Πώς θα βρούμε την ψυχική ισορροπία μας

Συντάκτης: Κική Τσιρίδου, Εκπαιδευτικός

Η ψυχική ισορροπία μας εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις. Το μυστικό βρίσκεται στον έλεγχο της ενέργειάς μας, ώστε να μην εξαντλούνται τα «αποθέματά» μας.

Η ψυχική μας ενέργεια είναι αυτό που μας κινεί ή μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Η ενέργεια αυτή μπορεί να κατευθυνθεί προς εμάς, οπότε έχουμε επαναστροφική ενέργεια-εσωστρέφεια, ή προς τον κόσμο, οπότε πρόκειται για προοδευτική ενέργεια-εξωστρέφεια. Δεν υπάρχει καλό ή κακό: Και οι δύο μορφές είναι απαραίτητες για να επέλθει η ισορροπία. Το θέμα είναι η εναλλαγή και όχι η στασιμότητα. Η Γη γυρίζει συνεχώς γύρω από τον Ήλιο και έχουμε την ημέρα και τη νύχτα, καμία από τις οποίες δεν είναι κάτι κακό· το κακό θα είναι να σταματήσει η Γη να κινείται.

Έτσι συμβαίνει και με εμάς. Η εναλλαγή είναι αυτή που θα μας φέρει την πρόοδο και η κίνηση αυτή θα μας σώσει. Δεν γίνεται κάθε μέρα να γλεντάω· πρέπει να πάω και στη δουλειά ή στο σχολείο. Πώς όμως θα μπορέσω να βρω το σημείο της χρυσής τομής και να μπορέσω να τη χειριστώ;

Σκεφτείτε μία μπαταρία με τους δύο πόλους, τον θετικό και τον αρνητικό. Και οι δύο πόλοι είναι απαραίτητοι για να δημιουργηθεί ενέργεια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο. Είμαστε μια κινούμενη ενέργεια. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι θα γίνει εάν η τάση του ρεύματος δεν είναι σταθερή και αυξομειώνεται συνέχεια; Θα καούν όλες οι συσκευές σας και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Γιατί όμως επιλέγουμε να καιγόμαστε μόνοι μας; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ψυχολογική μας αταξία και να γίνουμε αγωγοί αυτής της ενέργειας;

Σωστή διαχείριση της ενέργειας με αντίδραση στον σωστό χρόνο

Τα πράγματα είναι απλά, αλλά ο νους έχει μάθει να κολλάει σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις, που πλέον τις θεωρεί δεδομένες. Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός άντρα στη δουλειά. Το αφεντικό του του λέει ότι αυτά που πρέπει να κάνει “πρέπει να γίνουν χθες”. Φοβούμενος την απόλυση, δεν του απαντάει ότι αυτό που του προστάζει είναι ανόητο.

Το αποτέλεσμα είναι να το καταπιεί, να αδειάσει η «μπαταρία» του, να τα βάλει με τη γυναίκα του στο σπίτι γιατί το φαγητό του φαίνεται ανάλατο και να καταλήξει να φωνάζει στο παιδί του όταν κάτσει να διαβάσει μαζί του. Δεν καταλαβαίνει ότι “παίζει με σημαδεμένη τράπουλα”, γιατί το παιδί τον σέβεται και τον φοβάται και δεν θα του απαντήσει ευθέως. Έχει χαλάσει όλη την οικογενειακή του γαλήνη και ηρεμία χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο λάθος είναι όλη η πορεία. Προσπαθεί να θεραπεύσει τον θυμό, χωρίς να αντιμετωπίσει την αιτία του θυμού. Αν εξέφραζε τη σκέψη του και αναλάμβανε την ευθύνη των πράξεών του τη στιγμή που πόνεσε, δεν θα είχε κανέναν λόγο να εκδηλώνει την επιθετικότητά του σε άλλους, και ειδικά σε πιο αδύναμους. Έτσι, θα έκανε σωστή χρήση της ενέργειάς του και δεν θα επέτρεπε να μετατραπεί αυτή σε μη διαχειρίσιμη δύναμη.

Συνειδητές επιλογές με επίγνωση των συνεπειών

Ας δούμε ένα ακόμη απλό καθημερινό παράδειγμα. Κάποιος παρκάρει παράνομα σε μία ράμπα με τη σκέψη ότι θα πεταχτεί για λίγο κάπου και θα επιστρέψει. Δεν το επιλέγει συνειδητά· θέλει απλώς να μη ζοριστεί ο ίδιος. Είναι όμως έτοιμος, όταν γυρίσει, να αντιμετωπίσει αυτούς που τον βρίζουν; Όχι βέβαια. Αδειάζει ξανά η «μπαταρία» του και, ως συνέπεια, θα εκδηλώσει τα νεύρα του προς τη μητέρα του ή το παιδί του, και δεν θα σηκώνει και κουβέντα.

Θα πρέπει να έχουμε επίγνωση της μάχης συνειδητού-ασυνειδήτου. Η κάθε επιλογή μας χρειάζεται να είναι συνειδητή, ώστε να έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών και να μην προκαλείται εσωτερική μάχη. Έτσι, δεν θα χαλάμε τις σχέσεις μας με αυτούς που αγαπάμε, επειδή απλώς “μας παίρνει” και, επίσης, θα διατηρούμε τη στάθμη της “μπαταρίας” μας σταθερή.

Ψυχική επαναφόρτιση

Ένας άλλος τρόπος είναι να γεμίζουμε τη “μπαταρία” μας, ώστε να έχουμε να δώσουμε ενέργεια σε αυτούς που αγαπάμε. Μπορούμε να αρχίσουμε ένα χόμπι ή να καθιερώσουμε μια ευχάριστη συνήθεια, όπως το να πηγαίνουμε στον κινηματογράφο μία φορά την εβδομάδα. Θα διαπιστώσουμε ότι, όταν επιστρέφουμε σπίτι, θα είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε αγάπη και όχι νεύρα. Ακόμη και το καθημερινό μαγείρεμα θα γίνει “θέλω” και όχι “πρέπει”.

Μόνο με σωστή διαχείριση της ενέργειάς μας και συνειδητές επιλογές θα μπορέσουμε να χαρούμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας. Ας αρχίσουμε, λοιπόν. να βάζουμε τάξη στην ψυχολογική μας αταξία, γιατί αξίζει να χαιρόμαστε αυτό που ζούμε.

Συντάκτης: Κική Τσιρίδου, Εκπαιδευτικός

Influence:

Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας, πραγματογνώμονας της Αγγλικής, μεταφράστρια, γραφολόγος, σεναριογράφος…