Πώς το έντερο σχετίζεται με το… κοινωνικό άγχος

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πώς το έντερο σχετίζεται με το… κοινωνικό άγχοςΟι ψυχολόγοι παραδοσιακά εξέτασαν το μυαλό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Μία πρόσφατη μελέτη με επικεφαλείς τους ερευνητές William και Mary δείχνει ότι το στομάχι μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παλιά παροιμία «είσαι ό, τι τρως» είναι κάτι περισσότερο από ένα κλισέ.

Οι καθηγητές ψυχολογίας Matthew Hilimire και Catherine Forestell σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maryland School of Social Work διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία περιέχουν προβιοτικά, και του κοινωνικού άγχους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες που τρώνε περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν λιγότερα συμπτώματα κοινωνικού άγχους.

«Είναι πιθανό ότι τα προβιοτικά στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αλλάζουν ευμενώς το περιβάλλον στο έντερο, και οι αλλαγές στο έντερο με τη σειρά τους επηρεάζουν το κοινωνικό άγχος» δήλωσε ο Hilimire. «Νομίζω ότι είναι απολύτως συναρπαστικό ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερό σας μπορεί να επηρεάσουν το μυαλό σας.»

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε στους πρωτοετείς φοιτητές ψυχολογίας στο πλαίσιο ενός εισαγωγικού μαθήματος κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 2014. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 700 μαθητές. Το ερωτηματολόγιο εμπεριείχε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ημερών, με τη συχνότητα άσκησης και τη μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κατά αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές θα μπορούσαν να ελέγξουν ολόπλευρα τις συνήθειες των φοιτητών.

Το κύριο εύρημα ήταν ότι τα άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν περισσότερο τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είχαν χαμηλό κοινωνικό άγχος. Το δευτερεύον εύρημα ήταν ότι η συχνή άσκηση σχετιζόταν με μειωμένο κοινωνικό άγχος. Πώς το έντερο σχετίζεται με το… κοινωνικό άγχοςΑν και οι ερευνητές ήταν στην ευχάριστη θέση να δουν ότι τα ευρήματά τους σαφώς υποστηρίζουν την υπόθεσή τους, η μελέτη είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά άλλων που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση νου-εντέρου, συμπεριλαμβανομένου μία άλλης εξέτασης δεδομένων για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός μεταξύ πρόσληψης τροφής που έχει υποστεί ζύμωση και των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Είναι φανερό ότι η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει μια στενή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι νέοι ενήλικες είναι λιγότερο επιρρεπείς στο κοινωνικό άγχος αν καταναλώνουν τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά. Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι το κοινωνικό άγχος μπορεί να μετριασθεί μέσω χαμηλού κινδύνου διατροφικών παρεμβάσεων. Προφανώς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσο η αύξηση της κατανάλωσης προβιοτικών προκαλεί άμεσα μία μείωση του κοινωνικού άγχους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…