Πώς να επιστρέψετε στη δουλειά μετά από εγκυμοσύνη
Επιστρέψτε δυναμικά στο γραφείο μετά από άδεια εγκυμοσύνης… ακόμα και εάν νιώθετε τύψεις που αφήνετε πίσω το μωρό σας! Σύμφωνα με νέα μελέτη της Procter & Gamble, έξι στις δέκα μητέρες βλέπουν την αναπροσαρμογή στο χώρο εργασίας σαν μια πρόκληση, με το μέσο όρο να χρειάζεται 3,8 μήνες για να ανακτήσει ξανά το επαγγελματικό προφίλ της. Όμως, η οικονομική πίεση δεν αφήνει περιθώρια για φοβίες ή ανασφάλειες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε ομαλά στο παλιό ωράριο μετά από την εγκυμοσύνη…
Προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ – άτομο εμπιστοσύνης
Εάν θέλετε την ψυχική ηρεμία σας, είτε αφήστε το παιδί στους γονείς σας, είτε προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ από κάποιο εξουσιοδοτημένο γραφείο. Πρέπει να εμπιστεύεστε απόλυτα το άτομο που κρατάει το μωρό σας, γιατί εάν δεν είστε σίγουρες ότι βρίσκεται σε καλά χέρια… τότε το μυαλό σας σίγουρα δεν θα επικεντρωθεί σο νέο project της δουλειάς. Έτσι, πριν αφήσετε το παιδί σας, περάστε λίγο χρόνο με τη γυναίκα που θα το κρατήσει, ώστε να μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ζητήστε ένα πιο “ελαστικό” ωράριο από το αφεντικό
Ξεκινήστε και πάλι να εργάζεστε σε part time δουλειές, ώστε να οδηγηθείτε ομαλά στο πλήρες ωράριο. Συζητήστε με το αφεντικό σας για ένα πιο ελαστικό ωράριο, τουλάχιστον όσον αφορά στον πρώτο μήνα. Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του π.χ. να δουλεύετε λιγότερες ώρες ή μερικές ημέρες από το σπίτι. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε το σοκ της απομάκρυνσης από το μωρό σας.
Κοιμηθείτε καλά, αντί να κάνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού
Το μεγαλύτερο παράπονο της εργαζόμενης μητέρας είναι η εξάντληση και η έλλειψη ύπνου. Το μωρό κλαίει ασταμάτητα το βράδυ και το πρωί το ξυπνητήρι είναι αμείλικτο. Πάντα πρέπει να βάζετε τον ύπνο πάνω από την καθαριότητα της κουζίνας ή το πλύσιμο των ρούχων… ώστε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της δουλειάς. Για αυτό, όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο, προτιμήστε να ξεκουράζεστε και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας, παρά να προχωράτε σε υπερβολές, που δεν είναι καν διασκεδαστικές!
Καταπολεμήστε τις τύψεις και τα συναισθήματα ενοχής
Δεν υπάρχει μητέρα που να μην νιώθει τύψεις, όταν αναγκάζεται να αφήσει το μωρό στο σπίτι για χάρη της δουλειάς. Πρέπει να είστε προετοιμασμένες για ανάμεικτα συναισθήματα. Οι ενοχές κυριαρχούν για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή αφήνετε τη φροντίδα του παιδιού σε έναν τρίτο και δεύτερον διότι είστε πρόθυμες να επιστρέψετε στην παλιά ζωή σας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να καταπολεμήσετε τις τύψεις και να σκέφτεστε ότι ένας επιπλέον μισθός… θα χαρίσει μια καλύτερη ζωή στο παιδί σας.
Φτιάξτε ένα νέο πρόγραμμα για κάθε εβδομάδα
Εάν η καθημερινότητά σας έχει πρόγραμμα και οργάνωση… τότε θα γλιτώσετε από τα νεύρα! Βάλτε από νωρίς ξυπνητήρι και αρχίστε τις δουλειές στο σπίτι. Εναλλακτικά, κάντε όσες περισσότερες δουλειές γίνεται από το προηγούμενο βράδυ: ετοιμάστε τα μπουκάλια με το γάλα, πλύντε τα ρούχα του, ετοιμάστε το μεσημεριανό φαγητό του. Έτσι, θα έχετε λιγότερο άγχος και περισσότερη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα στο γραφείο. Άλλωστε, για μια πολυάσχολη γυναίκα και μητέρα, το πρόγραμμα είναι το παν!
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Πριν φύγετε για τη δουλειά, κατανοήστε τα αληθινά κίνητρα της επιστροφής σας, λαμβάνοντας υπόψη και το συναίσθημα και την οικονομική σας κατάσταση. Μην φοβάστε να παραδεχθείτε τις ανησυχίες σας και σταματήστε να υποτιμάτε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε όλες τις ικανότητες που έχετε αποκτήσει μέχρι σήμερα και θυμηθείτε ότι σαν μια νέα πολυάσχολη μητέρα έχετε αποκτήσει ένα επιπλέον “ατού”: την υπομονή.
Συζητήστε με άλλες νέες μητέρες για τα προβλήματα σας
Εάν είχατε κάνει νέες φίλες-μαμάδες κατά τη διάρκεια της άδειάς σας… μην τις αφήνετε σε δεύτερη μοίρα! Μόνο οι γυναίκες που βιώνουν τις ίδιες ανησυχίες μπορούν να σας υποστηρίξουν συναισθηματικά 100%. Κανονίστε μια συνάντηση κάθε Σάββατο και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά τους. Να είστε σίγουρες ότι, όχι μόνο θα σας δώσουν δύναμη, αλλά θα σας αναφέρουν και μερικά έξυπνα κόλπα για να “επιβιώσετε” πιο εύκολα.