Πώς να εξασφαλίσετε ποιότητα ζωής μέσα στην οικονομική κρίση- μέρος Β
Στο 2ο μέρος του άρθρου η ψυχολόγος Βάλια Παυλίδου αναλύει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη αυτοδιαχείριση και να εξασφαλίσουμε ποιότητα ζωής παρά την οικονομική κρίση.
6. Φροντίστε τον εαυτό σας
Είναι αλήθεια πως μέρος του πως νιώθουμε εξαρτάται και από την εξωτερική μας εμφάνιση. Εσείς είστε ο πρώτος κριτής της εικόνας σας. Πρώτα πρέπει να αρέσετε στον εαυτό σας για να αρέσετε και στους άλλους.
Το ότι είστε άνεργοι δεν σημαίνει ότι η μόνη σας ενασχόληση πρέπει να είναι η αναζήτηση εργασίας. Είναι η ευκαιρία σας να κάνετε όλα αυτά που θέλατε, αλλά δεν προλαβαίνατε όσο δουλεύατε. Ή όλα αυτά που θέλατε, αλλά ποτέ δεν το πήρατε απόφαση. Ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες. Αλλάζοντας τη συνήθη συμπεριφορά μας βοηθάμε να αλλάξει και η σκέψη μας. Το μυαλό μας αρχίζει να επεξεργάζεται διαφορετικές πληροφορίες, πιο ευχάριστες με αποτέλεσμα να αλλάζει και η διάθεσή μας. Επίσης βγαίνοντας από το σπίτι και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες συναναστρέφεστε με νέους ανθρώπους, αναπτύσσετε διαπροσωπικές δεξιότητες, διευρύνετε το δίκτυο των επαφών και συναναστροφών σας και αυξάνετε τις πιθανότητες, όντας την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, να βρείτε απασχόληση.
Ξεκινήστε επιτέλους αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά ποτέ δεν βρίσκατε χρόνο. Μάθετε κάτι καινούριο, βελτιώστε τις γνώσεις σας σε έναν τομέα που υστερείτε, αποκτήστε νέες δεξιότητες. Η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσουν πηγές δύναμης και ενίσχυσης της αυτοεικόνας μας.
7. Επανεξετάστε τα οικονομικά σας
Προϋπολογίστε στην αρχή κάθε μήνα. Αν ξέρετε πόσα πρέπει να ξοδέψετε και έχετε προνοήσει για να σας φτάσουν, θα βγάζετε το μήνα με λιγότερο άγχος.
Επενδύστε εκεί που αξίζει. Η σπατάλη και η επένδυση έχουν πολλές φορές ένα προσωπικό νόημα. Μπορεί η αγορά ενός εισητηρίου διαρκείας στο ποδόσφαιρο να φαίνεται σπατάλη σε κάποιους, αλλά αν για κάποιον οπαδό σημαίνει, κάποιες ώρες χαλάρωσης, εκτόνωσης, αλλαγής από τη ρουτίνα, κοινωνικών συναναστροφών με φίλους, τότε η αξία είναι διαφορετική. Αν αυτό τον αναζωογονεί θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το πώς θα αναπληρώσει το κέρδος που είχε από την περικοπή του- αν το περικόψει.
Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από οργανωμένα δίκτυα, σε μια προσπάθεια και να μειωθεί ο όγκος των πραγμάτων που πετάμε, αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα.
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μοιράζεστε κάποια έξοδα με ανθρώπους με τους οποίους χρησιμοποιείτε τους ίδιους πόρους: για παράδειγμα τη βενζίνη.
