Πώς να τσακωθείτε άφοβα με τον σύντροφό σας;

Συντάκτης: Μαρία Αθανασιάδου, Συστημική Ψυχολόγος

Πώς να τσακωθείτε άφοβα με τον σύντροφό σας;Οι σύντροφοι, που αποφεύγουν την σύγκρουση στη σχέση τους και εκείνοι που έρχονται διαρκώς σε ρήξη μεταξύ τους με την παραμικρή αφορμή, είναι περιπτώσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τους ανθρώπους σε πνίξιμο, οργή, συναισθηματική κόπωση και παραίτηση. Η καθημερινή τριβή στις ερωτικές σχέσεις φέρνει στην επιφάνεια πολλές ευκαιρίες για διαφωνία και ένταση. Οι σύντροφοι είναι άνθρωποι, που προέρχονται από διαφορετικά οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα, με διαφορετικά βιώματα, γεγονός που θα φέρει αρκετές φορές το ζευγάρι σε συναισθηματική φόρτιση με αφορμή κάποια γεγονότα.

Τι πρέπει να αποφύγετε σε έναν τσακωμό;

  1. Μην εκβιάζετε και απειλείτε τον σύντροφο με χωρισμό: Πάνω στην ένταση ενδεχομένως να βγει από το στόμα σας μία τέτοιου είδους απειλή, χωρίς στην ουσία να το εννοείτε. Μία τέτοιου είδους αντίδραση οδηγεί συνήθως το αντικείμενο της συζήτησης πολύ μακριά από το ζητούμενο και τα ζευγάρια καταλήγουν να εκβιάζονται μεταξύ τους, έως ότου εξοντωθεί ο πρώτος από τους δύο.
  2. Μην μετατοπίζετε τον καυγά κάπου αλλού: Αυτό συνήθως συμβαίνει, όταν δεν μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στο φλέγον ζήτημα και αναμειγνύουμε στην κουβέντα άλλες καταστάσεις και ανθρώπους, για να χρεώσουμε την ευθύνη οπουδήποτε αλλού, πέρα από εμάς.
  3. Μην απαξιώνετε και υποβιβάζετε τον σύντροφό σας: Να θυμάστε, ότι ένας τσακωμός όταν γίνεται για να πληγώσει τον σύντροφό σας, δεν λέγεται τσακωμός αλλά εκδίκηση. Να έχετε πάντα κατά νου, ότι απευθύνεστε στον σύντροφο, που εσείς επιλέξατε, άρα με το να τον προσβάλετε, είναι σαν να προσβάλετε και την επιλογή σας.
  4. Μην ανακατεύετε στον καυγά «τρίτα πρόσωπα»: Δεν υπάρχει λόγος να βάζετε ανάμεσα σε εσάς και στο σύντροφο «τρίτα πρόσωπα» και ιδιαίτερα τα παιδιά, εάν υπάρχουν. Εάν οι τρίτοι έχουν να λύσουν κάτι μαζί σας, ας πάρουν την πρωτοβουλία πρώτα εκείνοι. Εστιάστε στην προσωπική σας θέση και μην αναζητάτε συμμάχους, για να σας βοηθήσουν στην νίκη.
  5. Μην απομακρύνεστε από τη σκηνή του καυγά: Ιδιαίτερα, εάν δεν έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα και αποχωρήσετε από την συζήτηση, μοιάζει σαν να αποχωρείτε από την σχέση και να απαξιώνετε τη σημαντικότητα του θέματος, που αρχικά σας απασχόλησε.
  6. Μην είστε παθητικοί: Όταν δεν εκφέρετε την προσωπική σας γνώμη, παρά αφήνετε το σύντροφό σας να μιλάει χωρίς ανταπόκριση, αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως αδιαφορία και να προκαλέσει περισσότερη αντίδραση.

Τι πρέπει να επιδιώξετε σε έναν τσακωμό;

  1. Να ξέρετε πολύ καλά τον λόγο, που διαφωνείτε και να μην διαφωνείτε απλά για να εκνευρίσετε τον σύντροφό σας.
  2. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι σε αυτά, που λέτε.
  3. Να περιγράφετε τα συναισθήματα σας χωρίς ενοχή, ντροπή και φόβο.
  4. Να ζητάτε πράγματα, που είναι συγκεκριμένα, σαφή και μέσα στη σφαίρα της πραγματικότητας που ζείτε.
  5. Να αναλαμβάνετε το μερίδιο της ευθύνης, που σας αναλογεί βάζοντας σε «χειμερία νάρκη» τον εγωκεντρισμό σας.
  6. Πριν καταλογίσετε ευθύνη στον άλλο, μπείτε για λίγο στην θέση της άλλης πλευράς.
  7. Εάν είστε σίγουροι, ότι σε κάποιο σημείο έχετε σφάλει, μην διστάσετε να πείτε συγγνώμη.
  8. Να ανταποκριθείτε στο μοίρασμα του συντρόφου κοιτώντας τον στα μάτια και απαντώντας σε αυτά, που σας ρωτάει.
  9. Να έχετε χιούμορ ακόμα και την στιγμή της έντονης διαφωνίας. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Και στην τελική δεν έχετε να χωρίσετε ζητήματα ζωής και θανάτου. Μην ξεχνάτε, ότι τα περισσότερα ζητήματα στις ανθρώπινες σχέσεις λύνονται, αρκεί να υπάρχει καλή πρόθεση.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Αθανασιάδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Μαρία Αθανασιάδου, Συστημική Ψυχολόγος

Influence:

Η Αθανασιάδου Μαρία είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…