Πώς θα διαλέξω εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Επομένως, πώς μπορούν οι γονείς να επιλέξουν δραστηριότητες για το παιδί τους, εάν δε γνωρίζουν τι θεωρεί το παιδί ως επιτυχία; Βέβαια, κάποιες φορές τα παιδιά είναι δύσκολο να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους που αφορούν την καριέρα τους. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να επιλέγουν οι γονείς δραστηριότητες που βασίζονται στον δικό τους ορισμό της επιτυχίας ή της «καλής δουλειάς». Μία καλή στρατηγική είναι το παιδί να στραφεί προς δραστηριότητες που θα του προσφέρουν επιπλέον ερεθίσματα, ώστε να εξελίξει τις ικανότητές του. Επίσης, όταν το παιδί πηγαίνει πλέον στο σχολείο, τότε ο γονιός μπορεί με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών να επιλέξει τη δραστηριότητα που θα ενισχύσει τα ταλέντα του παιδιού.

Θέλω το καλύτερο για το παιδί μου

Από την άλλη, οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να στοχεύουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ή/και της κοινωνικοποίησης του κάθε παιδιού.

  • Παραδείγματος χάριν, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα άρθρωσης μπορούν να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους σε μία θεατρική ομάδα ή χορωδία, καθώς εκεί θα μάθουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο ομιλίας τους.
  • Τα ντροπαλά παιδιά μπορούν να βοηθηθούν από τη συμμετοχή τους σε θεατρική ομάδα, σε ρητορικές ομάδες (debate) ή σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως οι παραδοσιακοί χοροί ή ο αθλητισμός.
  • Ειδικά για τα κορίτσια, η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικές ομάδες ή οι πολεμικές τέχνες μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Πώς θα διαλέξω εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

  • Παιδιά που παρουσιάζουν μία επιθετική ή οργισμένη συμπεριφορά μπορούν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις που προσφέρουν στην κοινότητα ή να ασχοληθούν με τις τέχνες, ώστε να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τον εαυτό τους.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως το φύλο δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση ανασταλτικός παράγοντας για την επιλογή μίας δραστηριότητας: δεν υπάρχουν δραστηριότητες μόνο για κορίτσια ή αποκλειστικά για αγόρια.

Θέλω το παιδί μου να είναι αυτόνομο

Τι σημαίνει αυτονομία; Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, αυτονομία είναι «η έλλειψη οποιασδήποτε εξάρτησης και επίδρασης από εξωτερικούς παράγοντες». Μαθήματα μαγειρικής, πρώτων βοηθειών, συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας παρέχουν γνώσεις, δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να μάθει πώς να προσφέρει, πώς να θέτει στόχους και να εργάζεται για την επίτευξή τους και πώς να ανακαλύψει τις προσωπικές του αξίες. Έτσι, τα παιδιά οξύνουν την κριτική τους σκέψη και μαθαίνουν πώς να δρουν, δίχως να υποκύπτουν στην πίεση των συνομηλίκων (peer pressure) ή της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται από κοινού με το παιδί, ενώ οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν το παιδί σε περίπτωση που εκείνο θέλει να σταματήσει την ενασχόλησή του με κάποια δραστηριότητα. Η διακοπή μίας δραστηριότητας δεν είναι αποτυχία, αλλά μία νέα αρχή.

Καλό ξεκίνημα, λοιπόν!

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…