Πώς να βγούμε από το φαύλο κύκλο της αρνητικότητας;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Γνωρίζατε ότι ο άνθρωπος κατέχει εκ γενετής την ιδιότητα να δείχνει τα συναισθήματά του με τις εκφράσεις του προσώπου του; Πράγματι, έρευνες έχουν αποδείξει πως οι εκφράσεις του προσώπου δεν συγκαταλέγονται στα επίκτητα χαρακτηριστικά, αλλά στα φυσικά, καθώς εξετάστηκαν άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και έκαναν αρνητικές εκφράσεις όταν έρχονταν σε επαφή με κάτι που δεν τους άρεσε, ενώ θετικές για ό,τι προτιμούσαν. Επιστήμονες λένε πως οι εκφράσεις του προσώπου δρουν συμπληρωματικά, προκειμένου να εκφράζονται τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας. Η γλώσσα, τα νοήματα, οι εκφράσεις και η στάση του σώματος. Επιπλέον, ανάλογα με την κουλτούρα και την πολιτισμική παράδοση, ή ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται κανείς και τους επικοινωνιακούς κώδικες που αυτή διαθέτει, υπάρχουν οι άτυποι τρόποι έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων, όπως η απόσταση που μπορεί να κρατάμε από τον συνομιλητή μας, ή η υπερβολική οικειότητα.

Η συμπεριφορά μας, συνδέεται με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η σκέψη προκαλεί συναισθήματα, και τα συναισθήματα πυροδοτούν ορισμένες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον S.Freud, η ανθρώπινη προσωπικότητα αποτελείται από τρία συστατικά στοιχεία: Από το Εκείνο, από το Εγώ και από το Υπερεγώ. Το Εκείνο, είναι τα χαρακτηριστικά που έχει το άτομο αλλά δεν μπορεί να τα ορίσει (το ασυνείδητο δηλαδή), το Εγώ, είναι τα στοιχεία αυτά που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως την πραγματικότητά του (τα ρεαλιστικά και τα αντιληπτά, το συνειδητό) και το Υπερεγώ, είναι οι κανόνες και τα συστήματα αξιών που έχει θεσπίσει η κοινωνία μέσα στην οποία το άτομο ζει, για να θέσει όρια σε τρόπους συμπεριφοράς- με σκοπό την αρμονική λειτουργία της κάθε κοινωνίας.

Όλα τα παραπάνω, επηρεάζουν τον άνθρωπο αλλά και τις συναναστροφές του, δηλαδή τις σκέψεις του αλλά και το πώς αυτές εκφράζονται (συμπεριφορά). Σύμφωνα με κοινωνιολόγους, τα νοήματα συντίθενται από έναν συνδυασμό λεκτικής έκφρασης και σχεδιασμένων από την εκάστοτε κοινωνία μοτίβων για τα όσα θα λεχθούν.

Ξεκινώντας από το ίδιο το άτομο, τις σκέψεις και την έκφραση των συναισθημάτων του μέσω της συμπεριφοράς του, θα λέγαμε πως η συμπεριφορά αποτελεί τμήμα της διαμόρφωσης των συναισθημάτων. Δηλαδή, τα συναισθήματα δομούνται από ένα σύνολο γενετικών, γνωστικών, κοινωνικών παραγόντων αλλά και εμπειριών και υποκειμενικού αισθήματος για τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Από την άλλη, η λογική σκέψη, περιλαμβάνει ερμηνείες, κρίσεις και επιχειρήματα. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των συναισθημάτων μας, παίζει το πώς ερμηνεύουμε συμπεριφορές, συνδυάζοντας λογική σκέψη και συναισθήματα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr