Πώς μετράμε τις μερίδες
Το μέγεθος της μερίδας του φαγητού, που θα καταναλώσουμε ημερησίως, παίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος μας. Μικρότερα γεύματα σημαίνει λιγότερα κιλά. Γι’ αυτό λοιπόν ας δούμε πως μπορούμε να μετράμε σωστά τις μερίδες μας, έτσι ώστε να τις καταναλώνουμε χωρίς τύψεις και ενδοιασμούς.
Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μέγεθος μια μερίδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα διαφοροποιείται αναλόγως την ηλικία, το ύψος, το φύλο αλλά και τη φυσική δραστηριότητα του καθενός. Ένα μικρό παιδί που στόχος είναι η ανάπτυξή του, δεν μπορεί να καταναλώσει ίδιες ποσότητες με ένα μεγαλύτερό του. Όπως επίσης ένας άντρας θα καταναλώσει μεγαλύτερες μερίδες φαγητού από τη γυναίκα του. Γενικότερα, αν μειώσουμε τις μερίδες μας σε σχέση με αυτές που καταναλώναμε πιο πριν, σίγουρα θα δούμε αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες που είναι καλό να τους έχουμε ως βάση για την καθημερινότητά μας.
Πώς μετράμε τη μερίδα:
• Γαλακτοκομικά
Συνίσταται 2 μερίδες ημερησίως
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ |
|
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Γάλα(1,5% λιπαρά) ή 1 φλιτζάνι 225 γρ |
|
120 |
Γιαούρτι (2% λιπαρά) 200γρ ή 1 κεσεδάκι |
|
140 |
Τυρί 30 γρ ή 1 σπιρτόκουτο |
|
80 |
• Φρούτα
Ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες φρούτων
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ |
|
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
ΑΧΛΑΔΙ 150γρ 1 μέτριο |
|
85 |
ΒΕΡΙΚΟΚΑ140γρ 4 μικρά |
|
80 |
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ 80γρ ή 2 μέτρια |
|
80 |
ΜΗΛΟ 140-170γρ 1 μέτριο |
|
80 |
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 170-180 γρ 1 μέτριο |
|
80 |
ΜΠΑΝΑΝΑ 75γρ ή ½ μπανάνα |
|
70 |
ΣΤΑΦΥΛΙΑ 80γρ 16 ρόγες |
|
60 |
ΦΡΑΟΥΛΕΣ 80γρ ή 10 μικρές |
|
80 |
ΡΟΔΑΚΙΝΟ 80γρ ή 1 μέτριο |
|
80 |
ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ 200γρ ή 1 φλιτζάνι |
|
120 |
• Λαχανικά
Ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε 3-4 μερίδες λαχανικών. Μια μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά.
• Δημητριακά
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ |
|
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Ψωμί 30-35 γρ ή 1 φέτα του τόστ |
|
70-80 |
Δημητριακά πρωινού 30 γρ ή ½ φλιτζάνι |
|
120 |
Ζυμαρικά 200 γρ 1 ½ φλιτζάνια |
|
350 |
Ρύζι 150 γρ 1 φλιτζάνι |
|
160 |
Πατάτες 200 γρ 2 μικρές πατάτες |
|
180 |
• Όσπρια – Λαδερά
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ |
|
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Φακές 300 γρ ή 1 ½ φλιτζάνι |
|
350 |
Φασολάδα 300 γρ ή 1 1/2 φλιτζάνι |
|
400 |
Αρακάς 350 γρ ή 2 φλιτζάνια |
|
300 |
Φασολάκια 350 γρ ή 2 φλιτζάνια |
|
150 |
Μπάμιες 350 γρ ή 2 φλιτζάνια |
|
150 |
• Κρέας-ψάρι-πουλερικά
Στη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων πολύ εύκολα μετράμε τη σωστή μερίδα συγκρίνοντάς τα με μια παλάμη χεριού. Μια μερίδα κοτόπουλο για παράδειγμα ισούται με την παλάμη του χεριού μας. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα της ομάδας αυτής.
Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονική διευθύντρια Λόγω… διατροφής Κατερίνη, Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας