Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, παρέχοντας διευκολύνσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και της προσωπικής ζωής. …
Πώς μπορώ να συντηρώ τον υπολογιστή μου ώστε να είναι πάντα λειτουργικός;
Ο υπολογιστής μας είναι ένα πολυσύνθετο μηχάνημα το οποίο για να λειτουργήσει σωστά είναι απαραίτητο να το συντηρούμε και να το χειριζόμαστε με τη μέγιστη προσοχή. Εξάλλου, ο υπολογιστής μας δεν απειλείται μονάχα από εξωτερικούς κινδύνους, όπως ιοί και κακόβουλα λογισμικά αλλά επιβαρύνεται επιπλέον από τη χρήση που του κάνουμε και τα αρχεία μας.
Μνήμη
Η μνήμη του υπολογιστή χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Την μνήμη τυχαίας προσπέλασης RAM και την κύρια μνήμη του υπολογιστή. Οτιδήποτε αποθηκεύετε στην επιφάνεια εργασίας ή στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή πηγαίνει στην κύρια μνήμη. Εντούτοις, η χωρητικότητά της δεν είναι και ανεξάντλητη. Όσο περισσότερα αποθηκεύετε στην μνήμη τόσο περισσότερο γεμίζει και τόσο πιο δυσκίνητος θα γίνεται ο υπολογιστής σας.
Επιπλέον, η προσθήκη νέων εφαρμογών και προγραμμάτων μπορεί να γεμίσει πολύ γρήγορα την μνήμη του υπολογιστή σας. Όσο λιγότερα προγράμματα έχει ο υπολογιστής σας, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί και τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκρίνεται στις εντολές σας.
Πρόγραμμα προστασίας απέναντι στους ιούς
Οι ιοί είναι κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να εκμαιεύσουν πληροφορίες από τη μνήμη του υπολογιστή μας. Είναι χρήσιμο να έχουμε τα κατάλληλα προγράμματα για την ασφάλεια των αρχείων μας. Ωστόσο, μερικοί ιοί μπορεί να επιβραδύνουν τρομερά τον υπολογιστή μας και να δυσχεράνουν την ομαλή λειτουργία απλών εφαρμογών.
Να διευκρινιστεί ότι χρειάζεστε μονάχα ένα πρόγραμμα για προστασία από ιούς και κακόβουλα λογισμικά.
Επιφάνεια εργασίας
Μην αποθηκεύετε πολλά αρχεία στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή. Εκτός από το ότι δυσκολεύουν εσάς τους ίδιους να βρείτε αυτό που χρειάζεστε, κάνουν τον υπολογιστή σας πιο δυσκίνητο και αργό. Είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε φακέλους και υποφακέλους ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB στικάκι.
Μην κατεβάζετε από το διαδίκτυο
Το να κατεβάζετε ολόκληρα προγράμματα από το διαδίκτυο δεν είναι πάντα μια ασφαλής πρακτική. Αφενός την ώρα που κατεβάζετε κάποιο πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι να σας ζητηθεί να κατεβάσετε κάποια επιπλέον για να λειτουργήσει το αρχικό που κατεβάσατε, αφετέρου είναι ιδιαίτερα πιθανό τα προγράμματα αυτά να περιέχουν κάποιον ιό ή κακόβουλο λογισμικό το οποίο να προσβάλει τον υπολογιστή σας.
Να κάνετε που και που format στον υπολογιστή σας
Το format είναι απλό αλλά εξαιρετικά αποδοτικό. Στην ουσία σβήνει όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή σας και τον επαναφέρει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Σβήνει μέχρι και το λειτουργικό σύστημα το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί ξανά.
Αν και μετά από αυτό ο υπολογιστής συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, τότε το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα προέρχεται από τα υλικά του υπολογιστή και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε σκληρό δίσκο και να χρησιμοποιήσετε έναν SSD που επιταχύνει πολλές διεργασίες.
Να σβήνετε αρχεία τακτικά
Μπορείτε να τα σβήνετε τα περιττά αρχεία ώστε να μην καταλαμβάνουν χώρο στην κύρια μνήμη ή να τα αποθηκεύσετε σε έναν σκληρό δίσκο για όσα αρχεία χρειάζεστε. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι για να διαγραφούν οριστικά και να πάψουν να καταλαμβάνουν χώρο από τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να τα σβήσετε και από τον κάδο απορριμμάτων.
Όλα τα παραπάνω είναι οι πιο κοινές ενέργειες για να έχουμε έναν υπολογιστή που πάντα είναι λειτουργικός και γρήγορος όσον αφορά την εκτέλεση των λειτουργιών του.