Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Κάποιες τροφές δύσκολα τις δοκιμάζουν τα παιδιά. Με υπομονή και φαντασία, όμως, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τις εντάξουν στη διατροφή τους.

Έχοντας υπάρξει και εμείς οι ίδιοι παιδιά, μπορούμε να αντιληφθούμε τη δυσκολία των μικρών μας φίλων στην κατανάλωση πολύ θρεπτικών και απαραίτητων τροφών, όπως είναι το ψάρι, τα όσπρια, τα  φρούτα και τα λαχανικά. Ακόμη περισσότερο οι γονείς τους, που καθημερινά πασχίζουν να τα πείσουν να καταναλώσουν ή έστω να δοκιμάσουν τις πολύτιμες αυτές τροφές και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη φράση “τι άλλο έχουμε για φαγητό;” όταν οι ίδιοι έχουν μαγειρέψει όσπρια, λαδερό ή ψάρι.

Στατιστικά, οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα οι μικροί μας φίλοι είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα, που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Συνεπώς, χρειάζεται να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο τους τραπέζι. Ας δούμε μαζί ορισμένους τρόπους για το πώς θα το καταφέρετε.

Γενικοί κανόνες

  • Μην πιέζετε το παιδί σας να φάει κάτι με το ζόρι. Ενδέχεται να αντιδράσει, και τότε δεν πρόκειται να φάει ξανά φακές ή αρακά αν το πιέσετε πολύ. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήστε, ακόμη και αν δεν τρώει όσπρια και λαχανικά, να μαγειρεύετε φακές, σπανακόρυζο, ψάρι και λαδερά φαγητά στο σπίτι. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει πάντοτε σαλάτα στο τραπέζι και οι γονείς και τα αδέλφια να τρώνε φρούτα, ώστε το παιδί να έχει παραδείγματα σωστής διατροφής.
  • Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και σίγουρα κάποια στιγμή θα δοκιμάσουν. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι, όσπρια, λαδερά και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο ξεχωριστό. Δείξτε του ότι για σήμερα το φαγητό είναι σπανακόρυζο, φασολάκια, φακές, κ.λπ., ότι είναι υγιεινό και θρεπτικό και το τρώει όλη η οικογένεια.
  • Μην επιβραβεύετε, τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές, που μπορεί να τις κάνει με πίεση, με ένα γλυκό ή κάποιο άλλο αγαπημένο του επιδόρπιο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο ότι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι τα τρώει επειδή έχουν ωραία γεύση, είναι υγιεινά, γεμάτα βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό του και επειδή του προσφέρουν πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό.

Πιο αναλυτικά τώρα, ας δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δράσουν οι γονείς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όταν δεν τρώει φρούτα

Όταν το παιδί δεν τρώει φρούτα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ωραίες εικόνες στο πιάτο του, καθώς το πώς θα παρουσιάσετε τα φρούτα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία του.

Μπορείτε να:

  • φτιάξετε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, καμουφλαρισμένες ενδεχομένως με λίγο μέλι και κανέλα, ακόμη και με μια σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής που θα έχετε ετοιμάσει.
  • φτιάξετε σπιτικά γλυκά με φρούτα (π.χ. μια τάρτα με φράουλα, μήλο, μπανάνα, σταφύλι, βερίκοκο).
  • φτιάξετε σπιτική κομπόστα (βάζετε για λίγο τα μήλα ή τα βερίκοκα στον φούρνο) και προσθέστε λίγη κανέλα και μέλι.
  • χρησιμοποιήσετε γλυκό του κουταλιού μέσα σε ένα γιαούρτι.

Και ίσως η καλύτερη επιλογή:

  • Ετοιμάστε φρουτοχυμούς με όποια φρούτα επιθυμείτε (πορτοκάλια, μήλα, σαγκουίνια, βερίκοκα, αχλάδια κ.λπ.)  Θα ήταν προτιμότερο να μην ετοιμάζετε στυμμένους χυμούς, αλλά να αναμειγνύετε ολόκληρα φρούτα μέσα στο μπλέντερ για να έχουν τις ίνες τους και, προσθέτοντας γάλα ή γιαούρτι, να φτιάχνετε το ποτό του πρωταθλητή!

Όταν δεν τρώει λαχανικά

Όταν το παιδί δεν τρώει λαχανικά, ξεφύγετε από τη στεγνή σαλάτα που απλώς συνοδεύει το γεύμα του.

Μπορείτε να:

  • χρησιμοποιήσετε ελαφριές σως γιαουρτιού, βινεγκρέτ, λάδι και μουστάρδα για να καμουφλάρετε τα λαχανικά.
  • βάλετε περισσότερο χρώμα στη σαλάτα και να προσθέστε και λίγο τυρί τριμμένο ή ψιλοκομμένο.
  • ετοιμάσετε σπιτικές πίτες λαχανικών που θα περιέχουν και τυρί ή μια σπιτική πίτσα όπου θα έχετε προσθέσει και λαχανικά – κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες κ.λπ.
  • δημιουργήσετε για τα πιο μικρά παιδιά σχήματα με τα λαχανικά που θα τους αρέσουν πολύ: καρδούλες, αστεράκια, χαμογελαστά πρόσωπα.
  • προσπαθήσετε να υπάρχει πάντα στο τραπέζι σαλάτα, η οποία να καταναλώνεται από την υπόλοιπη οικογένεια, κάνοντας το παιδί σιγά-σιγά να ακολουθήσει.

Όταν δεν τρώει ψάρι

Το ψάρι είναι αναντικατάστατο, καθώς δίνει στο παιδί απαραίτητα λιπαρά για την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Εξαντλήστε, λοιπόν, όλα τα περιθώρια για να τρώει τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, ακόμη και κατεψυγμένο, καθώς διατηρεί τα καλά του λιπαρά και δεν υστερεί θρεπτικά σε σχέση με το φρέσκο ψάρι.

  • Προσθέστε μια σως από γάλα και μουστάρδα ή λίγη μαγιoνέζα για να κάνετε το ψάρι πιο δελεαστικό.
  • Τα ψάρια φιλέτο, επειδή δεν μοιάζουν τόσο πολύ με την εικόνα του ψαριού, όπως π.χ. η τσιπούρα, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν.
  • Τα θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες, μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε ένα πολύ ωραίο ριζότο για να μην είναι επίσης τόσο εμφανή.
  • Αν το παιδί σας και πάλι δυσκολεύεται να φάει ψάρι και, συνεπώς, δεν παίρνει τα απαραίτητα συστατικά του, προσπαθήστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή του πηγές ω-3 λιπαρών, όπως τα καρύδια, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι το ψάρι αντικαθίσταται 100%..

Όταν δεν τρώει όσπρια

  • Αν το παιδί τρώει σαλάτες, μπορείτε να προσθέσετε φακές ή φασόλια μέσα στη σαλάτα και, αν του αρέσει, τονίστε του ότι είχε μέσα κάποιο όσπριο.
  • Αν τρώει το ρύζι, ετοιμάστε του ένα φακόρυζο ή ένα ρεβιθόρυζο, αρχικά με περισσότερο ρύζι και λιγότερες φακές και ρεβίθια και σιγά-σιγά αυξάνοντας την αναλογία τους. Στην αρχή μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα, μια γεύση που συνήθως αγαπούν τα παιδιά.

Γενικότερα, για να μάθει το παιδί να τρώει όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρι, χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή από τους γονείς αλλά και παιχνίδι και φαντασία με τις γεύσεις. Ανοίξτε βιβλία με συνταγές, ρωτήστε πιο έμπειρες μαγείρισσες και μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να δίνετε πάντα το καλό παράδειγμα στο παιδί, καταναλώνοντας οι ίδιοι φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια, και κάποιες φορές, όσο δύσκολο και αν είναι, να είστε και λίγο παραπάνω αυστηροί.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…