Πώς να αντιμετωπίσεις τους «τοξικούς» συναδέλφους στην εργασία σου

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ανταγωνιστικούς συναδέλφους που δεν χάνουν ευκαιρία να μας «μειώνουν» στο πλαίσιο της εργασίας μας;

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και με αυξημένη ανεργία, είναι επόμενο όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλοι να παλεύουν να κρατήσουν τη θέση τους με νύχια και με δόντια. Πολλές φορές όμως αυτό συμβαίνει αντιεπαγγελματικά και εις βάρος των άλλων συναδέλφων τους. Πως μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε διαφορές συμπεριφορές άλλων συναδέλφων μας που κάνουν απόπειρες να «χαλάσουν» το εργασιακό προφίλ μας;

Αναγνωρίστε τους

Όσο πιο άμεσα αναγνωρίσετε τους «τοξικούς» συναδέλφους, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Τέτοια άτομα μπορεί να επιδεικνύουν συμπεριφορές του τύπου:

  • Μιλάνε πολύ και δεν ακούνε τους άλλους
  • Κουτσομπολεύουν ή κάνουν συνεχώς αρνητική κριτική στους υπόλοιπους
  • Να σας κάνουν συχνά παρατηρήσεις με άκομψο τρόπο
  • Να σας προσβάλλουν

Αντιληφθείτε τα κίνητρα τους

Αφού καταλάβετε ποιοί είναι οι «τοξικοί» άνθρωποι στο εργασιακό σας περιβάλλον –εάν υπάρχουν,  προσπαθήστε να αντιληφθείτε τα κίνητρά τους. Μπορεί:

  • να σας φοβούνται, λόγω του ότι ενδεχομένως να πιστεύουν ότι είστε πιο ικανοί από εκείνους
  • να σας βλέπουν ανταγωνιστικά, γιατί ενδεχομένως να «μπαίνετε» στο δρόμο τους και τους χαλάτε την επαγγελματική τους… ατζέντα
  • να έχουν την ίδια συμπεριφορά απέναντι σε όλους τους συναδέλφους σας και άρα να μην έχουν κάτι προσωπικό μαζί σας
  • Να συμπεριφέρονται έτσι γιατί δεν έχουν καλή διάθεση για άλλους λόγους (λόγω οικογενειακών, διαπροσωπικών ή οικονομικών τους προβλημάτων)

Πώς να αντιμετωπίσεις τους «τοξικούς» συναδέλφους στην εργασία σου

Αναλάβετε δράση

Σε περίπτωση που συμπεράνετε ότι αποσκοπεί κάποιος συνάδελφός σας  να σας κάνει τη ζωή… δύσκολη,  απλά και μόνο επειδή «δεν ταιριάζουν τα χνώτα σας», κρατήστε αποστάσεις.

Μπορείτε επίσης να τον ενημερώσετε ότι έχετε πάρει πρέφα το «παιχνίδι» που παίζει και ότι αν χρειαστεί δεν θα διστάσετε να απευθυνθείτε στους προϊστάμενους σας.

Να είστε ψύχραιμοι

Φροντίστε να μην χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, ακόμα και αν οι προκλήσεις του είναι μεγάλες. Αναλογιστείτε ότι εάν εκνευριστείτε, ενδεχομένως να συμπεριφερθείτε με τρόπο που χάσετε τελικά το δίκιο σας.

Ας μη λησμονούμε ότι όποιος μπορεί να μας νευριάζει,  μπορεί και να μας ελέγχει.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναγνωρίστε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή σας

______________________

Να απαντάτε με χιούμορ

Κανείς δεν μπορεί να μας προσβάλλει, χωρίς τη δική μας ανοχή. Αν σας πει κάτι με επιθετική ή κακόβουλη διάθεση απαντήστε με:

  • ευγένεια
  • σταθερή φωνή
  • αφοπλιστικό χιούμορ

Όταν κάποιος είναι επικριτικός ή εμπαθής απέναντί σας, περιμένει να σας φέρει σε αμηχανία και να σας κάνει να εκνευριστείτε. Μην του κάνετε τη χάρη. Για να δείτε πώς να απαντάτε έξυπνα στα κακόβουλα σχόλια πατήστε εδώ για να πάρετε ιδέες από το σχετικό άρθρο.

Εάν επιθυμείτε και σεις να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να μην σας «καπελώνει» κανένας στη ζωή σας, εκπαιδευτείτε σε αυτό. Η νέα ομάδα του Life Skills Training σχηματίζεται από άτομα, σαν και εσάς, που θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους ανθρώπους γύρω τους. Τους τοξικούς ανθρώπους ακόμα περισσότερο! Γιατί η διαχείριση των ανθρώπων είναι μια ικανότητα που και διδάσκεται και καλλιεργείται.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…