Ένα πράγμα που μας ταλαιπωρεί συνεχώς είναι πως είτε τα πράγματα που κατέχουμε έχουν χαλάσει, είτε δεν μας προξενούν πλέον …
Πώς να μετατρέψουμε τα παλιά μας ρούχα σε καινούργια ενδύματα ή αξεσουάρ
Μια πολύ σημαντική συνέχεια της διαδικασίας εκκαθάρισης της ντουλάπας μας είναι η μεταποίηση ενδυμάτων. Θα μιλήσουμε για ρούχα, τα οποία έχουν συναισθηματικό κυρίως χαρακτήρα και δεν επιθυμούμε να τα δώσουμε ή να τα πετάξουμε.
Σε περίπτωση που έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που τα συγκεκριμένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας μας αποτελούσαν την τελευταία λέξη της μόδας ή ακόμη και όταν τα φορέσαμε μόνο μια φορά, η μεταποίηση είναι η σωτήρια λύση!
Στην προσωπική μας ενδυματολογική και στυλιστική συλλογή είναι απαραίτητο να κυριαρχούν κομμάτια τα οποία μας εκφράζουν, φτιάχνουν τη διάθεσή μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως μπαλαντέρ. Να έχουν δηλαδή την ιδιότητα του χαμαιλέοντα, όπως το αποκαλώ χαϊδευτικά! Η πρακτικότητα αποτελεί το Α και το Ω στο «αλφάβητο» της οργάνωσης των ρούχων και των αξεσουάρ μας. Και ας μην ξεχνάμε πως ό,τι δεν μας αρέσει μπορούμε να το αλλάξουμε, προσφέροντάς του σύγχρονο χαρακτήρα και προσωπική αισθητική.
Το στοιχείο που αξίζει να τονίσουμε είναι αρχικά να ελέγξουμε σχολαστικά ποια κομμάτια της ντουλάπας μας, από αυτά που αφήσαμε, μπορούν να αποτελέσουν πρακτικά τη βάση για κάτι καινούργιο. Είναι καθαρά και σε καλή ακόμη κατάσταση από άποψη υλικού; Μήπως είναι φθαρμένα; Αν απαντάμε καταφατικά στην πρώτη ερώτηση, τότε προχωράμε στη μεταποίηση.
Πάμε να δούμε μαζί μερικούς χρήσιμους τρόπους μετατροπής των παλιών μας ρούχων σε νέα ενδύματα ή αξεσουάρ. Με απλά υλικά και μπόλικη φαντασία μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να δημιουργήσουμε καινούργιες στυλιστικές ιδέες!
«Παπιγιόν-κόσμημα» από… γιακά πουκαμίσου
Το έχω κατασκευάσει και εγώ στο παρελθόν και μπορώ να πω ότι είναι μια πολύ απλή, ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία! Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε με προσοχή, αφού διαλέξουμε πρώτα ένα παλιό πουκάμισο που είναι εκτός μόδας (και εκτός δικής μας διάθεσης!), είναι να κόψουμε περιμετρικά το γιακά του, στα όριά του, λοιπόν. Αφήνουμε φυσικά κουμπωμένο το πάνω πάνω κουμπί του, ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολο να μείνει ενιαίο το σχήμα του. Στη συνέχεια, φροντίζουμε ώστε να είναι σιδερωμένο και η καινούργια του μορφή να είναι σε αυστηρές γραμμές.
Αφού λοιπόν έχουμε ολοκληρώσει με το πρακτικό μέρος της διαδικασίας, προχωράμε στο αισθητικό κομμάτι της στυλιστικής παρέμβασης. Διακοσμούμε το καινούργιο μας αξεσουάρ. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από το προσωπικό μας γούστο. Μπορούμε να κολλήσουμε με μια ισχυρή κόλλα στο κέντρο του γιακά ένα μικρό πολυτελές στοιχείο που έχουμε κρατήσει στο συρτάρι μας, όπως πέρλα με επίπεδη πλάτη που μπορεί να μας έχει χαρίσει η γιαγιά ή η μαμά μας, μια καρφίτσα vintage με πέτρες ή οποιοδήποτε άλλο κόσμημα έχουμε, αλλά δεν το φοράμε τόσο συχνά ή έως καθόλου. Με μια μικρή οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι προσθέτουμε ποσότητα της κόλλας στην πλάτη τού κάθε κοσμήματος και το κολλάμε στο κέντρο του γιακά. Με το καινούργιο μας κόσμημα προσφέρουμε έναν ‘60s χαρακτήρα, που αποτελεί τάση και φυσικά μπορούμε να χαρίσουμε λάμψη σε ένα απλό σύνολο, όπως σε ένα τζιν παντελόνι συνδυασμένο με ένα απλό, λευκό Τ-shirt!
