Πώς ξεχωρίζουμε το αυθεντικό μέλι;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ζούμε σε μια εποχή που αν όχι τα πάντα, πολλά από όσα καταναλώνουμε ή χρησιμοποιούμε είναι νοθευμένα. Αυτό ισχύει δυστυχώς και για το μέλι, μια αγαπημένη σούπερ τροφή που δεν είναι εκατό τοις εκατό φυσική και τη βρίσκουμε πια σχεδόν παντού. Αν θέλετε να μάθετε πώς να ξεχωρίζετε το αυθεντικό μέλι από τα υπόλοιπα, αλλά δεν ξέρετε πώς μπορείτε να το κάνετε, οι παρακάτω ενδείξεις ίσως σας ανοίξουν τα μάτια, ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

  • Ένας κάπως γενικότερος κανόνας είναι να προτιμάμε το μέλι των μικρών παραγωγών, εκείνων που συναντάμε σε υπαίθριους πάγκους στις εκδρομές μας μακριά από τις μεγάλες πόλεις και που είναι συνήθως μελισσοκόμοι, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν πολύ εμπόρευμα και πουλάνε και παράγωγα του μελιού (βασιλικό πολτό, κερήθρα κλπ).
  • Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τυφλά οποιονδήποτε αρκεί να πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Όπως και με κάθε τρόφιμο, σοφό είναι να διαβάζουμε πάντα την ετικέτα με τα συστατικά του.
  • Η διαδικασία αναγνώρισης δηλαδή (τόπος προέλευσης, είδος, ποικιλία, διατροφική αξία), είναι ένα πρώτο καλό βήμα. Επίσης, το αυθεντικό μέλι δεν κολλάει στα δάχτυλά μας.
  • Αν το τρίψουμε ανάμεσα στα δυο μας δάχτυλα και κολλήσει, σημαίνει ότι είναι φορτωμένο με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
  • Επίσης, όσο πιο παχύρευστο είναι, τόσο καλύτερη ποιότητα έχει. Διαφορετικά, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχει ανακατευτεί με νερό.

  • Ένα άλλο κόλπο είναι να ρίξουμε λίγες σταγόνες σε ένα κομμάτι χαρτί, κατά προτίμηση στυπόχαρτο που είναι ιδιαίτερα απορροφητικό. Αν το μέλι απορροφηθεί, σημαίνει ότι είναι φυσικό, αν όχι καταλαβαίνουμε ότι περιέχει νερό.
  • Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε το πείραμα με το νερό. Σε ένα ποτήρι με νερό ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές μέλι. Αν πάει στον πάτο και μείνει εκεί είναι αυθεντικό, αν διαλυθεί μέσα στο νερό, δεν είναι.
  • Εγγυημένο είναι και το κόλπο με το μπρίκι. Δυο κουταλάκια μέλι σε ένα μπρίκι σε υψηλή θερμοκρασία πάνω στο μάτι της κουζίνας μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε την αυθεντικότητά του. Το φυσικό προϊόν θα καραμελώσει, ενώ το μη φυσικό θα αφρίσει δημιουργώντας φυσαλίδες.
  • Ακόμα, όταν αλείφουμε μέλι πάνω στο ψωμί, αυτό πρέπει να πέφτει «βαρύ» κι όχι να το «μαλακώνει» νερώνοντάς το κατά μία έννοια. Αν δούμε αφρό κάτω από το καπάκι του βάζου, στο τοίχωμά του ή στην επιφάνεια του μελιού σημαίνει πως δεν είναι αγνό, αλλά βρασμένο, επομένως έχουν καταστραφεί και οι ιδιότητές του.
  • Τέλος, μπορούμε να το καταλάβουμε απλά με τη γεύση μας. Με το γνήσιο μέλι μπορεί να νιώσουμε ένα μικρό «κάψιμο» στη γλώσσα, με το νοθευμένο θα γευτούμε απλώς τη γλυκιά του γεύση.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…