Γιατί κάποιες γυναίκες μπορούν να συλλάβουν παιδί εύκολά ενώ κάποιες άλλες όχι. Από τι εξαρτάται αυτή η ανισσοροπία της μητέρας …
7 μικρές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη γονιμότητα σου
Ψάχνεις να τρόπους να ενισχύσεις τη γονιμότητα σου; Αν δεν μπορείς να συλλάβεις παρόλο που προσπαθείς για μήνες, δεν είσαι η μόνη. Μην ανησυχείς και μη σε πιάνει πανικός. Mια εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται πάντα γρήγορα και μπορεί να περάσουν μερικοί μήνες για να τα καταφέρεις.
Εάν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να ενισχύσεις τη γονιμότητα σου και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να συλλάβεις.
Κόψε τα τρανς λιπαρά
Μια έρευνα του Χάρβαρντ για τη γονιμότητα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας διατροφής που επηρεάζει τη γονιμότητα είναι τα τρανς λιπαρά. Μόλις 4 γραμμάρια την ημέρα –δηλαδή μισή μερίδα τηγανιτό κοτόπουλο!- έχουν αρνητική επίδραση. Απόφυγε τις τηγανιτές τροφές, το πρόχειρο φαγητό και οτιδήποτε περιέχει υδρογονωμένα (ή μερικώς υδρογονωμένα) έλαια.
Διέκοψε το κάπνισμα
Μια 36χρονη μανιώδης καπνίστρια έχει ωοθήκες που συμπεριφέρονται σαν να ήταν ήδη 40. Το καλό είναι ότι όταν το κόψεις, μπορεί η βλάβη να μην αντιστρέφεται, αλλά δε συνεχίζεται.
Ισορρόπησε το σάκχαρό σου
Μείωσε τη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές και μη μένεις νηστική πάνω από τρεις ώρες. Αν μπορείς, ακολούθησε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ασκήσου – ήπια
Η υπερβολική άσκηση κάνει το ίδιο κακό στη γονιμότητα όσο και η παντελής έλλειψη άσκησης. Το ιδανικό για να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης είναι να κάνεις μισή ώρα αερόβιας άσκησης –όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι- 3 με 5 φορές τη βδομάδα.
Κάνε σεξ
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πρέπει να κάνεις σεξ τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα για να συλλάβεις αν είσαι μεταξύ 35 και 39 ετών.
Μείωσε το στρες
Το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, καθώς μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών. Βρες τρόπους να χαλαρώσεις και να διαχειριστείς το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμός ή ψυχοθεραπεία.
Έλεγξε τα επίπεδα σιδήρου σου
Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να παίρνεις σίδηρο. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου και μη αιμικού σιδήρου, που προέρχεται από φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Μια πρόσφατη μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σίδηρος αίμης (ζωικής προέλευσης) δεν είχε καμία επίδραση στη γονιμότητα και ο μη αιμικός σίδηρος είχε μόνο κάποιο όφελος για τις γυναίκες που είχαν ήδη έλλειψη σιδήρου.
Πηγή: shape