Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι δύο όροι που μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, δεν είναι ταυτόσημες είναι όμως αλληλένδετες. …
Πώς να μην μιλάω με άσχημο τρόπο για τον εαυτό μου
Ο εσωτερικός μας διάλογος επηρεάζει βαθιά την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Η συνήθεια να κριτικάρουμε, να αμφισβητούμε ή να μειώνουμε τον εαυτό μας, μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση και να εμποδίσει την προσωπική μας ανάπτυξη. Ωστόσο, η κατανόηση των δυνατοτήτων μας και η χρήση στρατηγικών βασισμένων σε επιστημονικές αρχές μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτής της επιβλαβούς φωνής.
Από πού προέρχονται τα αρνητικά σχόλια για τον εαυτό μας
Ο αρνητικός σχολιασμός προέρχεται συχνά από διάφορα περιστατικά και καταστάσεις όπως παλιές εμπειρίες, κοινωνικές πιέσεις ή μαθημένες συμπεριφορές. Εμφανίζεται σε διάφορες μορφές – αυτοκριτική, σύγκριση με άλλους ή θέσπιση ανεφάρμοστων προτύπων – τα οποία με τον καιρό μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία.
Όλα αυτά καταρρακώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας ωθούν να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καμία αξία και δεν προσφέρουμε τίποτα σε κανέναν. Αυτή η πεποίθηση όμως δεν είναι σωστή και δεν μας οδηγεί πουθενά παρά μόνον σε αυτολύπηση και ακόμα χειρότερα στο να υποβιβάζουμε και να αδικούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.
Η ψυχολογική πλευρά
Η έρευνα στη γνωστική ψυχολογία επισημαίνει πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου επιτρέπει τη δημιουργία νέων νευρικών μονοπατιών μέσω επανάληψης και συνειδητής προσπάθειας. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή των αρνητικών και υποβιβαστικών σχολίων προς τον εαυτό μας μπορούν να βοηθήσουν στον επαναπρογραμματισμό αυτών των νευρικών συνδέσεων.
Στρατηγικές για την καταπολέμηση του
Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης: Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας πως περιγράφετε τον εαυτό σας. Σημειώστε πότε προκύπτουν αρνητικές σκέψεις και πώς επηρεάζουν τη διάθεσή σας και τη συμπεριφορά σας. Τι σας κάνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση και ποίες σκέψεις σας ενδυναμώνουν και ποιες σας αφαιρούν ενέργεια και δυνάμεις.
Δείτε το σαν να είστε ένα υπερήρωας. Οι σκέψεις σας είναι το δυνατό και το αδύναμο στοιχείο σας. Αν κάνετε θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας στηριζόμενες πάνω σε ρεαλιστικά δεδομένα τότε η αυτοπεποίθηση σας θα ανέβει και εσείς θα δυναμώσετε. Αν κάνετε αρνητικές σκέψεις απλά θα αποδυναμωθείτε και δείχνετε ευάλωτος και ανίσχυρος. Έτσι όμως θέλετε να δείχνετε; Αυτή είναι η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;
Κοινωνική αναδιοργάνωση: Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις με αποδείξεις. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν υπάρχουν πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτές τις πεποιθήσεις. Εν ανάγκη καταγράψτε τα δυνατά σας στοιχεία. Κάντε μάλιστα και κολλήστε την σε ένα μέρος το οποίο μπορείτε να την βλέπετε.
Ανεξάρτητα με το τι λένε οι άλλοι αν εσείς γνωρίζετε ότι έχετε αυτά τα δυνατά στοιχεία οι απόψεις τον άλλον δεν θα σας νοιάζουν. Αν οι πράξεις σας είναι αρκετά ισχυρές θα μιλήσουν από μόνες τους. Μπορεί για παράδειγμα να πει κάποιος σε έναν Ολυμπιονίκη ότι δεν είναι καλός αθλητής; Φυσικά και όχι γιατί έχει ήδη πετύχει.
Εξάσκηση της επιείκειας στον εαυτό σας: Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την καλοσύνη και την κατανόηση που θα προσφέρατε σε ένα φίλο που αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες. Η επιείκεια περιλαμβάνει την αναγνώριση των ατελειών χωρίς αυστηρή κρίση.
Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε ατέλειες. Το πώς τις αντιμετωπίζουμε όμως και το πώς προσπαθούμε να τις μειώσουμε είναι αυτό που μας κάνει ανώτερους και πιο δυνατούς.
Θέσπιση ρεαλιστικών στόχων: Αντί να θέτετε ανέφικτους στόχους και να επιδιώκετε να πετύχετε απίθανα πράγματα, θέστε μικρότερους εφικτούς και μετρήσιμους στόχους. Γιορτάστε μικρές νίκες και αναγνωρίστε την πρόοδο, προωθώντας μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας.
Η επίτευξη στόχων επίσης θα βοηθήσει και την ψυχολογία σας και θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας αποκτώντας μια τεκμηρίωση σε σχέση με τις δεξιότητές σας.
Θετικότητα: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες και περάστε χρόνο με ανθρώπους που σας υποστηρίζουν και σας αναβαθμίζουν. Οι θετικοί άνθρωποι μπορούν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε για τον εαυτό σας. Αφήστε μακριά ανθρώπους που σας αποθαρρύνουν και σας κρατούν πίσω από την βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σας. Μπορείτε να πετύχετε ό,τι θέλετε στην ζωή σας και δεν υπάρχει ταβάνι στις δυνατότητες ενός ανθρώπου. Με συστηματική και σκληρή δουλειά επιτυγχάνονται όλα.
Τα οφέλη της αυτοεκτίμησης
Οι μελέτες δείχνουν ότι η αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ψυχική υγεία, αυξημένη ανθεκτικότητα και ενισχυμένη ευεξία. Η καλλιέργεια ενός θετικού διαλόγου με τον εαυτό σας μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, την κίνηση και την ανθεκτικότητα απέναντι σε προκλήσεις.
Η αλλαγή των εδραιωμένων μοτίβων σκέψης απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία. Αποδεχθείτε τις δυσκολίες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεχίστε να ασκείτε το θετικό εσωτερικό διάλογο.
Συμπέρασμα
Ο αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά είναι μια συνήθεια που μπορεί να μάθει κανείς να αποβάλει. Μέσω της κατανόησης των ριζών αυτών των σκέψεων, της χρήσης στρατηγικών βασισμένων σε αποδείξεις και της καλλιέργειας της αυτοεπιείκειας, είναι δυνατόν να μετακινηθούμε προς έναν πιο θετικό και ενδυναμωτικό εσωτερικό διάλογο. Θυμηθείτε, η φροντίδα της αυτοεπιείκειας και η πρακτική του θετικού εσωτερικού διαλόγου είναι διαρκείς ταξίδια προς την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχική ευεξία.