Ο Νίτσε ήταν ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Ποια ήταν η γνώμη του όμως για το την …
Πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ
Ο Άλμπερ Καμύ ήταν ένας σπουδαίος φιλόσοφος του 20ου αιώνα. Τα έργα του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν ήδη μείνει στη ιστορία. Ποια ήταν η γνώμη του όμως για την ευτυχία; Με άλλα λόγια, πως μπορούμε να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή;
Πριν δούμε πως απάντησε σε αυτό το ερώτημα ο Καμύ μέσα από τα έργα του είναι σκόπιμο να αναφέρουμε λίγες πληροφορίες για τη ζωή του, καθώς και να κάνουμε περίληψη της φιλοσοφίας του.
Σύντομη βιογραφία του
Ο Άλμπερ Καμύ γεννήθηκε το 1913 στην Αλγερία. Έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια και έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία. Πήρε πτυχίο φιλολογίας και εργάστηκε στη ζωή του ως δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, δραματουργός, σκηνοθέτης, ηθοποιός. Από το 1940 ζούσε μόνιμα στη Γάλλια. Το 1957 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα το 1960.
Τα κυριότερα έργα του ήταν:
- «Ο Ξένος»
- Ο μύθος του Σίσυφου»
- «Η πανούκλα»
- «Ο ευτυχισμένος θάνατος»
- «Ο επαναστατημένος άνθρωπος»
Τι σημαίνει η έννοια του «παράλογου» στον Καμύ
Για τον Καμύ υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση στον κόσμο: από τη μια από τη φύση μας επιθυμούμε να βρούμε νόημα στη ζωή μας και από την άλλη το σύμπαν είναι… σιωπηλό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει νόημα σε αυτό. Στο αυτό ακριβώς έγκειται η έννοια του παράλογου.
Ωστόσο το ότι δεν υπάρχει νόημα στον κόσμο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αυτοκτονήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας με θάρρος, μέχρι και τη τελευταία μας στιγμή. Δεν θα πρέπει να πάψουμε ποτέ να αναζητάμε το νόημα της ζωής μας.
Όπως καταλαβαίνουμε, για τον Καμύ δεν υπάρχει κάποια υπερβατική δύναμη στον κόσμο. Κανένας Θεός.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αξίζει να ζει κανείς;
______________________
Ο Καμί για την αυτοκτονία και το θάνατο
Για τον Καμύ η αυτοκτονία συνιστά πράξη δειλίας. Είχε πει συγκεκριμένα: «Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις, παρά για να αυτοκτονήσεις.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