Πώς καλλιεργώ την αίσθηση του χιούμορ
Πολλοί πιστεύουν πως το χιούμορ είναι κάτι που είτε έχει ή δεν έχει κανείς. Στην πραγματικότητα, εάν κάποιο άτομο έχει αίσθηση του χιούμορ, αλλά δεν μπορεί να βρει τους κατάλληλους τρόπους για να το εκφράσει ή εάν δεν έχει επίγνωση του χιούμορ του, τότε χρειάζεται μερικά κόλπα και λίγη πρακτική εξάσκηση για να τα καταφέρει.
Αυτοσαρκάζομαι και γελώ με τον εαυτό μου
Εάν παίρνουμε τη ζωή και τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα: νομίζουμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου και υποφέρουμε με οτιδήποτε άσχημο μας συμβαίνει ή γενικά λαμβάνει χώρα γύρω μας, καθώς νομίζουμε πως αφορά εμάς. Το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς πιο χαρούμενος και να ακονίσει το χιούμορ του είναι να γελά με τον εαυτό του. Εάν αφήσουμε για λίγο το σοβαρό μας προσωπείο στην άκρη και μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με τον ίδιο σουρεαλιστικό τρόπο που μας αντιμετωπίζει και αυτή θα απαλλαγούμε από πολλά βάρη. Εάν, δε, επιτεθούμε στους φόβους μας και σε όσα μας κάνουν να ντρεπόμαστε και τα μετατρέψουμε σε αστείες ιστορίες, τότε θα ανακαλύψουμε το χιούμορ μέσα μας.
Μπορώ να γελάσω με τους άλλους;
Οι αστείες ιστορίες που μας κάνουν να γελάμε, τα αστεία, τα ανέκδοτα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την ενστικτώδη μας αντίδραση να γελάμε με τους άλλους. Συγκεκριμένα γελάμε με κάτι που φέρνει άλλους ανθρώπους σε μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή κατάσταση, για παράδειγμα, με όσους ατύχησαν ρεμβάζοντας κάτω από το κλαδί ενός δέντρου με πολλά πουλιά επάνω του, με ανθρώπους που έπεσαν κατά λάθος σε πισίνες ή λακκούβες με νερό, κ.ό.κ. Ο Πλάτωνας είχε αναφέρει πως το γέλιο είναι ουσιαστικά μια έκφραση της ανωτερότητάς μας ενάντια σε ένα άτομο που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε «δύσκολη» θέση ή ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό.
Το αθώο χιούμορ
Στο βιβλίο The Humor Code, οι συγγραφείς Peter McGraw και Joel Warner αναφέρουν πως τα καλύτερα ανέκδοτα είναι «ευγενείς παραβάσεις». Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάτι αστείο όταν παραβαίνει (ή υπερβαίνει) κάποιες σταθερές, κάποιες κοινωνικές προσδοκίες: μπορεί να στρέφεται ενάντια σε πρότυπα, κοινωνικά ταμπού, ακόμη και κατά του προσωπικού χώρου (εάν, λόγου χάρη, σας γαργαλήσει κάποιος φίλος). Το ίδιο καλό, όμως, είναι και το χιούμορ που έχει μόνο καλή πρόθεση: το χιούμορ που δεν είναι μαύρο, δεν είναι πικρόχολο, δεν περιέχει στοιχεία σαρκασμού ή ειρωνείας, είναι πολιτικά ορθό και αποδεκτό από όλους. Ας παρατηρήσουμε τα αστεία αυτά στην καθημερινότητά μας και ας εξασκηθούμε σε αυτά.
Τι χιούμορ έχει ο κύκλος μου;
Μαθαίνουμε και βλέπουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από φίλους μας, ή από τον περίγυρό μας, κάποια αστεία ή ατάκες. Εάν, ωστόσο, τις χρησιμοποιήσουμε στη δουλειά μας ή σε άλλους φίλους βλέπουμε πως δε γελάμε. Είναι στενάχωρο όταν κάποιος δε γελά με τα αστεία μας και νιώθουμε συχνά προσβεβλημένοι ή ντρεπόμαστε για αυτό: μήπως, όμως, απλώς χρειάζεται να προσέχουμε τι είδος χιούμορ έχει το κάθε άτομο; Μάθετε μερικά αστεία και εξασκηθείτε: άλλοι προτιμούν το σαρκασμό, άλλοι κάτι χαριτωμένο και καλόβολο, όπως λέγαμε παραπάνω.
Ένα γέλιο την ημέρα
Το γέλιο γυμνάζει ενεργά και τους 43 μύες του προσώπου μας, ενώ παράλληλα τονώνει την άσκηση της κοιλιακής μας χώρας. Είναι κάτι που χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά για να νιώθουμε καλά, να περνάμε ακόμη καλύτερα, για να αποκτούμε καλή διάθεση για τη ζωή και αισιοδοξία για το μέλλον, να κοινωνικοποιούμαστε. Βεβαιωθείτε πως βρίσκετε αφορμές για λίγο γέλιο καθημερινά: ίσως χρειάζεστε βοήθεια για αυτό και προτιμάτε να διαβάζετε ανέκδοτα από διάφορους ιστότοπους, ίσως παρακολουθείτε κωμωδίες, ή διαβάζετε αστεία βιβλία ή άρθρα. Το γέλιο μας κάνει καλό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως είναι και καθολικό: όλοι γελούν. Η αίσθηση του χιούμορ, από την άλλη, είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό μας.
Γελάστε, λοιπόν, άφοβα και ανακαλύψτε ποιο είναι το δικό σας είδος χιούμορ, ώστε να μπορέσετε να βελτιωθείτε!