8. Επαναξιολογήστε τις προσωπικές αξίες σας
Οι προσωπικές μας αξίες αποτελούν τη βάση των πιστεύω μας και τα πιστεύω μας καθορίζουν την συμπεριφορά μας. Δεν είναι απαραίτητο να εκφράζονται ρητά καθώς διαφαίνονται μέσα από τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά και από τον τρόπο που ζούμε. Προσωπικές αξίες μπορεί να είναι η δύναμη, το χρήμα, τα υλικά αγαθά, η προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, η κοινωνική αναγνώριση, η ασφάλεια, η αυτονομία, η εξουσία, η προσωπική εξέλιξη, το κύρος, η ομαδικότητα, κτλ. Η αλήθεια είναι πως συχνά μπερδεύουμε τις προσωπικές αξίες με το τι θεωρούμε γενικότερα καλό. Αλλά οι αξίες μας διαφαίνονται μέσα από τις επιλογές μας, τον τρόπο που ζούμε και το πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι στους άλλους. Αναρωτηθείτε λοιπόν ποιες είναι οι αξίες σας; Τις επιλέξατε συνειδητά ή τις υιοθετήσατε άκριτα γιατί ήταν η μόδα των καιρών; Τι μπορείτε να κάνετε για αυτές;
9. Επενδύστε στις σχέσεις σας…
Η περίοδος της ανεργίας μπορεί ύπουλα να υποσκάπτει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Απομονωνόμαστε, γινόμαστε ευέξαπτοι, μας φταίνε όλα, τα βάζουμε με τους άλλους, νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν. Και όμως αντί να αποκοβόμαστε από τον κοινωνικό μας περίγυρο αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε: την αίσθηση ότι συνεχίζουμε να είμαστε αποδεκτοί, παρά την επαγγελματική μας κατάσταση.
Μιλήστε με την οικογένεια σας αντί να αποφεύγετε, εξηγήστε τους πως νιώθετε και πως μπορούν να σας βοηθήσουν.
Εκφράστε τα συναισθήματά σας, μην τα κρατάτε μέσα σας. Όσο μηρυκάζετε το πρόβλημα σας, τόσο το διογκώνετε στα μάτια σας.
Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας, επιδιώξτε επαφές και με όσους δεν μπορούσατε λόγω έλλειψης χρόνου να βρεθείτε.
Εξηγήστε ανοιχτά την κατάστασή σας.
Αξιοποιήστε την ηλεκτρονική δικτύωση (Facebook, Twitter, Linkedin)
Συμμετέχετε σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα.
Κλείνοντας…
Συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτό που πιστεύουμε. Επομένως το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας και να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας, είναι να επανεξετάσουμε το τι πιστεύουμε. Οι σκέψεις μας δεν είναι η πραγματικότητα. Είναι η άποψή μας για την πραγματικότητα. Άρα η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει για τον καθένα από μας.
Το πως θα χειριστούμε τις καταστάσεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νόημα που έχουν για μας, αλλά και από τη γενικότερη στάση μας απέναντι στη ζωή. Αξίζει πιστεύω να σκεφτούμε αν κάθε αλλαγή ή μεταβατική περίοδο που βιώνουμε, τείνουμε να την αντιμετωπίζουμε ως μια απειλή, άρα να προσπαθούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα ή τείνουμε να την βλέπουμε ως μια ευκαιρία να αλλάξουμε και εμείς μέσα από αυτήν, να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες, νέες προοπτικές και να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον εαυτό μας.
Και όπως δήλωσε και ο Steve Jobs στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Stanford…
«Μην χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος πως το μόνο που μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω ήταν πως αγαπούσα αυτό που έκανα. Πρέπει να βρεις τι και ποιος σου αρέσει. Αυτό είναι η μόνη αλήθεια στη δουλειά και στον έρωτα.
Ένα μεγάλο τμήμα της ζωής σας θα αφιερωθεί στην εργασία σας και ο μόνος τρόπος για να είστε ικανοποιημένοι είναι να θεωρείτε πως κάνετε υπέροχη δουλειά. Κι ο μόνος τρόπος να κάνετε υπέροχη δουλειά είναι να αγαπάτε ότι κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην βολεύεστε.»
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Παυλίδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»