Πώς να είσαι πιο οργανωμένος και παραγωγικός

Συντάκτης: Βαρβάρα Παραστατίδου

Λένε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δραστηριότητα και το επίτευγμα. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να είμαστε απασχολημένοι, αλλά να παράγουμε και να πετυχαίνουμε στόχους. Και τα δύο όμως απαιτούν οργάνωση.

Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε πιο οργανωμένοι τηρώντας τις ακόλουθες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε τη ζωή σας σε μια σειρά!

#1- Κράτα ατζέντα

Από όλα τα tips σε αυτή τη λίστα, αυτό είναι σίγουρα το πιο διαδεδομένο για κάποιον που προσπαθεί να βάλει ένα πρόγραμμα στη ζωή του. Το να γράφεις κάπου το πρόγραμμά σου, πέραν του ότι σε βοηθά να μην ξεχνάς μικρές λεπτομέρειες, το κάνει κατά κάποιο τρόπο πιο επίσημο και επιτακτικό. Ας μην ξεχνάμε τη βαρύτητα που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες κι οι Ρωμαίοι στα γραπτά, όλο και κάτι παραπάνω θα ήξεραν. Η ρήση Verba volant, scripta manent («τα λόγια φεύγουν τα γραπτά μένουν») δεν έμεινε τυχαία στην ιστορία. Επιπλέον, το να γράφεις το πρόγραμμά σου σε ατζέντα σε κάνει αυτόματα να νιώθεις πιο ενήλικη και πιο σοφιστικέ.

#2- Σπάσε τους στόχους σου σε μικρότερα κομμάτια/ βήματα

Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα με τη μία. Χώρισε αυτά που έχεις να κάνεις σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, μπορείς στην αρχή της εβδομάδας να καθορίσεις τα εβδομαδιαία σου πλάνα για τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, ώστε να έχεις τη μεγάλη εικόνα του τί έχεις να κάνεις, και κατόπιν να τη σπάσεις σε μικρότερα καθημερινά tasks. Πέραν του ότι είναι πιο εύκολο να τα βγάλεις πέρα έτσι, νιώθεις πως κάθε μέρα έχεις κάτι σημαντικό να κάνεις στο πρόγραμμά σου και μόλις ολοκληρώσεις τα καθημερινά σου to-do, νιώθεις αυτόματα πως η μέρα σου δεν πήγε χαμένη. Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο tip…

#3- Ο κανόνας των 3

Πάντα να προσπαθείς να γεμίζεις τη μέρα σου με τουλάχιστον τρία πράγματα να κάνεις, όσο ασήμαντα και αν είναι· από το να πας γυμναστήριο μέχρι το να βάλεις μπουγάδα ή να κάνεις μια εκκαθάριση στο γραφείο σου. Μην αφήνεις τις μέρες σου κενές. Φυσικά, θα συμβαίνει κι αυτό που και που, αλλά προσπάθησε να μην είναι ο κανόνας. Εάν επαναλαμβάνεται συχνά, θα σε βάλει σε μια γενικευμένη κατάσταση τεμπελιάς που θα είναι δύσκολο να αντιπαλέψεις μετά όσο περνάει ο καιρός.

#4– Βάλε στόχο να ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα

Κατά προτίμηση όχι μεσημέρι. Θα μου πεις εδώ παίζει ρόλο και το πότε αποδίδει καλύτερα κάθε άνθρωπος. Άλλος μπορεί να είναι νυχτοπούλι. Αλλά γενικά καλό είναι να έχεις μια σταθερή ώρα κατά την οποία θα σηκώνεσαι κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεσαι ξυπνητήρι, και αυτή η ώρα να μην είναι.. απόγευμα. Όλες οι δουλειές συνήθως τρέχουν από τα πρωινά μέχρι αργά τα μεσημέρια. Προς Θεού, δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι από τις 4:00 το χάραμα, αλλά 9:00 το πρωί είναι μια αρκετά καλή ώρα να στοχεύσεις.

#5- Όρισε κάποιου είδους επιτήρηση ή επιβράβευση

Τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να πάρεις τον αέρα. Πχ, πες σε μια φίλη να ελέγξει ότι όντως γράφεις την αναφορά που σου ανέθεσε το αφεντικό σου και δεν χαζεύεις στο ίντερνετ. Όλοι χρειαζόμαστε μια μικρή βοήθεια πού και πού. Επίσης, πες στον εαυτό σου ότι αν ολοκληρώσεις το συγκεκριμένο task που έχεις να κάνεις, θα έχεις μια μικρή επιβράβευση. Για παράδειγμα, πες ότι θα διαβάσεις πέντε ώρες για την εξεταστική αυτό το απαιτητικό μάθημα που έχεις για πτυχίο , αλλά θα κάτσεις το βράδυ να “λιώσεις” με πέντε επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά. Ή πως θα πας να φας μπέργκερ με τις φίλες σου μεθαύριο αν σήμερα πας γυμναστήριο. Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία.

#6- Κάνε κάτι ενεργητικό μέσα στη μέρα

Ακόμα κι αν αυτό είναι μια απλή βόλτα στο τετράγωνο ή το να πεταχτείς να πάρεις γάλα. Το να κάθεσαι όλη μέρα κάθε μέρα έχει κάτι το μίζερο. Ξαναλέω, μια στο τόσο είναι νορμάλ, αλλά όχι κάθε μέρα. Βγες, περπάτα, πάρε έναν αέρα και καθάρισε το μυαλό σου. Αν μπορέσεις να συνδυάσεις αυτό το κάτι ενεργητικό με λίγη γυμναστική, είτε στο γυμναστήριο είτε μόνος σου, τότε έχεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Just keep moving.

#7- Εξάσκησε τον αυτοέλεγχό σου

Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό, αλλά και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο πράγμα να κάνεις αν θέλεις να είσαι παραγωγικός. Δεν γίνεται να έχουμε πάντα κάποιον πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει τί πρέπει να κάνουμε και μέχρι πότε να το κάνουμε, όπως έκαναν οι γονείς μας και οι δάσκαλοι όταν ήμασταν μικροί. Είναι η ομορφιά και ταυτόχρονα η δυσκολία της ενηλικίωσης. Είσαι ελεύθερος να διανέμεις τον χρόνο σου όπως θες. Για αυτό πρέπει να μάθεις να θέτεις μόνος σου πρόγραμμα και στόχους στον εαυτό σου και επιπλέον, να τους πραγματοποιείς. Πρέπει να μάθεις να κινητοποιείσαι μόνος σου. Σε αυτό μπορεί (για αρχή) να βοηθήσει και το tip #5.

Ελπίζω να βοήθησαν οι παραπάνω συμβουλές. Αν έχετε κάποια επιπλέον διαφορετική ιδέα αφήστε μου σχόλιο!

Until next time!

Συντάκτης: Βαρβάρα Παραστατίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.