Πώς να καταπολεμήσετε τη μούχλα στο σπίτι

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Υγρασία  είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μούχλα  είναι η συνέπεια της υγρασίας και εμφανίζεται σε έναν χώρο που τα ποσοστά υγρασίας είναι αρκετά υψηλά. Είναι  ένας μύκητας, μερικές φορές είναι τοξική και μερικές όχι.

Ποια είναι τα αίτια

Οι ειδικοί διακρίνουν τρία αίτια για τη συγκέντρωση υγρασίας:

  • Μακροχρόνια διείσδυση νερού από τους τοίχους εξωτερικά.
  • Συμπύκνωση υδρατμών σε κρύες εσωτερικές επιφάνειες, περιμετρικών κυρίως τοίχων.
  • Υγρασία που ανεβαίνει από το έδαφος σιγά-σιγά προς τα πάνω, επειδή έχει υποστεί ζημιά το περιμετρικό στεγανωτικό φράγμα των θεμελίων. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή τα περισσότερα δομικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους, που «απορροφούν» το νερό από το έδαφος.

Πού βρίσκεται συνήθως η μούχλα;

Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί παντού, αρκεί να υπάρχει ζέστη και υγρασία. Βρίσκεται  συνήθως σε υπόγεια, κουζίνες, μπάνιο και σε τοίχους με σπασμένους σωλήνες νερού.

Γιατί η μούχλα είναι κακή για την υγεία;

Η μούχλα μπορεί να είναι τοξική (η μαύρη μούχλα), ενώ δεν μολύνει μόνο τις επιφάνειες όπως οι περισσότεροι νομίζουμε, αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε. Οι ασθένειες που ενδεχομένως προκαλέσει, είναι αλλεργίες με συμπτώματα: μύτη που τρέχει, φτάρνισμα, εξανθήματα ή κόκκινα μάτια. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει κρίσεις  άσθματος, μολύνσεις του πνεύμονα σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, βήχα,  φαγούρα στο δέρμα και  πονοκέφαλους, κ.α.

Οι  περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως δεν είναι υγιές να ακουμπήσουμε ή να πάμε κοντά σε ένα μουχλιασμένο σημείο, ενώ το σίγουρο είναι πως οτιδήποτε κι αν κάνεις, η μούχλα θα επανέλθει εάν δεν κάνεις κάτι για το αίτιο του προβλήματος.

Οπότε, ας δούμε τον σωστό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα για πάντα.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί:

Έλεγξε το σπίτι σου: Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν εμφανίζεται μούχλα σε ένα δωμάτιο, θα πρέπει επίσης να τσεκάρεις ολόκληρο το σπίτι σου, διότι είναι πιθανό να υπάρχει σε περισσότερα δωμάτια.

Χρησιμοποίησε προϊόντα για τη μούχλα: Αναστολείς μούχλας που θα προσθέσεις στο χρώμα βάφοντας τους τοίχους ή καθάρισμα με αντιμουχλικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, είναι μια λύση για τη μούχλα.

Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση. Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.

Επίπεδα υγρασίας: Συνιστάται να προσπαθείς πάντα να κρατάς τα επίπεδα υγρασίας του κτιρίου σου κάτω από το 50%. Χρησιμοποίησε έναν μετρητή υγρασίας (υγρόμετρο).

Αερίστε καθημερινά: Να έχεις ένα ευάερο σπίτι. Άνοιγε τα παράθυρα για να κυκλοφορήσει και να ανανεωθεί ο αέρας όσο περισσότερο γίνεται, αλλά  όχι  όταν έξω απ’ το σπίτι η υγρασία είναι περισσότερη (δηλαδή ποτέ τις βροχερές μέρες ή πολύ πρωινές και απογευματινές ώρες).

Μην απλώνεις ποτέ  τα ρούχα  για να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι!

Αφυγραντήρας: Ο πιο επαγγελματικός τρόπος να ρυθμίσετε την υγρασία του σπιτιού σε ανεκτά επίπεδα είναι, προφανώς, με έναν αφυγραντήρα ή με το κλιματιστικό που ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

Διατηρήστε λιγότερα φυτά εσωτερικού χώρου: Αν παρόλα αυτά θες να έχεις, κάλυψε το χώμα με διακοσμητικές πετρούλες, ώστε να μην εξατμίζεται μέρος του νερού του, μετά το πότισμα.

Το χοντρό αλάτι: Με δύο ευρύχωρους μεταλλικούς κουβάδες, κάνε μερικές τρύπες στον πάτο του ενός και βάλε τον μέσα στον άλλον. Γέμισέ τον μέχρι επάνω με χοντρό αλάτι ή άμμο για γάτες και τοποθέτησέ τον στον χώρο που παρατηρείτε την υπερβολική υγρασία. Μετά από λίγο καιρό, ο πάτος θα έχει νερό. Όταν το αλάτι λιώσει, βάλε άλλο.

Με χλωρίνη, πλύνε τους τοίχους. Πάρε χούφτες με χοντρό αλάτι και βάλτο κοντά στους τοίχους με υγρασία ή  βάλε σε ένα μικρό μπολ μία ποσότητα ρυζιού και αφήστε το κάπου μέσα στο μπάνιο.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr