Πώς το στρες μας επηρεάζει το σύντροφό μας
Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους όπως οι πονοκέφαλοι, η υψηλή πίεση, τα καρδιακά νοσήματα. Παρόλα αυτά οι έρευνες δείχνουν ότι το στρες δεν επηρεάζει μόνο τη δική μας υγεία, μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του συντρόφου μας.
Τι λένε οι έρευνες ακριβώς;
-Το στρες μου είναι στρες σου
Το στρες του ενός συντρόφου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του άλλου συντρόφου.
-Το στρες της συντρόφου έχει μεγαλύτερη επίδραση
Αν η γυναίκα βιώνει έντονο ψυχολογικό στρες, ο σύντροφός της είναι πιθανό ότι θα έχει ψυχοσωματικά προβλήματα. Ανακουφίζοντας το στρες της συντρόφου επιδρά θετικά και στου δύο συντρόφους.
-Το στρες στους συντρόφους εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο
Παρόλο που οι σύντροφοι επηρεάζονται σημαντικά από το στρες των συντρόφων τους, πιο σπάνια αναφέρουν την ύπαρξη μιας τέτοιας ενόχλησης.
Οι σύντροφοι τείνουν να σωματοποιούν το στρες, αναφέροντας ότι έχουν πονοκέφαλους ή πόνους στη μέση για παράδειγμα. Το πιο πιθανό είναι ότι οι άνδρες δεν είναι προγραμματισμένοι να εκφράζουν τα αρνητικά συναισθήματά τους όπως οι γυναίκες.
Ένας λόγος γιατί το στρες στη γυναίκα επηρεάζει και το σύντροφό της είναι γιατί τότε η ίδια είναι λιγότερο ικανή να τον υποστηρίξει συναισθηματικά. Ταυτόχρονα υπό την επήρεια τους στρες δεν μπορούν να βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο τους συντρόφους τους να διατηρήσουν υγιεινές συνήθειες όπως έκαναν.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;
1. Η φροντίδα της δικής μας ψυχικής ηρεμίας βοηθά σημαντικά και την ηρεμία των γύρω μας.
2. Χρειάζεται να καταλαβαίνουμε πότε το σώμα μας “μιλάει” λόγω του στρες, να αναγνωρίζουμε πότε έχουμε στρεσαριστεί πολύ και να βρούμε στρατηγικές που θα εφαρμόζουμε αμέσως ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αποκτώντας μια τέτοια δεξιότητα μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση στην υγεία μας.
3.Είναι αναγκαίο να καταλάβουμε ότι δεν εκφράζουμε όλοι μας τα συναισθήματά μας με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και αν τα αγαπημένα μας πρόσωπα λένε ότι είναι καλά μπορεί να περνάνε μια στρεσσογόνα φάση. Ας βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά σε αυτούς που αγαπάμε και να τους υποστηρίξουμε σε δύσκολες στιγμές.
4.Αν συνειδητοποιήσουμε ότι το στρες γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτο δε χρειάζεται να φοβόμαστε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού Ψυχικής υγείας.
Πηγή:
Kim, Y., et al. Quality of Life of Couples Dealing with Cancer: Dyadic and Individual Adjustment Among Breast and Prostate Cancer Survivors and Their Spousal Caregivers. Annals of Behavioral Medicine , May 7,2016
Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Σταυρούλα Γεωργακοπούλου- Ψυχολόγου Ε.Κ.Π.Α., Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία- Εκπαίδευση κατά της προβληματικής χρήσης διαδικτύου, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr