Πώς να τηρήσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πώς να τηρήσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμόΗ διαχείριση των χρημάτων ενός νοικοκυριού είναι σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες υποχρεώσεις. Ορισμένες φορές αδυνατούμε να διαχειριστούμε τον προσωπικό μας προϋπολογισμό και κατά συνέπεια όταν εμπλέκονται και άλλα άτομα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Πόσο μάλλον άτομα με τα οποία πρέπει να συμβιώνουμε αλλά πάνω από όλα να συμβιώνουμε καλά μεταξύ μας. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε έναν βιώσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό και να τον διατηρήσετε.

Κάντε οικογενειακή συζήτηση

«Επενδύστε» όλοι μαζί σαν οικογένεια ένα απόγευμα για να συζητήσετε σχετικά με τα έξοδά σας. Καλό θα ήταν αυτή η συζήτηση να πραγματοποιείται κοντά στον Σεπτέμβρη όταν και αρχίζουν οι σχολικές και όχι μόνο υποχρεώσεις των παιδιών. Ακόμα και αν τα παιδιά σας δεν πάνε σχολείο ο μήνας αυτός είναι ο καταλληλότερος για να υπολογίσετε τα συνολικά σας έσοδα και αποφάσεις για τυχόν επενδύσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι αποφάσεις που θα πάρετε δεν είναι απαραίτητο ότι θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς όμως μην απογοητευτείτε.

Φτιάξτε λίστα

Αν και τα πράγματα στον εργασιακό τομέα είναι αρκετά ρευστά αυτή την περίοδο, καλό θα ήταν να σημειώσετε σε ένα χαρτί τα εγγυημένα σας έσοδα από το μισθό ή άλλα έσοδα που έχετε (π.χ. ενοίκιο). Με τον τρόπο αυτό θα κάνετε καλύτερο υπολογισμό για τα αντίστοιχα έξοδα που έχετε, τα οποία πρέπει επίσης να σημειώσετε. Δάνεια, ενοίκια, δόσεις καρτών, λογαριασμοί είναι μερικά από τα συνηθέστερα έξοδα ενός νοικοκυριού. Όπως έλεγαν και οι Λατίνοι τα γραπτά μένουν.

Πώς να τηρήσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμόΤα έξοδα

Για τα έξοδά σας φροντίστε να κάνετε σαφή διαχωρισμό. Ξεχωρίστε τα σε σταθερά και μεταβλητά. Τα σταθερά είναι ορισμένα από όσα προαναφέραμε όπως τα ενοίκια και άλλοι παρεμφερείς λογαριασμοί που πληρώνετε σε μόνιμη βάση και δεν παραλλάσσονται. Αντίθετα τα μεταβλητά είναι εκείνα που μπορεί να προκύψουν χωρίς όμως να σας αλλάζουν τον προϋπολογισμό σημαντικά.

Πραγματοποιήστε μηνιαίους ελέγχους

Κάθε μήνα, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τους στόχους και το ρυθμό των εσόδων και των εξόδων σας. Αυτό θα σας προσφέρει καλό πάτημα για να δείτε εάν χρειάζεται να μειώσετε κάποια περιττά έξοδα περασμένων μηνών ή να συνεφέρετε κάπως τα πράγματα στα οικονομικά σας.

Προσπαθήστε να περιορίσετε ανούσια έξοδα

Δεν λέμε να περάσετε στο άλλο άκρο της μιζέριας. Όμως δεν είναι ανάγκη να αγοράζετε κάθε μέρα καφέ από έξω και να πηγαίνετε μια φορά την εβδομάδα για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Μπορείτε κάλλιστα να παίρνετε τον καφέ από το σπίτι και μπορείτε να περιορίσετε το φαγητό από έξω στις 2 φορές το μήνα. Τέτοια «ανούσια» έξοδα είναι σίγουρο πως αν γίνονται σε τακτική βάση θα ρίξουν «έξω» τον προϋπολογισμό σας.

Σχεδιάστε από νωρίς

Μπορείτε να αποφασίσετε νωρίτερα και αρκετά έγκαιρα για πράγματα που σίγουρα θα χρειαστείτε και είναι σε προσφορά. Για παράδειγμα οι διακοπές μπορεί να προγραμματιστούν αρκετούς μήνες νωρίτερα και με τον τρόπο αυτό να πετύχετε και μια συμφωνία σε καλύτερη τιμή. Επίσης τα δώρα για γιορτές και γενέθλια μπορούν να αγοραστούν κάποιο διάστημα νωρίτερα σε πιθανή περίοδο εκπτώσεων.

Πώς να τηρήσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμόΒάλτε στόχο

Όπως σε κάθε σχεδιασμό που κάνουμε έτσι και για τον προϋπολογισμό ενός σπιτιού θα πρέπει να έχετε έναν στόχο πάνω στον οποίο να ρυθμίσετε τις ενέργειές σας. Αν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε μια επένδυση ή αγορά προσπαθήστε να περιορίζετε σταδιακά τα έξοδά σας. Έχοντας στόχο ίσως αποκτήσετε επιπλέον κίνητρα για την καλύτερη ρύθμιση του ισολογισμού σας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr