Πώς να συγχωρείς και να ξεχνάς
Η αδυναμία των ανθρώπων να προχωρούν παρακάτω ύστερα από μια δύσκολη κατάσταση που πέρασαν και με κάποιον τρόπο τους επηρέασε είναι ένα από τα δυσκολότερα επιτεύγματα. Για την ακρίβεια, το δύσκολο κομμάτι είναι να συνεχίσουν τη ζωή τους έχοντας αποδεχτεί το γεγονός μέσα τους και ουσιαστικά συγχωρώντας τους υπαίτιους.
Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο; Οι αιτίες εδώ είναι πολλές και διαφέρουν. Υπάρχουν άνθρωποι που όταν απογοητευτούν από άλλους, ταυτόχρονα νιώθουν βαθιά προδομένοι. Αυτό είναι ένα συναίσθημα πολύ έντονο, το οποίο δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα. Οπότε αυτή η κατηγορία ανθρώπων αποτελεί τους πιο ευαίσθητους, που χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επουλώσουν τις ‘πληγές’ τους και αν θα το καταφέρουν αυτό. Από την άλλη, είναι οι πιο δυναμικοί άνθρωποι, που βλέπουν την κατάσταση πιο εγωιστικά. Στην ουσία, εκείνοι αποδέχονται εν μέρει το γεγονός που συνέβη, όμως δεν έχουν τη διάθεση και θέληση να το ξεχάσουν.
Τα αποτελέσματα αυτών των δύο διαφορετικών τακτικών που ακολουθούν οι δύο κύριες κατηγορίες καταλήγουν τελικά στο ίδιο. Στο ότι, δηλαδή, αυτοί που δεν μπορούν και αυτοί που δεν θέλουν, κουράζονται το ίδιο με το να μην συγχωρούν. Συσσωρεύουν μέσα τους όλα τα παράπονα που έχουν, θέλοντας και μη,- καθώς ακόμα και να συζητήσουν για αυτό που έγινε με κάποιον τρίτο μη εμπλεκόμενο δεν θα μπορέσουν να το βγάλουν πραγματικά από μέσα τους. Γιατί όταν δεν μαθαίνουμε να συγχωρούμε, τότε ουσιαστικά δεν μαθαίνουμε να δίνουμε ευκαιρίες. Είστε, τελικά, τόσο αυστηροί κριτές;
Όταν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να ξεχάσει κάτι που έγινε και μας στεναχώρησε, τότε αυτό, ακριβώς επειδή δεν το ξεχνάμε, θα γυρνάει συνεχώς μέσα στο μυαλό μας. Αν νιώθουμε ότι είναι τόσο σοβαρό και, για παράδειγμα, θέλουμε να ξεκόψουμε τελείως με το άτομο που το προκάλεσε, τότε οφείλουμε να αποδεχτούμε αυτό που έγινε, να συγχωρέσουμε το άτομο και να το ξεχάσουμε.
Αναρωτιέστε, μήπως, γιατί να τον συγχωρέσετε; Αν ναι, τότε απλά έχετε στο νου σας ότι συγχωρώντας ένα άτομο κάνετε καλό πρώτα από όλα σε εσάς. Σύμφωνα με τον Μαχάτμα Γκάντι, η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού, ενώ οι αδύναμοι δεν συγχωρούν ποτέ.
Συγχωρώντας ξεπερνάς τον εαυτό σου, αλλά και το άτομο που συγχωρείς- διότι δείχνεις ότι δεν έχεις ανάγκη να τον κρατάς με κάποιο τρόπο στο υποσυνείδητο του μυαλού σου. Γιατί, αυτό συμβαίνει όταν δεν συγχωρείς κάποιον- τον αφήνεις να υπάρχει μέσα σου αντί να τον βγάλεις μια και καλή.
Πώς, όμως, μπορείτε να μάθετε να συγχωρείτε και να ξεχνάτε; Μπορεί να μην είναι απλό αλλά σίγουρα αξίζει. Η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που απαιτεί ψυχική δύναμη και αντοχή. Θέλει πολύ προσπάθεια, κουράγιο και θέληση. Είναι αναγκαίο να κατανοήσετε ότι συγχωρώντας κάποιον καταφέρνετε να εξιλεωθείτε και να διώξετε το βάρος που σας μετέδωσε. Αν εμπεδώσετε σωστά το παραπάνω μήνυμα, τότε η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη.
Οπότε, για να τα καταφέρετε, οφείλετε να έχετε αποδεχτεί αυτό που έγινε. Η αποδοχή είναι και αυτό που θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε και κατ’επέκταση να συγχωρέσετε, να ξεχάσετε και να προχωρήσετε παρακάτω.
Αν νιώσετε πίεση και θέλετε να τα παρατήσετε, θυμηθείτε ότι το αποτέλεσμα που θα πετύχετε, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Η ψυχολογία σας με τον καιρό θα φτιάχνει και το γεγονός που σας στεναχώρησε θα ξεχαστεί και δεν θα σας επηρεάζει πλέον με κανένα τρόπο. Ορίστε από την αρχή αυτό ως στόχο και αυτοσκοπό, ορίστε τις προτεραιότητες σας με βάση αυτό. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η διαδικασία ωφελεί πρώτα από όλα εσάς, σας κάνει καλύτερους ανθρώπους και υπόσχεται να σας δημιουργήσει συναισθήματα που σας βοηθούν να δείτε τον κόσμο από άλλη σκοπιά.
Επιπλέον, συγχωρώντας αυξάνετε τις πιθανότητες να συγχωρέσουν και εσάς τους ίδιους, αν αυτό χρειαστεί. Άλλωστε, μπορεί και εσείς να έχετε ανάγκη τη συγχώρεση κάποιου, τώρα ή στο μέλλον. Οπότε, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπατε έως τώρα τη συγχώρεση, προκύπτουν περισσότερα θετικά αποτελέσματα από ότι αρνητικά.