Πώς το να μην θέτουμε όρους επηρεάζει τον μισθό μας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Στο κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας και της οικονομικής ευημερίας, οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται στην τελειοποίηση των δεξιοτήτων τους, τη διεύρυνση του δικτύου τους και την αναζήτηση ευκαιριών. Ωστόσο, η μη θέσπιση προσωπικών ορίων αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα φαινόμενα που καταλήγει να παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του εργαζομένου.

Τα όρια είναι οι αόρατες γραμμές που διαχωρίζουν την αποδεκτή συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις σε διάφορους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων της εργασίας και των προσωπικών σχέσεων. Η αποτυχία να θέσει κανείς σαφή όρια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν όχι μόνο την ευημερία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

Διαχείριση Χρόνου

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ορατές δυσκολίες στο να θέσουν σαφή όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, μπορεί να βρεθούν υπερβολικά δεσμευμένα και αντιμέτωπα με προβλήματα σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης, μειωμένη παραγωγικότητα και σαφώς χαμηλότερη, με βάση την εργασία τους, αμοιβή.

pos_to_na_min_thetoume_orus_epireazei_ton_mistho_mas

Αναγνώριση Αξίας

Η έλλειψη ορίων αποδεικνύει συχνά αισθήματα υποτίμησης των δεξιοτήτων, του χρόνου και της τεχνογνωσίας του εργαζομένου για τον εαυτό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποδοχή χαμηλότερης αμοιβής ή σε δισταγμό να διαπραγματευτούμε καλύτερους οικονομικούς όρους.

Οι απαντήσεις που δίνουμε σε μια συνέντευξη όταν ο εργοδότης μας ρωτά ποιος είναι ο ιδανικός μισθός για εμάς και για ποιους λόγους θα πρέπει να μας προσλάβει, αποκαλύπτουν πολλά για την εκτίμηση που τρέφουμε προς τον εαυτό μας και τη δουλειά μας.

Ισορροπία Εργασίας-Προσωπικής Ζωής

Το να παραβλέπουμε να θέσουμε διακριτά όρια οδηγεί συχνά σε έναν άνισο διαχωρισμό μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Παρότι η εργασιακή αφοσίωση είναι επαινετή, η υπερβολική εστίαση στην εργασία που λειτουργεί εις βάρος της προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη της ευτυχίας και ικανοποίησης. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την καριέρα σας και να εμποδίσει την επιδίωξη ευκαιριών με υψηλότερες αμοιβές.

Φόβος της Απόρριψης

Ο φόβος της απόρριψης ή της σύγκρουσης μπορεί να εμποδίσει τα άτομα από το να θέσουν σαφή όρια, ειδικά στον εργασιακό χώρο. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή εργασιών ή ευθυνών που υπερβαίνουν τις δυνατότητες τους ή στην αποδοχή μέτριων οικονομικών όρων, προκειμένου να αποφευχθεί μια επικείμενη σύγκρουση. Μια τέτοια στάση είναι πιθανόν να αποτελέσει ισχυρό πάτημα για τον εργοδότη, ώστε να υπερφορτώνει το άτομο με επιπλέον απλήρωτες εργασίες στερώντας του θεμελιώδη δικαιώματα.

pos_to_na_min_thetoume_orus_epireazei_ton_mistho_mas

Οικονομικές Επιπτώσεις

Χαμηλή χρέωση για υπηρεσίες

Η έλλειψη ορίων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλές χρεώσεις για προϊόντα ή υπηρεσίες. Χωρίς την κατανόηση της αξίας κάθε ατόμου/εργαζόμενου, είναι πιθανό οι πληρωμές να ορίζονται αυθαίρετα ή χαμηλότερα από την αγοραστική αξία, περιορίζοντας τις δυνατότητες εισοδήματος. Πριν συμμετάσχουμε σε ένα επαγγελματικό ραντεβού ή σε μια συνέντευξη ας σκεφτούμε τι προσφέρουμε στον εργοδότη και ας προσπαθήσουμε να κοστολογήσουμε τις υπηρεσίες μας με βάση τη θέση τους στην αγορά.

Χαμένες ευκαιρίες

Το να λέμε «ναι» σε όλα επενδύοντας όλο μας το είναι σε μια μονάχα εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και τη διάθεσή μας, καθιστώντας δύσκολο να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξή μας.

Στασιμότητα και εξουθένωση

Η συνεχής υπέρβαση των προσωπικών ορίων μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και στασιμότητα. Το να μην μπορούμε ποτέ να αρνηθούμε μας κουράζει και μας οδηγεί στην ανάληψη επιπλέον καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μόνο και μόνο για να αποφύγουμε να φανούμε κατώτεροι των προσδοκιών των γύρω μας. Μήπως όμως έτσι αδικούμε τον εαυτό μας;

Συμπέρασμα

Συνολικά, η αδυναμία να θέσουμε σαφή όρια επιδρά σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μας. Από την υποτίμηση της αξίας του εαυτού μας μέχρι την διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, οι συνέπειες είναι ποικίλες. Η αναγνώριση της σημασίας να θέτουμε διακριτά όρια είναι κρίσιμη, αποτελεί στρατηγική κίνηση όχι μόνο για την προσωπική αλλά και για την οικονομική ευημερία μας. Με τη θέσπιση σαφών ορίων, αποκτούμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε την εργασία ως επαγγελματικό ταξίδι με ορισμένο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.