Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής

Συντάκτης: Flowmagazine

Ας δούμε μερικά σημαντικά διατροφικά μυστικά που μπορούν να ωφελήσουν πολύ το ανοσοποιητικό μας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπου δεν είμαστε συνηθισμένοι στον πραγματικά κακό καιρό με διάρκεια, όταν αλλάζει το κλίμα, πολλοί την «πατάμε» και τελικά μένουμε στο κρεβάτι για μέρες.

Η πρόληψη απέναντι σε αυτές τις ενοχλητικές περιπτώσεις έχει να κάνει πάντα και με τον τρόπο που τρώμε. Πολλές τροφές αποτελούν άμυνα για τις ιώσεις.
Ακολουθούν μερικές καλές διατροφικές συνήθειες, που χτίζουν «τείχος προστασίας» για τον οργανισμό μας από τις χειμωνιάτικες αρρώστιες.

Κρέας 

Το να καταναλώνουμε κρέας με μέτρο και χωρίς υπερβολές είναι μια από τις καλύτερες και πιο ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να έχουμε. Και αυτό γιατί το κρέας περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Είναι προτιμότερο να τρώμε λευκό κρέας (κουνέλι ή πουλερικά), που είναι πολύ πιο υγιεινό από το κόκκινο, και, γενικότερα, να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Τέλος, η ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε ανά εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια. Αν ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, το κρέας μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Ψάρια και αβγά

Τόσο τα ψάρια όσο και τα αβγά έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με το κρέας, με μια μεγάλη όμως προσθήκη: εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη D. Τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν την καρδιά από δυσλειτουργίες και τον οργανισμό μας από εσωτερικές φλεγμονές, ενώ η βιταμίνη D ισχυροποιεί τα κόκκαλά μας, αυξάνει την προστασία τους και, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, είναι ενισχυτική συνολικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καρποί, φρούτα και λαχανικά

Αν ψάξουμε να βρούμε τροφές που να κάνουν ακόμα πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν θα βρούμε καλύτερες από τους καρπούς, τα λαχανικά και τα φρούτα, καθώς οι ουσίες που εμπεριέχουν καταπολεμούν το στρες και δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στα κύτταρα που συγκροτούν το ανοσοποιητικό. Συγκεκριμένα, αποτελούνται από βιταμίνες C, A και E καθώς και από ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Όλες αυτές οι ουσίες εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με στοιχεία που τον κάνουν πιο δυνατό απέναντι στις ιώσεις.

Μακριά από δίαιτες και… φαγοπότια

Αν υπάρχει μια κακή εποχή για να ξεκινήσετε δίαιτα, αυτή είναι ο χειμώνας. Αν υπάρχει, επίσης, μια κακή εποχή για να… το ρίχνουμε έξω διατροφικά, αυτή είναι επίσης ο χειμώνας. Γενικότερα, τον χειμώνα, που οι κίνδυνοι ιώσεων παραμονεύουν στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, πρέπει να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες και τις υπερβολές. Για την ακρίβεια, είναι η εποχή της ισορροπίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να τρέφεται με 1.200 θερμίδες ανά ημέρα και καλό είναι αυτό να μην αναιρείται ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Επίσης, αυτές οι 1.200 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από μια ποικιλία συστατικών και, άρα, από πολλών ειδών τροφές. Μια συστηματική διατροφή που αποτελείται από λιγότερες από 1.200 θερμίδες ημερησίως προκαλεί πτώση του ανοσοποιητικού και αργές αναρρώσεις από τους ιούς που μας προσβάλλουν, ενώ, όταν καταναλώνουμε πάνω από 1.200 θερμίδες ημερησίως, οι λοιμώξεις παραμονεύουν ύπουλα.

ΠΗΓΗ: itrofi.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…