Πώς να επιτύχεις καλύτερη επικοινωνία με τον σύντροφό σου;- Μέρος Β
Το να μιλάμε ανοιχτά και να εκφραζόμαστε ελεύθερα μέσα στη σχέση μας σχετικά με τι συμβαίνει τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό μας, είναι πολύ δύσκολο έργο. Ο τρόπος που συζητάμε με τον αγαπημένο μας ένα πρόβλημα σχετικά με τη σχέση μας καθορίζει και την έκβαση της επικοινωνίας μας μαζί του. Στη συνέχεια του άρθρου ας δούμε μαζί κάποιες εκφράσεις που είναι καλό να αποφεύγετε διά ροπάλου αν θέλετε να περνάτε το μήνυμά σας στο σύντροφό σας.
1. Να αποφεύγετε να λέτε «μισώ όταν…» θα μπορούσες να πείτε «δεν θα με βοηθούσε και τόσο αν…». Όλοι έχουν κακές συνήθειες. Μπορεί ακόμα να έχουμε «κακές συνήθειες » που εκνευρίζουν τους άλλους. Αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι επιλέγοντας να είμαστε σε μια σχέση με κάποιον, κάνουμε μια συνειδητή επιλογή να δεχόμαστε τον άλλον όπως είναι όσο ενοχλητικά ή απογοητευτικά μπορεί να είναι κάποια στοιχεία χαρακτήρα ή συμπεριφορές, είναι και αυτό ένα κομμάτι του ανθρώπου για τον οποίο ενδιαφέρεσαι. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας, χρειάζεται να είστε ευγενικοί στην προσέγγισή σας λέγοντας π.χ. «θα βοηθούσε πολύ εάν έβαζες τα πιάτα στον νεροχύτη, όταν τελειώνεις το φαγητό. Μου είναι πιο εύκολο να καθαρίζω μετά το φαγητό». Αυτή η προσέγγιση αποκαλύπτει τα πραγματικά σας συναισθήματα χωρίς να πληγώνει τον σύντροφό σας. Κάνοντας αντιληπτό στο σύντροφό σας κάθε είδους εκνευρισμό, δεν χρειάζεται να διαπληκτίζεστε με θυμό. Μπορείτε να συζητήσετε ξεκάθαρα, περιορίζοντας τους διαπληκτισμούς.
2. Αυτή είναι μια από τις πιο κλασικές εκφράσεις που είναι ξεκάθαρα αναποτελεσματική «δεν ενδιαφέρεσαι για το πως αισθάνομαι ». Αντί για αυτό θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την έκφραση «μερικές φορές, νιώθω πως δεν λαμβάνεις υπόψην σου τα συναίσθημά μου»
Συμβαίνει όταν ο σύντροφός μας εκφράζει ή πράττει κάτι που μας προκαλεί εκνευρισμό να θεωρούμε πως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για μας. Αλλά η πραγματικότητα απέχει. Όλοι μας μπορούμε να πληγώσουμε κάποιον, ανεξαρτήτως εάν είναι ηθελημένα ή αθέλητα. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενδιαφέρεται ο σύντροφός μας για το πως νιώθουμε. Από το να υποθέσουμε όμως πως ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται, είναι πιο ορθό να ισχυριστούμε «μερικές φορές, πιστεύω πως δεν δίνεις σημασία στα συναισθήματά μου». Αυτή η φράση σας θα δώσει την ευκαιρία στον σύντροφό σας να αναρωτηθεί για νιώθετε έτσι, πετυχαίνοντας, παράλληλα να βρείτε από κοινού μια λύση στο πρόβλημα.
3. Από το «δεν προσπαθείς» είναι προτιμότερο το «θα ήθελα να προσπαθήσεις περισσότερο». Καθένας από εμάς έχει τις δικές του ευθύνες και προτεραιότητες. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που είμαστε πιο απασχολημένοι σε σχέση με άλλες περιόδους. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τον δεσμό μας.
Εάν αισθάνεστε κάπως παραμελημένοι και πιστεύετε πως ο σύντροφός σας δεν σας δίνει πλέον την απαιτούμενη σημασία, τότε συζητήστε το μαζί του, αλλά με ευγενικό ύφος. Το ταίρι σας μπορεί να δουλεύει σκληρά για να τα βγάλει πέρα, μπορεί, επίσης, να βρίσκεται σε κρίση και να χρειάζεται τη βοήθειά σας, ή μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν προσπαθεί επαρκώς για τη σχέση σας. Αντί να αντιπαρατεθείτε, μιλήστε ευγενικά, «θα ήθελα να προσπαθήσεις παραπάνω», ει δυνατόν αναλύοντας το σημείο που σας ενοχλεί.
4. Μια έκφραση που πρέπει να αποφεύγετε «δεν μ’ αγαπάς». Θα ήταν πιο ορθό να πείτε «μακάρι να μου έδινες παραπάνω προσοχή». Θα υπάρξουν στιγμές στις σχέσεις μας που θα αισθανθούμε μη αρεστοί στο σύντροφό μας, ή πως ο τελευταίος δεν νοιάζεται όσο εμείς θα θέλαμε για εμάς. Είναι σημαντικό να λέμε αυτά που νιώθουμε. Λέγοντας για παράδειγμα στο σύντροφό μας «Θα επιθυμούσα να μου έδινες παραπάνω προσοχή». Εάν είναι ο σωστός άνθρωπος για σας, θα θελήσει να αναλύσει περαιτέρω το ζήτημα του γιατί νιώθετε έτσι, και θα προσπαθήσει να το εξαλείψει.