Πώς ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα

Τι συμβαίνει όταν ο καιρός έχει τόση ισχύ που μπορεί ακόμη να επηρεάσει και την ψυχολογία μας;

Κατά πολλούς, η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ωραιότερες και ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά πολύ και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου είτε μέχρι τα πρωτοβρόχια είτε ακόμη και τις πρώτες ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες μας.

Αν ρωτήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους επισκέπτεται κανείς τη χώρα μας, αυτός θα ήταν το όμορφο μεσογειακό κλίμα μας. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί στις περισσότερες  βόρειες ευρωπαïκές χώρες κατά κύριο λόγο ο ήλιος δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ. Αντίθετα, ο βροχερός και συννεφιασμένος καιρός πρωτοστατεί στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ωστόσο, στις νότιες ευρωπαïκές χώρες το κλίμα είναι πιο ήπιο και ο ήλιος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χωρών αυτών κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τι συμβαίνει όμως, όταν ο καιρός έχει τόση ισχύ που μπορεί ακόμη να επηρεάσει και την ψυχολογία μας;

Σύμφωνα με έρευνες, ο μουντός καιρός των βόρειων χωρών ευθύνεται για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και κατάχρησης αλκόολ. Είναι γεγονός ότι ο βροχερός καιρός επηρεάζει την ψυχολογία μας ήδη από την αρχή της ημέρας. Εάν είναι άσχημος, χιλιάδες σκέψεις απελπισίας και αγανάκτησης μπορούν να κατακλύζουν το μυαλό μας. Ουσιαστικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε, διαμορφώνουμε την ψυχολογία της ημέρας μας με αρνητικές σκέψεις εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο καλός καιρός έχει ευεργετικές ικανότητες στην ψυχολογία μας. 

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής, τονώνει τη σωματική μας ικανότητα και η ασφαλής έκθεση σ’ αυτόν αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι γνωστή ως ‘η βιταμίνη του ήλιου’, η οποία μπορεί να παραχθεί στον οργανισμό μας, όταν η ηλικιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Επομένως, η ερώτηση που τέθηκε στον τίτλο επιβεβαιώνεται και σε μία απο τις σημαντικότερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί. Το 1983 οι κοινωνικοί ψυχολόγοι Schwarz και Clore, μέσα από έρευνες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο καιρός έχει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας. Δηλαδή ένας γενικά χαρούμενος άνθρωπος μπορεί να νιώσει θλίψη εξαιτίας του καιρού σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει άσχημες σκέψεις. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, εάν οι σκέψεις αυτές έχουν διάρκεια, φθάνουμε στη λεγόμενη ‘εποχική κατάθλιψη’, η οποία επηρεάζει βαθύτατα τη ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου  σε μέγιστο βαθμό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο  καλός καιρός είναι σύνηθες καιρικό φαινόμενο.

Ωστόσο, παρά τις έρευνες και τα συμπεράσματα περί της λεγόμενης εποχικής κατάθλιψης, είναι σημαντικό να ξεκινάμε τη μέρα μας θετικά ανεξάρτητα από τα καιρικά φαινόμενα. Η θετική σκέψη και τα ευχάριστα συναισθήματα βοηθούν τη μέρα μας να γίνει όμορφη και γεμάτη εμπειρίες. Κι αν ο καιρός μας τα ‘χαλάσει’, μπορούμε να βρούμε πολλούς τρόπους εναλλαγής των συναισθημάτων μας. Με ένα ευχάριστο τραγούδι μπορεί να ξεκινήσει διασκεδαστικά η μέρα μας και να κλείσει με μία συναρπαστική ταινία υπό τους ήχους της βροχής στο μπαλκόνι μας. Εξάλλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από μία ασχημη και βοχερή ημέρα, ο λαμπρός ήλιος είναι έτοιμος να βγει και εάν είμαστε τυχεροί με τη συνοδεία ενός φανταστικού ουράνιου τόξου. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι αισιόδοξες σκέψεις και η περιγραφή αυτής της εικόνας στο μυαλό μας…

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.