Παλιό ανδρικό πουκάμισο; –Τώρα δημιουργούμε ένα μοντέρνο φουλάρι
Βρήκα πρόσφατα τη συγκεκριμένη DIY μεταποίηση-έμπνευση, η οποία αλλάζει τελείως τη μορφή ενός διαχρονικού ανδρικού flannel πουκαμίσου, αναβαθμίζοντάς το! Η συγκεκριμένη μεταποίηση του ενδύματος είναι δημιούργημα της Τζίνας Μισέλ, η οποία, μέσω του προσωπικού της μπλογκ, μοιράζεται μαζί μας συμβουλές και tutorials με χειροποίητες δημιουργίες και κατασκευές της. Χρησιμοποιεί αρχικά τρία φαρδιά ανδρικά πουκάμισα και μας προτρέπει αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και περισσότερα. Αυτό εξαρτάται από το πόσα και τι χρώματος μοτίβα επιθυμούμε στην τελική κατασκευή.
Ξεκινάμε λοιπόν με το κόψιμο της πλάτης και των μανικιών των πουκαμίσων. Ανάλογα με το πουκάμισο δημιουργούμε και το αντίστοιχο πλάτος. Σε γενικές γραμμές, το μαντήλι που θα κατασκευάσουμε θα έχει μέγεθος 18 επί 80 ίντσες. Στη συνέχεια, ράβουμε μαζί τις δύο πλευρές κατά μήκος, με τις δεξιές μεριές να βλέπουν η μια την άλλη μαζί. Ανοίγουμε τη ραφή και σιδερώνουμε την κάθε πλευρά. Τοποθετούμε το πάνω μέρος σε κάθε πλευρά ώστε να είναι επίπεδη. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε καρφιά στη γωνία της μιας πλευράς. Και το νέο μας φουλάρι είναι έτοιμο!
Δίνουμε καινούργια σχήματα στα παλιά μας t-shirts
Ουσιαστικά, πρόκειται για τοπικό ξεβάψιμο σε περιοχή της μπλούζας μας με τη μορφή «κενού» σχεδίου, μιας στάμπας δηλαδή. Παίρνουμε ένα παλιό μας t-shirt, το οποίο δεν το φοράμε πια, και στην εσωτερική του περιοχή τοποθετούμε μια πετσέτα για ασφάλεια. Σε ένα φύλλο Α4 δημιουργούμε με ένα μολύβι το περίγραμμα όποιου σχήματος θέλουμε εμείς και στη συνέχεια κόβουμε το εσωτερικό του.
Αυτό που μας μένει και θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν την μεταποίηση είναι το φύλλο Α4 με το «κενό» σχήμα. Τοποθετούμε την κόλλα χαρτιού πάνω στην επιφάνεια της μπλούζας μας και στη συνέχεια ψεκάζουμε στο εσωτερικό του κενού σχήματος με ένα απλικατέρ. Το απλικατέρ μας θα περιέχει μια μικρή ποσότητα νερού και μια μικρή ποσότητα χλωρίνης. Και ψεκάζουμε. Αφήνουμε περίπου μια ώρα να περάσει, ώστε να ξεβαφτεί τοπικά η περιοχή της μπλούζας μας στο σχέδιο όμως που της δώσαμε. Και είμαστε έτοιμοι!
Παλιά μπλούζα τώρα… ζακέτα
Μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες διαδικασίες μεταποίησης που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε στο σπίτι. Όσοι έχουμε λοιπόν παλιά μακρυμάνικα ή κοντομάνικα μπλουζάκια τα οποία βαρεθήκαμε να φοράμε ήρθε η ώρα να τα μεταμορφώσουμε σε ζακετάκια. Η διαδικασία ξεκινάει με το να κόψουμε σε ευθεία γραμμή από το V ή το κέντρο τού πάνω μέρους της μπλούζας μας μέχρι το κέντρο του τελειώματός του. Στη συνέχεια, εφόσον πια έχει χωριστεί στη μέση η παλιά μπλούζα μας, τυλίγουμε προς τα μέσα τα εξωτερικά σημεία των πλευρών που έμειναν και με δύο κλωστές πολύχρωμες ή με την προσθήκη βολάν ράβουμε εσωτερικά από κάτω μέχρι πάνω. Έτσι, καμουφλάρουμε τις δύο άκρες και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Αποκτήσαμε δωρεάν, γρήγορα και δημιουργικά μια καινούργια ζακέτα στην γκαρνταρόμπα μας!
Ας πειραματιστούμε!