Πώς να γίνεις vegan
Ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν συνειδητά ν’ αποφύγουν τροφές με ζωικές πρωτεΐνες αυξάνεται αργά, αλλά σταδιακά, τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλος αριθμός ατόμων αποφεύγει την κατανάλωση κρέατος, λόγω της αγάπης και του σεβασμού του προς τα ζώα, αλλά και της πεποίθησης περί ίσων δικαιωμάτων αυτών.
Η δυσκολία των vegan. Ή μήπως των άλλων;
Το να γίνει κάποιος vegan δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο ενδεχομένως να φαίνεται. Είναι ο καταιγισμός των κατευθυνόμενων διαφημίσεων και συνήθως ο λανθασμένος τρόπος ζωής που ωθεί πολλούς καταναλωτές σε ασυνείδητες επιλογές, αλλά και η -επί χρόνια- βολή σε ένα προκαθορισμένο διατροφικό πλαίσιο, που πολλά άτομα αρνούνται ν’ αποβάλλουν από την καθημερινότητά τους.
Επιπλέον, οι διαφημίσεις, μέσα από τα media, μας ”βομβαρδίζουν” συνεχώς με προϊόντα πλούσια σε θερμίδες, αλλά όχι σε θρεπτικά συστατικά (σνακς, αναψυκτικά, fast food, αλλαντικά), προκαθορίζοντας υποσυνείδητα τις διατροφικές μας επιλογές. Το να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να ακολουθήσουμε έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής δεν είναι θέμα ”μόδας”, αλλά στάση ζωής. Και το να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να συμβεί είτε σταδιακά, είτε σε πολλές περιπτώσεις και ακαριαία.
Πώς μπορείτε να γίνετε vegan
Αρχικά, το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι μια εκτεταμένη έρευνα γύρω από τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και τα σουπερ μάρκετ και να φτιάξει μια λίστα με τα χορτοφαγικά τρόφιμα που τον ευχαριστούν.
- Μπορεί να πειραματιστεί με διάφορα όσπρια (όσπρια δεν είναι μόνο οι φακές και τα φασόλια), δημητριακά και λαχανικά.
- Να εμπλουτίσει τα γεύματά του με διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά και να φροντίσει να λαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης κατά προτίμηση.
- Ακόμη, μπορεί να προσθέσει τους ωμούς ξηρούς καρπούς στη διατροφή του, καταναλώνοντάς τους αντί σνακ.
- Ωστόσο, αν για κάποιον είναι δύσκολο να αποκλείσει από τη διατροφή του τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, μπορεί να προτιμήσει το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου έναντι του αγελαδινού ή κατσικίσιου.
Υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι (vegeterian) που δεν καταναλώνουν κρέας ή ψάρι, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και οτιδήποτε παράγεται από τα ζώα, ΧΩΡΙΣ να θανατώνονται. Είναι οι λεγόμενοι lactovegeterian και η διαφορά τους με τους vegan είναι ότι οι vegan είναι αυστηρά χορτοφάγοι, που όχι μόνο δεν καταναλώνουν τροφές με ζωικές πρωτεΐνες, αλλά ούτε καταναλώνουν οποιοδήποτε ζωικό προϊόν.
Γιατί αξίζει να γίνετε vegan
Όμως, πέρα από τις προσωπικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές ανησυχίες του καθενός, ένας αξιοσημείωτος λόγος να επιλέξει κανείς το χορτοφαγικό τρόπο ζωής είναι αδιαμφισβήτητα η υγεία. Λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή πραγματικότητα, οι λανθασμένες καταναλωτικές συνήθειες του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα, έχουν οδηγήσει στη βαθμιαία εξάλειψη του οικοσυστήματος με τεράστιο αντίκτυπο και στην υγεία μας. Δεδομένου ότι είμαστε μέλη μιας τεράστιας διατροφικής αλυσίδας, μια μικρή προσωπική αλλαγή του καθενός ως προς τις καταναλωτικές του συνήθειες, θα έχει αντίκτυπο στο γενικό σύνολο. Μια μεγάλη αλλαγή έρχεται κάνοντας μια μικρή πράξη. Ας σκεφτούμε διαφορετικά, αξίζει τον κόπο…
«Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο, όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο». (Albert Einstein)