιδιότητες.