Πώς να φυλάτε τα πολύτιμα αντικείμενα σας
Όλοι λίγο ως πολύ έχουμε στην κατοχή μας κάποια πολύτιμα αντικείμενα. Κοσμήματα, ρολόγια, πολύτιμους λίθους, ασημικά, κρύσταλλα Swarovski κ.οκ. Μπορεί να είναι ενθύμια από κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό, δώρα αγαπημένων σας προσώπων ή δώρα που κάνατε εσείς στον εαυτό σας. Όποια και αν είναι η περίπτωση, σίγουρα αξίζουν ξεχωριστή φροντίδα για να διατηρήσουν την αξία τους στο χρόνο, ακριβώς όπως διατηρούν και τη θέση τους στην καρδιά σας.
Ας δούμε μαζί κάποιες προτάσεις για τη σωστή φύλαξη και φροντίδα των πολύτιμων σας αντικειμένων.
Κοσμήματα και ρολόγια
- Να φυλάτε τα κοσμήματα και τα ρολόγια σας στην αυθεντική τους συσκευασία ή τη βελούδινη θήκη τους και αποθηκεύστε τα ξεχωριστά για να μην γρατζουνίζονται.
- Αν πρόκειται για faux bijoux μπορείτε να τα τακτοποιείτε ομαδοποιημένα σε μεγάλα κουτιά, για να γλιτώνετε χρόνο όταν επιλέγετε κόσμημα πριν την έξοδό σας. Κουτιά διαφόρων μεγεθών ή χρωμάτων για κάθε είδος κοσμήματος και η ζωή σας γίνεται ευκολότερη, π.χ. ένα για τα κολιέ, ένα μικρότερο για σκουλαρίκια, άλλο για τα βραχιόλια κ.ο.κ.
- Αν φυλάτε κάθε κόσμημα ξεχωριστά, μια καλή ιδέα είναι να κολλάτε στο πάνω μέρος του κουτιού μια φωτογραφία του, για να βρίσκετε γρήγορα αυτό που θέλετε ανά πάσα στιγμή.
- Προσέξτε όταν μετακινείτε τα κουτιά να κάνετε πάντα απαλές κινήσεις για να αποφύγετε το ενδεχόμενο ζημιάς. Οι βίαιες και βιαστικές κινήσεις μπορεί να μετακινήσουν τα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν σε κάποια επιφάνεια και να δημιουργηθούν γδαρσίματα, γρατζουνιές, ζουλήγματα κ.λ.π.
- Να γυαλίζετε τακτικά τα πολύτιμά σας κοσμήματα με ένα μαλακό πανί για να διατηρήσουν την αρχική τους λάμψη.
- Τα κοσμήματα και τα ρολόγια θα πρέπει να τα φοράτε πάντα τελευταία όταν ντύνεστε και να τα βγάζετε πρώτα όταν ξεντύνεστε. Δεν θα πρέπει επίσης να τα φοράτε όταν κάνετε μπάνιο (στη θάλασσα, τη μπανιέρα ή την πισίνα δεν έχει καμία σημασία) ή όταν κάνετε σπορ. Θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε επαφή με χημικά όπως αρώματα, σαπούνια, κρέμες σώματος ή προϊόντα styling.
Διακοσμητικά αντικείμενα
· Να γυαλίζετε τα αντικείμενα με ένα μαλακό πανί ή να τα πλένετε στο χέρι με χλιαρό νερό. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα στο εμπόριο κατάλληλα για το γυάλισμα των ασημικών. Μια φορά το χρόνο είναι μια καλή συχνότητα για μια τέτοια δουλειά. Μπορείτε να προγραμματίζετε να την κάνετε πριν από μια σημαντική γιορτή (την ονομαστική εορτή του αγαπημένου σας, τα γενέθλιά σας, την επέτειο του γάμου σας ή ό,τι άλλο θέλετε) έτσι ώστε να τη συνδυάζετε με ένα ευχάριστο γεγονός και να σας φαίνεται λιγότερο αγγαρεία.
· Να αποφεύγετε την επαφή με σκληρά καθαριστικά που περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Τα βιολογικά καθαριστικά είναι μια καλή λύση. Σε κάθε περίπτωση να διαβάζετε στις συσκευασίες των προϊόντων τα συστατικά τους. Να ενημερώνεστε και σιγά σιγά θα μάθετε να επιλέγετε τα κατάλληλα.
· Μπορείτε να τοποθετείτε τα ασημικά και ακριβά διακοσμητικά μέσα σε γυάλινες βιτρίνες. Εκτός από το προφανές πλεονέκτημα του ότι τα προβάλλετε καλύτερα, έχουν και το όφελος ότι προστατεύονται καλύτερα. Δεν σκονίζονται, δεν κινδυνεύουν να πέσουν και γενικά δεν φθείρονται.
· Για την καλύτερη ενημέρωση για τέτοια θέματα, εκτός από το ίντερνετ, να ζητάτε τη συμβουλή των γιαγιάδων ή των μαμάδων σας. Αυτές είχαν το μεράκι να φροντίζουν τα πολύτιμα αντικείμενα όπως τους έπρεπε. Επωφεληθείτε από τη γνώση τους. Θα σας τη μεταδώσουν με χαρά.